Θερινές διακοπές

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 5,993 φορές

 

 

 

Αυτές οι γραμμές απευθύνονται σε όλους τους γονείς, κυρίως όμως τους νέους, που πρόσφατα έχουν άλλάξει οι ίδιοι τρόπο ζωής και προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Τώρα όμως υπάρχουν και ένα ή δύο μικρά παιδιά με τα οποία πρέπει να ζήσουν κάποιες εβδομάδες διακοπών και μάλιστα εκτός έδρας.

Κάποιοι αφήνουν τα παιδιά στο χωριό του παππού και της γιαγιάς, για να πάνε μόνοι τους διακοπές και να ξεκουραστούν. Για ένα μικρό μέρος των διακοπών μπορούν να το κάνουν αυτό, όχι όμως για το σύνολο. Τα ζευγάρια που επιλέγουν την πρώτη λύση, δεν εννοούν να προσαρμοστούν και θεωρούν ότι η δομή της οικογένειας και η ζωή μέσα σε αυτή είναι δυνατόν να αλλάζει κατά το δοκούν. Και πρώτα απ’όλα πώς είναι δυνατόν να αφήσουμε δύο παιδιά 2 και 3 ετών σε δύο μεγάλους ανθρώπους με άλλες συνήθειες, άλλη κουλτούρα, διαφορετικές συνθήκες διαβίωσης, με χίλιους κινδύνους που προκύπτουν από τη χρήση αυλής χωρίς προστασία και τέλος με αδυναμία να τα βοηθήσουν εάν αρρωστήσουν. Η τηλεφωνική επικοινωνία 2-3 φορές την ημέρα δε λύνει προβλήματα. Το μόνο που εξυπηρετεί είναι η άμβλυνση της όποιας ενοχής.

Για τους παραπάνω λόγους σχεδιάστε διακοπές με τα παιδιά σας, 
άλλωστε είναι μία μοναδική ευκαιρία να τα γνωρίσετε καλύτερα και να παίξετε μαζί τους. Αν αποφασίσετε να περάσετε τις διακοπές στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς αλλά με την παρουσία σας, τότε δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Το ερώτημα ή τα ερωτήματα είναι: Πού θα πάτε, πώς θα πάτε, τι θα πάρετε μαζί σας και πώς θα αποφύγετε τα ατυχήματα. Πού θα πάτε – Πώς θα πάτε

Φυσικά, δεν περιμένετε να σας συστήσουμε προορισμούς. Εάν υπάρχουν παδιά μικρότερα των τριών και ιδιαίτερα μικρότερα των δύο ετών, θα πρέπει να επιλέξετε προορισμό όπου μπορείτε να φθάσετε και να φύγετε εύκολα και αν είναι δυνατόν να μην έχετε εξάρτηση από πλοία και αεροπλάνα. Τα μέσα αυτά δεν είναι πάντοτε διαθέσιμα (καιρός- απεργίες). Η χώρα μας διαθέτει χιλιόμετρα ακτών στις οποίες μπορείτε να φθάσετε εύκολα με το αυτοκίνητο σας. Βεβαίως δε συζητούμε για άγονες γραμμές και βραχονησίδες. Όπου κινείται το αυτοκίνητο σας είναι το ασφαλέστερο. Να υπάρχει κοντά στοιχειώδης ιατρική φροντίδα καθώς επίσης το κινητό σας να έχει σήμα για να μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

Αν προτιμάτε το βουνό ή για κάποιες μέρες και το βουνό είναι μία καλή λύση αλλαγής. Αν πάλι πάτε για λίγο και στους γονείς σας – όλοι μαζί όμως- ακόμη καλύτερα.

Τι θα πάρετε μαζί σας.

Θα πάρετε τα εντελώς απαραίτητα για να μπορείτε να περνάτε χωρίς βασικές ελλείψεις. Μην ξεχνάτε: γυαλιά ηλίου για όλους, αντιηλιακά, καπέλα και μερικά στοιχειώδη φάρμακα: αντισηπτικό, βαζελίνη, αποστειρωμένες γάζες, λευκοπλάστ, αντιπυρετικά και μία αντιισταμινική κρέμα για τυχόν τσιμπήματα (δηλαδή ένα περιορισμένο φαρμακείο). Να μην ξεχάσετε στο σπίτι σας το βιβλιάριο υγείας του παιδιού και να είσαστε βέβαιοι ότι έχει κάνει το αντιτεττανικό εμβόλιο που αντιστοιχεί στην ηλικία του.

Αν υπάρχουν μωρά όπου ακόμη απαιτείται αποστείρωση των μπουκαλιών και του νερού είστε υποχρεωμένοι να εξασφαλίσετε αυτή την ανάγκη.

Αν πρόκειται για ολιγοήμερες διακοπές μπορείτε να βγάλετε τα παιδιά από τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες και να τις τροποποιήσετε σύμφωνα με τις δυνατότητες του χώρου όπου θα μείνετε. Να μην ξεχνάτε ότι πρέπει και εσείς να ξεκουραστείτε.

Ατυχήματα – Πρόληψη

Τα ατυχήματα πρέπει να προλαμβάνονται, παρά να αντιμετωπίζονται όταν συμβούν.

Στις διακοπές συμβαίνουν τα περισσότερα ατυχήματα και αυτό οφείλεται στη διαβίωση σε μη ελεγχόμενο περιβάλλον και στη δική μας χαλάρωση.

Τα παιδιά πρέπει να φορούν παπούτσια, να καλύπτουν το δέρμα τους με ελαφρά ανοιχτόχρωμα ρούχα και να φορούν γυαλιά, όταν παίζουν ήρεμα παιχνίδια. Στην ακτή να φορούν πλαστικά πέδιλα και κυρίως να παίζουν κάτω από το άγρυπνο βλέμμα σας, γιατί το ατύχημα γίνεται σε δευτερόλεπτα.

Όταν είναι στο νερό η επιτήρηση είναι πολλαπλάσια, ιδιαίτερα όταν η θάλασσα είναι ταραγμένη και μπορεί να τα παρασύρει σε βαθύτερα νερά.

Τα σωσίβια μερικές φορές αποτελούν παγίδα, όπως και οι μικρές πλαστικές βάρκες. Ένα ελαφρό αεράκι μπορεί να τις παρασύρει ανοιχτά με ταχύτητα που υπερβαίνει τις δικές σας κολυμβητικές ικανότητες. Ένα κομμάτι σχοινί την άκρη του οποίου έχετε δέσει στη μέση σας, αποτελεί ασφαλή μέθοδο πρόληψης.

Οι πισίνες. Έχουμε χιλιάδες χιλιόμετρα εκπληκτικών ακτών και τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει μία στροφή προς τις πισίνες, επειδή έτσι κάνουν οι Ολλανδοί, οι Βέλγοι κ.ά. Μόνο ως λύση ανάγκης θα το έβλεπα. Στις πισίνες, ο πνιγμός είναι ευκολότερος, οι τραυματισμοί περισσότεροι, η εξωτερική ωτίτιδα είναι ο κανόνας, οι δερματίτιδες από χλώριο συχνές και εμείς εννοούμε να καλλιεργούμε στα παιδιά μας της λύση της πισίνας.

Προσοχή στα παιδιά που είναι μικρτότερα των 2 ετών, γιατί αυτά βάζουν στο στόμα τους ότι βρουν στην ακτή και κυρίως αποτσίγαρα.

Το θέμα φαγητό και μπάνιο. Αυτό αφορά κατά κύριο λόγο ενήλικους και λιγότερο παιδιά. Αν το παιδί είναι μεγάλο και απομακρύνεται από την ακτή κολυμπόντας, δεν πρέπει να έχει καταναλώσει προηγουμένως τροφή σε ποσότητα γεύματος. Αν δεν κολυμπήσει, η τυχόν προηγηθείσα τροφή δεν παίζει ρόλο.

Αυτοκίνητο και διακοπές: Τα παιδιά πάντοτε δεμένα όταν ταξιδεύουν, στο κάθισμα ή στο δικό τουςκαθισματάκι, ανάλογα με την ηλικία του.Μην αφήνετε ποτέ το διακόπτη του αυτοκινήτου στην υποδοχή του.
Φροντίζετε τη χορήγηση υγρών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η καμπίνα να είναι δροσερή και να αερίζεται. Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά κλειδωμένα σε σταθευμένο στον ήλιο αυτοκίνητο.

Να μην παίζουν τα παιδιά σε δρόμους όπου κινούνται αυτοκίνητα και να αποφεύγουν να κινούνται στους δρόμους αυτούς με ποδήλατα. Προσοχή σε ότι τρώνε ιδιαίτερα σε καταστήματα γρήγορου φαγητού. Η σαλμονέλλα και ο σταφυλόκοκκος παραμονεύουν. Τα προϊόντα γιαουρτιού και τα κοτόπουλα αποτελούν τροφές υψηλού κινδύνου, αν δεν υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή στη συντήρηση και την επεξεργασία.

Έκθεση σε θερμότητα: Δεν είναι απαραίτητη η έκθεση στον ήλιο για να πάθει ένα παιδί θερμοπληξία. Η μακρά παραμονή σε θερμό περιβάλλον, χωρίς μάλιστα λήψη υγρών, είναι ιδιαίτερα βλαπτική. Παιγνίδι λοιπόν σε δροσερό χώρο, νερό, χυμοί φρούτων και ελαφρά ρούχα..

Για τον ήλιο, αντηλιακά γαλακτώματα σε συχνές επαλείψεις. Καλό είναι να αποφεύγετε τον ήλιο μεταξύ 11.00 και 16.00. (Δείτε και το κεφάλαιο προστασία από τον ήλιο, που γράφει η δερματολόγος κ. Ιορδανίδου)

 

Αυτές οι γραμμές απευθύνονται σε όλους τους γονείς, κυρίως όμως τους νέους, που πρόσφατα έχουν άλλάξει οι ίδιοι τρόπο ζωής και προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Τώρα όμως υπάρχουν και ένα ή δύο μικρά παιδιά με τα οποία πρέπει να ζήσουν κάποιες εβδομάδες διακοπών και μάλιστα εκτός έδρας…

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα