Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών & Εφήβων 2017

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 5,079 φορές

Στις 23 Μαϊου 2017 , ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εμβολιασμών, κατόπιν προτάσεως της Αρμόδιας Επιτροπής και κοινοποιήθηκε σε όλους τους καθ’οιονδήποτε τρόπο εμπλεκόμενους φορείς.

Κατά κύριο λόγο, εμείς το απευθύνουμε σε συναδέλφους, στους οποίους συνιστούμε να το εκτυπώσουν στο σύνολό του και να είναι διαθέσιμο στο γραφείο τους, κυρίως για τις λεπτομέρειες που περιλαμβάνονται στις τελευταίες σελίδες της εγκυκλίου.

Αυτές οι λεπτομέρειες είναι σημαντικές, διότι με την γνώση τους θα αποτραπεί η πολυγλωσσία, που είναι ένας από τους κύριους παράγοντες αμφισβήτησης των εμβολίων και άρνησης εμβολιασμού, από μέρους των γονέων.

Σχόλια

  1. Εμβόλιο HPV

Από 1ης Ιουλίου 2017, συνταγογραφείται το 9δύναμο εμβόλιο και αντικαΘιστά το 2 και 4 δύναμο.

Σε ότι αφορά στο χρόνο χορήγησης, ισχύουν για τη σχέση ηλικίας και αριθμού δόσεων, ότι ίσχυε μέχρι σήμερα με τα προηγούμενα.

Δε αναφέρεται πουθενά εκ νέου εμβολιασμός για κορίτσια που έχουν εμβολιασθεί με τα προηγούμενα. Αυτά τα κορίτσια θεωρούνται ότι έχουν περατώσει τον εμβολιασμό τους με τους οροτύπους τους οποίους έλαβαν. Δεν είναι δυνατή η επανάληψη για μία αόμη φορά των 4 αρχικών τύπων με στόχο να προκληθεί ανοσοποίηση και με τα υπόλοιπα πέντε.

  1. Εμβόλιο τετραδύναμο μηνιγγιτιδοκόκκου, A,C,W135,Y

Παραμένει μία δόση σε ηλικία 10 ετών, εκτός από μικρότερα παιδιά που εμφανίζουν ανατομική ή λειτουργική ασπληνία ή βλάβες που αφορούν το ολικό ή κλάσματα του συμπληρώματος ή μειονέκτημα της προπερδίνης.

Αυτά τα παιδιά μπορούν να αρχίσουν τον εμβολιασμό από τη βρεφική ηλικία, σύμφωνα με την υπάρχουσα οδηγία.

  1. Εμβόλιο κατά του Μηνιγγιτιδοκόκκου Β

Χορηγείται μόνο σε παιδιά υψηλού κινδύνου, όπως αυτά περιγράφονται στο άνωθεν τετραδύναμο και κατά περίπτωση σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης γενικευμένης επιδημίας ή και σε κλειστές κοινότητες ( σχολεία), μετά από απόφαση των υπηρεσιών υγείας.

Εμβολιασμός ρουτίνας, δεν συνιστάται.

  1. Εμβόλιο κατά της φυματίωσης ( BCG)

Εχει ήδη καταργηθεί ο γενικευμένος εμβολιασμός του πληθυσμό, ως ίσχυε και αντικαταστάθηκε από εμβολιασμό κατά τη γέννηση, σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως αυτές περιγράφονται στις παρατηρήσεις.

  1. Φυματινοαντίδραση (Mantoux)

Καταργείται ως εξέταση ρουτίνα σε ηλικίες 15 μηνών, 4-6 ετών και 12-14 ετών και γίνεται, τουλάχιστον για την τρέχουσα χρονιά σε ηλικία, προ της εισόδου σε νηπιαγωγείο.

Η πληροφορία είναι ότι από τον επόμενο χρόνο θα καταργηθεί και αυτή.

Βέβαια να μην ξεχνούμε ότι η διενέργεια φυματινιοαντίδρασης έχει συγκεκριμένες ενδείξεις, που και αυτές περιγράφονται στις παρατηρήσεις,

    6. Σύγχρονη χορήγηση εμβολίων

Αναφέρομαι στο DTaP, Hib, Polio αδρανοποιημένο, Ηπατίτιδας Β , 13δύναμο Πνευμονιοκόκκου και Rota, τα οποία συνιστωνται σε συνχορήγηση στις ίδιες ηλικίες. Είναι γνωστό ότι η συγχορήγηση δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Ο κάθε Παιδίατρος οφείλει να υποστηρίξει το σχήμα.

    7. Όλοι οι συνάδελφοι Παιδίατροι και μη, οφείλουμε να ακολουθήσουμε το πρόγραμμα αυτό που αποτελεί την επίσημη σύσταση του Κράτους, μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και δεν δικαιούμεθα να χρησιμοποιήσουμε κάποια άλλη πρόταση είτε αυτή προέρχεται από το Εξωτερικό είτε από το Εσωτερικό.  Με τον τρόπο αυτό θα εγκατασταθεί μιά ενιαία πολιτική υγείας προς τα παιδιά μας, ενώ συγχρόνως προστατεύεται η αξιοπιστία μας.
.
   8. Προσωπικά, δεν έχω διαπιστώσει κάτι άλλο διαφορετικό. Όμως, κάτι μπορεί να μου έχει ξεφύγει, οπότε σας παρακαλώ συνάδελφοι να με ενημερώσετε για να το προσθέσω.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα