Ερώτηση 31
Εμβόλιο γρίπης και χορήγηση Tamiflu
Εάν έχω εμβολιασθεί για γρίπη και παρ’όλα ταύτα μολυνθώ από τον ιό, μπορώ να πάρω Tamiflu και σε ποιες περιπτώσεις;
Επίσης, μπορώ να κάνω εμβόλιο, ενώ παίρνω Tamiflu;
Ας αρχίσουμε από το τελευταίο σκέλος της ερώτησης. Μπορείτε να κάνετε το εμβόλιο, ενώ παίρνετε Tamiflu, με την προϋπόθεση ότι το εμβόλιο που θα κάνετε θα είναι αυτό που κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά και είναι το αδρανοποιημένο. Αν σας προτείνει κάποιος το ρινικό ή το ενέσιμο που περιέχει ζωντανούς ιούς, τότε το Tamiflu θα αδρανοποιήσειτο εμβόλιο.
Στο πρώτο σκέλος της ερώτησης, ναι μπορείτε να πάρετε Tamiflu, αν παρά τον εμβολιασμό μολυνθείτε και παρουσιάσετε συμπτώματα.
Οι περιπτώσεις που θα επιλέξετε αυτή τη λύση της σύγχρονης χορήγησης εμβολίου και φαρμάκου, είναι, αν δεν έχουν περάσει 10 μέρες από τον εμβολιασμό, οπότε τα αντισώματα δεν θα έχουν ακόμη αναπτυχθεί πλήρως ή απέτυχε ο εμβολιασμός, διότι βρεθήκατε στο 15% της αποτυχίας του εμβολίου. Πάντως και στις δύο περιπτώσεις, όχι με το κλινικό του γιατρού, αλλά με εργαστηριακή επιβεβαίωση .
Ερώτηση 32
Ποιο τεστ για γρίπη προτιμούμε;
Όταν πηγαίνουμε στο εργαστήριο και ζητούμε ένα τεστ γρίπης, μας προτείνουν δύο λύσεις, όπου η μία είναι πολύ ακριβότερη, αλλά πιο ασφαλής. Επειδή υπάρχουν πολύ συχνά οικονομικές δυσκολίες, πως μας προτείνετε να χειρισθούμε το θέμα;
Είναι εξαιρετική και επίκαιρη η ερώτηση ένεκα και της οικονομικής δυσπραγίας.
Όταν ο γιατρός σας έχει αρκετά στοιχεία για το ασθενή, που σχετίζονται με γρίπη, οφείλει να ζητήσει το απλό τεστ γρίπης Α-Β.
Είναι φθηνότερο, έχει ευαισθησία περίπου 85%, σας λέει ότι είναι γρίπη Α ή Β, που στην ουσία αυτό χρειάζεται μια και η θεραπεία είναι η ίδια και τέλος η απάντηση βγαίνει σε 10 πρώτα λεπτά.
Η άλλη μέθοδος είναι η λεγόμενη Μοριακή ή θα την ακούσετε και ως PCR. Αυτή είναι πιο ασφαλής σε ότι αφορά στην ευαισθησία. Μας λέει, όχι μόνο αν είναι Α ή Β, αλλά ακόμη αν είναι H1N1 ή H3N2 από την ομάδα των ιών Α. Ουσιαστικά όμως, σε καθημερινούς αρρώστους, αυτό δεν έχει καμιά σημασία, διότι το φάρμακο που θα χορηγηθεί είναι το ίδιο. Είτε είναι ομάδα Α ή ακόμη ομάδα Β.
Επί πλέον, ανάλογα με το εργαστήριο, το απότέλεσμα δεν βγαίνει άμεσα και μπορεί να καθυστερήσει ή έναρξη της αγωγής, που σημειωτέον δεν πρέπει να ξεπεράσει τις 4-5 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η μέθοδος αυτή μπορεί να είναι χρήσιμη σε κάποιους νοσοκομειακούς ασθενείς με ειδικά προβλήματα. Και αυτό ακόμη συζητιέται!
Συμπερασματικά, αν ο γιατρός σας ξέρει να «βλέπει» τη γρίπη, το απλό τεστ γρίπης Α-Β, του είναι υπεραρκετό!
Ερώτηση 33
Μετάδοση του ιού της γρίπης από ασθενή
Πότε μεταδίδει τον ιό της γρίπης ένας άρρωστος, πόσος είναι ο χρόνος που θα εμφανίσει συμπτώματα ένα άτομο που μολύνθηκε και για πόσες μέρες μεταδίδει τον ιό μετά την έναρξη της νόσου;
Ο ασθενής που έχει μολυνθεί μεταδίδει τον ιό 12-24 ώρες πριν αρχίσουν τα συμπτώματα και συνεχίζει να μεταδίδει επί 5-10 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Τα παιδιά και ασθενείς μειωμένης αντίστασης, διατηρούν συμπτώματα και συνεπώς και μεταδίδουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τα πρώτα συμπτώματα, τα οποία είναι αρκετά όμοια με άλλων ιογενών νοσημάτων, περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, καταρροή, ξηρό και επίμονο βήχα, δακρύρροια, φταρνίσματα και κακουχία, με κύριο στοιχείο τις μυαλγίες και τους πόνους στις αρθρώσεις. Να τονισθεί ότι τα συμπτώματα που προέχουν διαφέρουν από άρρωστο σε άρρωστο.
Οι κύριοι τρόποι μετάδοσης είναι με τα σταγονίδια του βήχα, το φτάρνισμα και τα χέρια, τα οποία μολύνονται στην παλάμη με το βήχα και στη συνέχεια αφήνουν τον ιό οπουδήποτε ακουμπίσουν;
Ο ιός στις μολυσμένες επιφάνειες παραμένει ενεργός για περισσότερο από 5-6 ώρες.
Ερώτηση 34
Ακτινολογική διαφορική διάγνωση πνευμονίας από ιό γρίπης (για γιατρούς)
Ποια είναι τα νοσήματα τα οποία έχουν πνευμονικές ακτινολογικές εικόνες που έχουν κοινά απεικονιστικά στοιχεία με την πνευμονία από ιό γρίπης;
Η διαφορική διάγνωση περιλαμβάνει τις πνευμονίες από άλλους ιούς, βακτηριακές πνευμονίες, συμφορητική καρδιοπάθεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και εισρρόφηση ξένου σώματος.
Ερώτηση 35
Υπότυπος ιού Η3Ν2 και Η1Ν1. Ποιος είναι περισσότερο επικίνδυνος;
Τις προηγούμενες χρονιές, αρχής γενομένης από το 2009, ο ιός που έκανε την εποχική επιδημία ήταν στο μεγαλύτερο ποσοστό ο Η1Ν1. Φέτος επικρατεί ο Η3Ν2. Σε τι διαφέρουν; Είναι πιο επικίνδυνος ο Η3Ν2. Υπάρχει μέσα στο εμβόλιο που κυκλοφορεί;
Έτσι όπως τα περιγράφετε στην ερώτησή σας έχουν τα πράγματα, από πλευράς συχνότητος. Πράγματι ο Η3Ν2 υπότυπος της ομαδας της γρίπης Α, είναι φέτος πιο συχνός.
Από πλευράς επικινδυνότητος, τα υπάρχοντα στοιχεία δεν δείχνουν ότι είναι πιο επικίνδυνος έναντι του υποτύπου Η1Ν1.
Η διαφορά τους είναι ότι η σημερινός ιός προσβάλλει συχνότερα άτομα, μεγάλης ηλικίας.
Υπάρχει επίσης η υπόνοια ότι τα εμβολιασμένα άτομα δεν προστατεύονται σε ίδιο βαθμό με τον Η1Ν1 από το εμβόλιο, παρά το γεγονός ότι είχε προβλεφθεί η παρουσία αυτού του ιού Παγκοσμίως και περιλαμβάνεται στο κυκλοφορούν εμβόλιο. Υπάρχουν κάποια κρούσματα γρίπης με Η3Ν2, σε άτομα εμβολιασμένα. Αυτό το τονίζουμε, για να μην αισθάνονται οι υπερήλικοι και το περιβάλλον τους απόλυτα ασφαλές, επειδή έχει προηγηθεί εμβολιασμός και οι γιατροί να το έχουν υπ’όψιν τους αυτό, όταν καλούνται να περιθάλψουν κάποιον εμβολιασμένο, αλλά με ύποπτα συμπτώματα γρίπης. Βέβαια, στις περιπτώσεις αυτές, τα συμπτώματα θα είναι ηπιώτερα και οι επιπλοκές σπανιότερες, όμως υπάρχουν.
Ερώτηση 36
Ο πυρετός στις Παιδιατρικές λοιμώξεις
Πρέπει να σας πω , ότι τα έχω εντελώς χαμένα με τον πυρετό των παιδιών μου όταν είναι άρρωστα. Έχω ακούσει πολλές εκδοχές, Αντιπυρετικό κάθε 3-4 ώρες. Το ίδιο αντιπυρετικό ή εναλλάξ με κάποιο άλλο. Μπάνιο , άλλοτε ζεστό και άλλοτε χλιαρό προς κρύο .Μέχρι ανεμιστήρα μου είπαν να χρησιμοποιήσω.
Μπορώ να έχω τη γνώμη σας;
Θα την έχετε τη γνώμη μου, αλλά θα σας απογοητεύσω τόσο εσάς όσο και τους συμβούλους σας.
Και για να μην μου διαφύγει , στην ιστοσελίδα μου υπάρχει ειδικό άρθρο για τον πυρετό, καθώς και ένα ολόκληρο παραμύθι, που θα σας διασκεδάσει κιόλας παιδιά και γονείς. Ο τίτλος του είναι “ ο φίλος μας ο πυρετός”.
Όταν ένας μικροοργανισμός , ιός ή βακτηρίδιο, μπει στον οργανισμό του παιδιού και αρχίσει να πολλαπλασιάζεται, αρχίζουν τα συμπτώματα της νόσου, που κάθε φορά είναι διαφορετική, όπως θα έχετε διαπιστώσει.
Ο οργανισμός πρέπει να αμυνθεί και να προσπαθήσει να εξοντώσει τον εισβολέα. Προς το σκοπό αυτό, κινητοποιεί το σύνολο του αμυντικού του μηχανισμού, που είναι ειδικά κύτταρα και ουσίες, μεταξύ των οποίων όμως βρίσκεται και ο πυρετός, ο οποίος συχνά είναι αυτός που κινητοποιεί τους περισσότερους μηχανισμούς άμυνας. Είναι, κατά κάποιο τρόπο, η σπίθα που ανάβει τη φωτιά.
Για να παραχθεί πυρετός, μαζί με τις ουσίες που εκκρίνονται, αρχίζει το παιδί να τρέμει ( ρίγος), άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο και με το τρέμουλο αυτό των μυών (μερικές φορές χτυπούν και τα δόντια), αρχίζει και παράγεται ενέργεια που μετετρέπεται σε θερμότητα. Όσο τρέμει, το σκεπάζουμε με ζεστά ρούχα για να βοηθήσουμε την άνοδο του πυρετού.
Με τον πυρετό, δυσκολεύονται τα μικρόβια να πολλαπλασιασθούν, ενώ αυξάνει η δραστηριότητα των άλλων παραγόντων της άμυνας, που καταστρέφουν ευκολότερα τα μικρόβια, αφ’ενός και αφ’ετέρου τα εμποδίζουν να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές και να δημιουργήσουν διάφορες επιπλοκές.
Ηφύση μας δίνει ένα ακόμη μάθημα και μας διδάσκει. Τα ερπετά και τα ψάρια που είναι ποικιλόθερμα, δεν μπορούν δηλαδή να αυξήσουν τη θερμοκρασία τους γιατί δεν διαθέτουν τους κατάλληλους μηχανισμούς, όταν προσβληθούν από κάποιο μικρόβιο, επειδή δεν είναι σε θέση να κάνουν πυρετό, τα μεν ψάρια βγαίνουν σε ρηχά ζεστά νερά, τα δε ερπετά, φίδια, σαύρες , καθώς και οι χελώνες , “ξαπλώνουν” επάνω σε καυτές, από τον ήλιο, πλάκες.
Μέχρι αυτή τη στιγμη μάθαμε ότι ο πυρετός είναι πολλαπλά χρήσιμος και συνεπώς δεν τον κυνηγούμε με αντιπυρετικά, διότι παρεμποδίζουμε την άμυνα .
Οι περιπτώσεις που πρέπει να δώσουμε αντιπυρετικά είναι όταν υπάρχει υποκείμενη σοβαρή καρδιοπάθεας, χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα, μεταβολικό νόσημα και σακχαρώδης διαβήτης.
Θα έχετε ακούσει για τον πυρετικο σπασμό.
Φαίνεται ότι άδικα ενοχοποιείται ο πυρετός και προκαλείται από την ταχεία έξοδο αμυντικών ουσιών, ιδιαίτερα των λεγομένων κυτοκινών, καθώς και από τοξίνες που εκλύονται απο τα μικρόβια που καταστρέφονται. Πος την κατεύθυνση αυτή οδηγεί το γεγονός, ότι συνήθως οι σπασμοί εμφανίζονται στη φάση του ρίγους και πριν ακόμη εμφανισθεί ο πυρετός και ότι κάποα μικρόβια, όπως αυτά που προκαλούν πνευμονία, ωτίτιδα και πυελονεφρίτιδα, συνδέονται συχνότερα με σπασμπύς. Απαραίτητη, βέβαι προϋπόθεση αποτελεί η τάση κάποιων παιδιών, για λόγους μη ωρίμανσης ακόμη του εγκεφάλου, να είνα επιρρεπή στην εμφάνιση σπασμών, γι’αυτό και με κάποια ευκαιρία τους επαναλαμβάνουν. Οι ηλικίες που εμφανίζονται είνα μεταξύ 6 μηνών και 6 ετών.
Τι είναι κακοήθης πυρετός
Η ανώτερη θερμοκρασια στην οποία μπορεί να φθάσει ο ανθρώπινος οργανισμός είναι οι 41 βαθμοί κελσίου. Πέραν αυτής της θερμοκρασίας, υπάρχεισε μία περιοχή του εγκεφάλου που λέγεται υπόθάλαμος, ένα είδος”κοφτή”, που δεν επιτρέπει την περαιτέρω άνοδο, εκτός αν υπάρχει λόγος που απορυθμίζει αυτό το κέντρο, όπως βαρύ εγκεφαλικό τραύμα, σοβαρή εγκεφαλίτιδα και βαρειά θερμοπληξία(παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες με σύγχρονη έλλειψη υγρών). Ο πυρετός αυτόςε ίναι κακοήθης και δεν ελέγχεται από τα αντιπυρετικά φάρμακα. Αν το παιδί σας είναι σε καλή γενική κατάστση και μετρήσετε πάνω από 41, σας συνιστώ να δοκιμάστε μέτρηση και με άλλο θερμόμετρο. Εννοώ πάντοτε θερμόμετρα μετάλλου και όχι αυτά του μετώπου , του αυτιού ή κάποια άλλα της ίδιας φιλοσοφίας.
Υποθερμία
Θερμοκρασία μικρότερη από36 βαθμούς, σε στεγνή μασχάλη, θεωρείται υποθερμία και οφείλεται συνήθως σε παρατεταμένη έκθεση σε πολύ ψυχρό περιβάλλον με ελαφρά ρούχα, σε υποθυρεοειδισμός και σε υπερβολική λήψη αντιπυρετικών φαρμάκων.
Στην περίπτωση νόσου, ιδιαίτερα σοβαρής, όπου ο άρρωστος δεν είναι σε θέση να κάνει πυρετό, αποτελεί κακό σημείο πρόγνωσης. Μιας λοίμωξης που ο οργανισμός δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει και μέσα στο πλαίσιο αυτό της αδυναμίας της κινητοπίησης της άμυνας, όπως προαναφέραμε, συγκαταλέγεται και ο πυρετός.
Δηλαδή δεν δίνουμε αντιπυρετικά;
Δίνουμε αντιπυρετικά, με στόχο, κυρίως να βελτιώσουμε τη γενική κατάσταση του άρρωστου παιδιού, να το απαλλάξουμε από την πιθανή κεφαλαλγία, τις αρθραλγίες, το αίσθημα κόπωσης και ότι άλλο το ενοχλεί και με την ευκαιρία να το βοηθήσουμε να πάρει κάποια υγρά, που του είναι απαραίτητα και ίσως και λίγη τροφή, κυρίως σακχαρούχο.
Αν το άρρωστο παιδί μας έχει 39 βαθμούς θερμοκρασία και βρίσκεται σχετικά καλή διάθεση, αφήνουμε τον πυρετό να παίξει το ρόλο του.
Για τα αντιπυρετικά, συμβουλευθείτε τον Παιδίατρό σας.
Πάντως, αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε το μπάνιο, το νερό πρέπει να είναι ίσως και λίγο πιο ζεστό, από ότι έχει συνηθίσει στο μπάνιο του και να τρίψετε το σώμα του με τα χέρια σας έως ότου κοκκινίσει το δέρμα. Αυτό σημαίνει ότι πετύχατε αγγειοδιαστολή στο δέρμα και συνεπώς, ο άρρωστος αρχίζει και ακτινοβολεί θερμοκρασία στο περιβάλλον.
Δεν ξέρω αν σας φώτισα, ελπίζω όμως να μπορέσω να μεταπείσω τη γιαγιά και τη μητέρα σας!
Ερώτηση 37
Ωτίτιδες ( όλες οι μορφές)
Στη συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης 36, φέτος η κόρη μου εμφάνισε από τον Οκτώβριο μέχρι πρότινος, δύο φορές οξεία ωτίτιδα, όπως μας είπε η γιατρός της και πήρε αντιβιοτικό και τις δύο φορές. Αυτή η ωτίτιδα είναι διαφορετικη από τις άλλες που λέτε παραπάνω;
Είναι διαφορετική και μια καιπολύ ωραία το θέσατε, θα σας περιγράψω όλες τις μορφές
1, Οξεία μέση ωτίτιδα: Πρόκειται για πυώδη συλλογή στο χώρο του μέσου ωτός, είναι δηλαδή στην μικρή κοιλότητα που είναι πίσω από το τύμπανο. Ο χώρος αυτός επικοινωνεί μεσω της ευσταχιανής σάλπιγγος ( είναι ένας ελικοειδής σωλήνας στα παιδιά, που στους ενηλίκους ευθυάζεται). Ο σωλήνας αυτός παίζει το ρόλο του αεραγωγού του μέσου ωτός και οδηγεί στη ρινική θαλάμη, δεξιά και αριστερά, ένας για κάθε αυτί. Όταν κλείσει αυτός ο σωλήνας, δεν αερίζεται και δεν καθαρίζεται το μέσο ους από τις εκκρίσεις. Είναι η αίσθηση του βουλωμένου αυτιού, όταν προσγειώνεται το αεροπλάνο ή όταν ταξιδεύουμε με αυτοκίνητο σε υψόμετρο.
Όταν μεταφερθούν με συνθήκες ρινίτιδας μικρόβια μέσω του σωλήνα στο αυτί, αρχίζει οξύς πόνος, χαμηλός πυρετός και κακή διάθεση του παιδιού. Ογιατρός θα σας πει αν πρόκειταιγια οξεία μέση ωτίτιδα ή για καταρροϊκή, που περιγράφψ αμέσως παρακάτω.
2, Καταρροϊκή Ωτίτιδα
Είναι ο ίδιος μηχανισμός με την Οξεία μέση Πυώδη ωτίτιδα, μόνο που το περιεχόμενο είναι βλέννη που έχει μεταφερθεί από τη μύτη, είναι λιγότερο επώδυνη και δεν απαιτείται η χορήγηση αντιβιοτικού, μια και δεν περιέχει πύον
3. Εκκριτική ωτίτιδα
Πρόκειται για συγκέντρωση βλέννης στο χώρο του μέσου ωτός, διαχωρίζεται από την παραπάνω καταρροϊκή, διότι διαρκεί περισσότερο από 10 εβδομάδες, δεν προκαλεί πόνο, αλλά ένα βάρος στο αυτί και το βασικό της στοιχείο είναι η βαρυκοϊα. Συνήθως είναι αποτέλεσμα μη πλήρως θεραπευθείσας πυώδους ή είναι ένδειξη διογκωμένων εκβλαστήσεων (κρεατάκια) ή και αμυγδαλών. Τα αντιβιοτικά δεν ωφελούν.
4. Εξωτερική Ωτίτιδα
Είναι το λεγόμενο αυτί του κολυμβητή και πρόκειται για φλεγμονή του σωλήνα μου βάζουμε την μπατονέτα για να καθαρίσουμε το αυτί του παιδιού μετά το μπάνιο καθαριότητος, ή μετά την έξοδο από τη θάλασσα ή από την πισίνα. Είναιο σωλήνας που τοποθετείο γιατρός το ωτοσκόπιο.
Αν η μπατονέτα μπει προσεκτικά στον ακουστικό πόρο και μάλιστα αν βλέπουμε το ¼ του μαμβακιού έξω από την είσοδο, δεν κινδυνεύει το τύμπανο . Για το θέμα αυτό έχουν γραφεί διάφορες υπερβολές, όπως να σκουπίζετε το αυτί με την πετσέτα, ότι το μικρότερο μέγεθος που επιτρέπεται να μπει στο αυτί είναι ο αγκώνας του χεριού και άλλα. Αν προσέχετε, η εξωτερική ωτίτιδα, δεν οφείλεται στη μπατονέτα, αλλά στα μικρόβια που μπαίνουν στις ρίζες των τριχών του ακουστικού πόρου, από το νερό εξ αιτίας του γεγονότος ότι ο ακουστικός πόρος γίνεται όπως τα χέρια μας, όταν μείνουμε πολλές ώρες στο νερό.
Το μικρόβιο είναι συνήθως ο σταφυλόκοκκος και η θεραπεία τοπική με σταγόνες, πλην λίγων περιπτώσεων που η φλεγμονή είναι εκτενής, σε βαθμό που κλείνει η είσοδος του ακουστικού πόρου. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται, πλην της αγωγής με σταγόνες και αντιβιοτικό από το στόμα, καθώς και διακοπή επαφής του αυτιού με νερό, τουλάχιστον για 5 μέρες.
Ερώτηση 38
Στρεπτοκοκκική Αμυγδαλίτιδα
Ο γιος μου έχει πάρει του κόσμου τα αντιβιοτικά, διότι παρουσιάζει συχνά πυρετό με πόνο στο λαιμό. Μήπως πρέπει να βγάλουμε τις αμυγδαλές, όπως μας είπε ένας ΩΡΛ,που μας έστειλε ο Παιδίατρός μας;
Η Αμυγδαλίτιδα αποτελεί τη συχνότερη λοίμωξη άστοχης χορήγησης αντιβιοτικών. Αντιβιοτικών κάθε μορφής, ακόμη και αυτών που έχουν περιορισμένη δράση στον Β-Αιμολυτικό Στρεπτόκοκκο, που είναι το κύριο αίτιο.
Η Αμυγδαλίτιδα οφείλεται στο 70% περίπου των περιπτώσεων σε ιούς. Όμως όλοι, γονείς, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι και ακόμη παιδίατροι (δυστυχώς), ανοίγουν το στόμα και αποφαίνται με σιγουριά (είναι αμυγδαλίτιδα και πρέπει να πάρει αντιβιοτικό).
Και οι πιο έμπειροι Παιδίατροι, λανθασμένα μπορεί να οδηγηθούν στη διάγνωση της στρεπτοκοκκικής αμυγδαλίτιδας.
Λοιμώξεις από ιό λοιμ. Μονοπυρήνωσης, αδενοϊοί, εντεροϊοί(coxsackie), ερπητοϊοί και μια πληθώρα άλλων ιών, μιμούνται στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα.
Το strep-test, που κάθε Παιδίατρος πρέπει να έχει στο ιατρείο του, δίνει με ασφάλεια τη διάγνωση ή το πλησιέστερο εργαστήριο Μικροβιολογίας. Η απάντηση βγαίνει σε 4-6 λεπτά.
Εσείς κυρία μου που κάνατε την ερώτηση, πιθανόν έχετε πέσει θύμα προχειρότητας και δεν φταίει το παιδί, αν παίρνει του κόσμου τα αντιβιοτικά, όπως λέτε.
Όσο αφορά στην αμυγδαλεκτομή, να μην βιασθείτε, γιατί χρειάζεται παρακολούθηση και σύνεση. Το συχνότερο αίτιο αμυγδαλεκτομής σήμερα είναι η απόφραξη του φάρυγγα εξ αιτίας του μεγέθους τους και λιγότερο τα συχνά επεισόδια αποδεδειγμένηε αμυγδαλίτιδας από στρεπτόκοκκο. Απαιτούνται πάνω από 4-5 σίγουρα επεισόδια σε μία χειμερινή περίοδο, για να αποφασισθεί κάτι τέτοιο. Ούτε το περιαμυγδαλικό ή το πλαγιοφαρυγγικό απόστημα, όταν είναι ένα επεισόδιο, αποτελούν ένδειξη αμυγδαλεκτομής.
Ξέχασα να βάλω και τους φίλους μας Φαρμακοποιούς στη λίστα αυτών που βάζουν διάγνωση και χορηγούν και θεραπευτική αγωγή.
Ερώτηση 39
Αδενοειδείς εκβλαστήσεις, κοινώς “κρεατάκια”και το όλο σύστημα μερος του οποίου αποτελούν.
Τι εννοούμε όταν λέμε κρεατάκια;
Την απάντηση δεν μπορώ να σας τη δόσω μεμονωμένα, διότι τα κρεατάκια ανήκουν σε ένα ευρύτερο σύμπλεγμα, που είμαι υποχρεωμένος να το περιγράψω, μήπως και καταλάβετε κάποια πράγματα!
Οι φλεγμονές του ρινοφάρυγγα, παίζουν σημαντικό ρόλο στη νοσηρότητα των παιδιών, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στη βρεφική , αλλά κυρίως στη νηπιακή ηλικία.
Ανατομία του συστήματος-συμμετοχή στην τοπική άμυνα
Η άμυνα της εισόδο του στόματος και της μύτης, προστατεύεται από ένα δαχτυλίδι από ιστό που ονομάζεται λεμφικός και περιλαμβάνει: Τις γνωστές μας παρίσθμιες αμυγδαλές, τη γλωσσική αμυγδαλή που είναι στη ρίζα της γλώσσας, τη φαρυγγική αμυγδαλή που βρίσκεται στην οπίσθια επιφάνεια του φάρυγγα (είναι κάτι μικρά (μπιμπικάκια) που τα βλέπουμε απέναντι στο βάθος , όταν ο άνθρωπος με ανοιχτό το στόμα, φωνάξει ααααα και αυτά επεκτείνονται πιο μεγάλα σε μέγεθος προς τη ρινική κοιλότητα και γύρω από την είσοδο των ευσταχιανών σαλπίγγων, δεξιάκαιαριστερά και λέγονται τα συγκεκριμένα αδενοειδείς εκβλάστήσεις. Όλος αυτός κυκλικός λεμφικός ιστός λέγεται δακτύλιος του Waldeyer και έχει ως προορισμό να φιλτράρει τον εισερχόμενο αέρα από σκόνη, να τον θερμαίνει, να κατακρατεί μικροσωματίδια, αλλά κυρίως να «απαγορεύει» την είσοδο μικροβίων, άλλα από τα οποία καταστρέφει και άλλα παραμένουν εκεί δημιουρόντας τη «Φυσιολογική χλωρίδα του ρινοφάρυγγα».
Εκτός από αυτά ταντομικά στοιχεία που περιγράψαμε παραπάνω, ο λεμφικός ιστός είναι σδιάσπρτος και μονήρης επίσης . σε όλο το ρινοφάρυγγα.
Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις «κρεατάκια», είναι συγκεντρωμένος λεμφικός ιστός που εκτένεται από το βάθος της ρινικής κοιλότητα, μέχρι αυτή πθπεριγράψαμε, φρθγγική μύγδαλη , στην οπίσθια επιφάνει του φάρυγγα, με τα μικρά «μπιμπικάκια».
Όλο αυτό το ανατομικό σύστημα που πριγράψαμε παραπάνω, έχει ρόλο αμυντικό, κατά βάση και διατηρείται σε πλήρη δρστηριότητα μέχρι το πολύ, την ηλικία των 4-10 ετών και υποστρέφει κατά την εφηβεία.
Η Παθολογία αυτού του συνολικού συστήματος.
Οξεία λοίμωξη των εκβλαστήσεων ή και των αμυγδαλών
Πρόκειται για την οξεία αδενοειδίτιδα , φλεγμονή δηλαδή όλου αυτού του διάσπαρτου ιστού που αναφέραμε και περιλαμβάνει πυρετό, δυσκαταποσία, κακουχία, μυαλγίες, κόκκινη γλώσσα, διόγκωση των τραχηλικήν λεμφαδέων, δυσοσμία της αναπνοής και άλλα, ανάλογα με τον άρρωστο. Με τα παραπάνω συμπτώματα, το αίτιο είναι ο στρεπτόκοκκος, όπως αναφέραμε σε προηγούμενη ερώτηση ή πολύ συχνά το αίτιο είναι ιός. Συχνά συμμετέχουν καιοι κοινώς λεφόμενες αμυγδαλές.
Χρόνια φλεγμονή του όλου συστήματος
Οι παρίσθμις αμυγδαλές είναιμονόμως διογκωμενες, υπάρχουν γραμμάσεις και κρύπτες, όπου κατακρατούνται τροδές, υπάρχει συνήθως δυσοσμία του στόματος, δυδκολία στη αναπνοή ή και στην κατάποση. Το αίτιο δεν είναι συνήθως ο στρεπτόκοκκος.
