Πρόλογος
Είναι γνωστό ότι οι ουλές της ανεμοβλογιάς, ιδιαίτερα αυτές που δημιουργούνται στο πρόσωπο, συχνά παραμένουν εφ’ όρου ζωής. Η μύτη, το μέτωπο και τα ζυγωματικά, είναι οι συνήθεις τόποι δημιουργίας των ουλών. Με το εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς, τα αισθητικά αυτά προβλήματα θα μειωθούν σημαντικά, παρά ταύτα δεν θα πάψουν να υπάρχουν.
Η καθηγήτρια Δερματολογίας και συνεργάτιδα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, κα Σοφία Γεωργάλα, μας ξεναγεί σε άρθρο του Dermatol Surg, που σχετίζεται με το αισθητικό αυτό θέμα.
Το άρθρο αυτό απευθύνεται κατά βάση σε γιατρούς, χωρίς να αποκλείεται και η ενημέρωση των υπολοίπων επισκεπτών της ιστοσελίδας.
Π.Σπυρίδης
********************
Η ανεμοβλογιά είναι μία συνηθισμένη ιογενής λοίμωξη της παιδικής ηλικίας, η οποία με το πέρας της καταλείπει πολύ συχνά μόνιμες ατροφικές ουλές, σε ποσοστό 7 με 18% των ασθενών. Οι ουλές αυτές εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο, προκαλώντας έτσι σοβαρά προβλήματα αισθητικά, αλλά και συμπεριφοράς στους ασθενείς. Οι ουλές αυτές, παρά τις διάφορες μεθόδους οι οποίες έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί όπως, Laser, τοπικά φάρμακα ή χειρουργικές διαδικασίες, δεν στάθηκε δυνατόν να αντιμετωπισθούν.
Μία τεχνική που μπορεί να βοηθήσει ικανοποιητικά τους ασθενείς αυτούς, είναι η χημική απολέπιση (peeling) με TCA σε συγκέντρωση 50- 70% με τεχνική CROSS (chemical reconstruction of skin scars), όπως αυτή περιγράφηκε από τον Lee και τους συνεργάτες του για την αντιμετώπιση ατροφικών ουλών της ακμής (Lee JB et al. Dermetol Surg 2012;28(11):1017-21).
Το τριχλωρικό- οξικό οξύ είναι μία δοκιμασμένη απολεπιστική χημική ουσία, η οποία χρησιμοποιείται για peeling επιφανειακά αλλά και μέσου βάθους. Το βάθος εξαρτάται από την συγκέντρωση της ουσίας, όσο δηλαδή αυτή αυξάνεται τόσο πιο βαθιά είναι η απολέπιση. Οι μεγαλύτερες επομένως συγκεντρώσεις TCA, μπορούν να τροποποιήσουν τις ουλές της ανεμοβλογιάς, χωρίς συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες, μία και πρόκειται για ουσία αυτό-εξουδετερούμενη, που δεν απορροφάται.
Το πρόσωπο των ασθενών θα πρέπει αρχικά να καθαρισθεί με ακετόνη και στην συνέχεια χρησιμοποιείται το διάλυμα TCA 50-70%. Αυτό εφαρμόζεται μέσα στην ατροφική ουλή με πίεση, με την βοήθεια αιχμηρού στυλεού, μέχρι να σχηματισθεί λευκωπό επίχρισμα. Εν συνεχεία, η ουλή καλύπτεται με οξείδιο του ψευδαργύρου, σε μορφή κρέμας. Δεν απαιτείται αναισθησία, ενώ μετέπειτα αντιηλιακή προστασία, θεωρείται απαραίτητη. Οι θεραπείες επαναλαμβάνονται κάθε 3 εβδομάδες, με συνολικό αριθμό συνεδριών τις έξι, εκτός αν ο ασθενής παρουσιάσει βελτίωση νωρίτερα. Οι σημαντικότερες ανεπιθύμητες ενέργειες με την τεχνική αυτή, είναι πιο ήπιο παροδικό ερύθημα σε ποσοστό 15-20%, υποχρωμία (2-4%) ή μελάχρωση (15%), η οποία εξαφανίζεται σε τέσσερις εβδομάδες με χρήση υδροκινόνης.
Η βελτίωση των ασθενών, με την ασφαλή αυτή μέθοδο, ανέρχεται σύμφωνα και με την υπάρχουσα βιβλιογραφία, σε ποσοστό μέχρι και 90-95%, γεγονός που την καθιστά άριστη θεραπευτική επιλογή.
Σχόλιο δικό μας
Η μέθοδος, σε ασθενείς με σοβαρά ή μετρίως σοβαρά προβλήματα, θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο από ειδικούς Δερματολόγους.
Είναι γνωστό ότι οι ουλές της ανεμοβλογιάς, ιδιαίτερα αυτές που δημιουργούνται στο πρόσωπο, συχνά παραμένουν εφ’ όρου ζωής…