Απόφραξη του αναπνευστικού από διογκωμένες εκβλαστήσεις και αμυγδαλές
Είναι η συχνότερη διαταραχή που επηρεάζει, την αναπνοή, μέρα και νύχτα, με συνοδά φαινόμενα άπνοιας κατά τη νύχτα. Το στόμα παραμένει ανοιχτό, η ομιλία έχει ένρινο χαρακτήρα, η μάσηση της τροφής και η κατάποση είναι δύσκολες. Η αντοχή στην άσκηση είναι περιορισμένη, οι λεμφαδένεςτου τραχήλου, ιδίως οι πρόσθιοι είναι μονίμως διογκωμένοι και η γλώσσα έρχεται προς την έξοδο του στό ματος και πιέζει τα πρόσθια κάτω δόντια και τα φέρνει προς τα εμπρός, τόσο που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τα άνω και όχι πιο πίσω που όφειλαν να βρίσκονται, με αποτέλεσμα να δημιοργούνται ορθοδοντικά προβλήματα.
Τη θεραπευτική αντιμετώπιση και την όλη διαχείριση όλων αυτών των καταστάσεων που αφορούν στο Δακτύλιο WALDEYER, θα τον αφήσοτμε στην ετίμηση καιτην κρίση των Παιδιάτρων των παιδιών και των Παιδο-ΩΡΛ.
Ερώτηση 40
Εκκριτική ωτίτιδα
Ο γιος μου είναι 5 ετών και τελευταία, μετα από μία ίωση, διαπίστωσα ότι δεν ακούει και είναι όλο “τι είπες” και “τι είπες”. Είναι περίπου 2 εβδομάδες τώρα μετά την ίωση.
Ο Παιδίατρος μου είπε ότι έχει υγρό στα τύμπανα και με έστειλε σε ΩΡΛ, ο οποίος το επιβεβαίωσε με το ωτοσκόπιο και με μιά εξέταση , τυμπανόγραμμα, αν το λέω καλά.
Μου έδωσε αντιβιοτικό για 10 μέρες, ένα spray με κορτιζόνη για τη μύτη και μου είπε να το ξαναδεί και αν επιμένει πρέπει να βάλει σωληνάκια. Σημειωτέον ότι δεν πόνεσε ποτέ στο αυτί, μόνο μου έλεγε ότι το αυτί του, όταν μασάει κάνει κλουκ- κλουκ.
Τι είναι αυτό, γιατί έχω δύο παιδιά και μου συμβαίνει πρώτη φορά.
Μπορεί να είναι μια καταρροϊκή ωτίτιδα που καθυστερεί να περάσει. Δεν είναι δηλαδή πυώδης ωτίτιδα, γι’αυτό και δεν έκανε αφόρητο πόνο και χαμηλό πυρετό. Βέβαια και η καταρροϊκή θα έκανε πόνο, αλλά όχι τόσο έντονο. Το περιεχόμενο του υγρού πίσω από το τύμπανο στην καταρροϊκή ωτίτιδα, είναι βλέννη, όμοια με αυτή που έτρεχε από τη μύτη του, όταν είχε την ίωση.
Και τώρα πάμε στο πιο πιθανό. Αν το παιδί συνεχίζει να μην ακούει ή βελτιώνετα πολύ αργά και δεν έχει βελτιωυεί σε δύο- τρεις μήνες, τότε το υγρό που περγράψαμε παραπάνω έχει εγκατασταθεί μόνιμα και δεν πρόκειται να φύγει παρά μόνο αν καλοκαιριάσει.
Αυτή η ωτίτιδα ονομάζεται εκκριτική και τα αντιβιοτικά , όπως και στην καταρροϊκή που προαναφέραμε, δεν βοηθούν, αλλά ούτε και οποιαδήποτε άλλη θεραπεία και απλά περιμένουμε να υποχωρήσει μόνη της.
Τα σωληνάκια αποτελούν τη μόνη θεραπεία στη εκκριτική, αλλά όταν περάσει το 3μηνο από την έναρξη της συγκέντρωσης του υγρού. Αν δεν μπορεί να φύγει το υγρό, επειδή τα κρεατάκια (εκβλαστήσεις), είναι διογκωμένα, τότε πρέπει με την ίδια επέμβαση, συγχρόνως με τα σωληνάκια, να αφαιρεθούν και αυτά.
Μια λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός, ότι αν τα σωληνάκια τοποθετηθούν, πέφτουν μόνα τους σε 6 μήνες περίπου. Έως τότε το παιδί δεν μπορεί να κάνει μπάνια στη θάλασσα. Αυτά όλα πρέπει να τα λάβετε σοβαρά υπ’ οψιν σας.