Η ανοσολογική απάντηση σε ορισμένα εμβόλια φαίνεται ότι είναι διαφορετική στα θηλάζοντα βρέφη συγκριτικά με τα βρέφη που δε θηλάζουν. Βασισμένοι σε αυτό το εύρημα ερευνητές από το Παιδιατρικό Κέντρο της Νάπολης στην Ιταλία πραγματοποίησαν μία μελέτη προκειμένου να εκτιμήσουν τον πιθανό ρόλο του μητρικού θηλασμού στον κίνδυνο εμφάνισης πυρετού μετά από εμβολιασμό.
Οι μητέρες των βρεφών που συμμετείχαν στη μελέτη μετρούσαν τη θερμοκρασία των παιδιών τους για τις επόμενες 3 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Ακολουθούσε τηλεφωνική επικοινωνία με το Παιδιατρικό Κέντρο και καταγραφόταν η εμφάνιση ή όχι πυρετού. Μετά από πολυπαραγοντική ανάλυση των αποτελεσμάτων εκτιμήθηκε ο σχετικός κίνδυνος εμφάνισης πυρετού αναλόγως με τον τύπο της διατροφής.
Από τα 460 βρέφη που συμμετείχαν στη μελέτη δεδομένα συλλέχθηκαν από 450 παιδιά (98%). Πυρετός αναφέρθηκε σε 30 (25%) αποκλειστικά θηλάζοντα βρέφη, σε 48 (31%) βρέφη με μεικτή διατροφή και σε 94 (53%) βρέφη που ακολουθούσαν αποκλειστικά τεχνητή διατροφή (p,0.01). Ανάμεσα στα βρέφη που θήλαζαν αποκλειστικά ο σχετικός κίνδυνος εμφάνισης πυρετού ήταν 0.46 (95% confidence interval, 0.33-0.66) και 0.58 (95% Cl, 0.44-0.77) στα βρέφη που ακολουθούσαν μεικτή διατροφή.
Συμπερασματικά, ο μητρικός θηλασμός φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης πυρετού μετά από εμβολιασμό.
Περιορισμοί της μελέτης αποτελούν το ότι η μέτρηση της θερμοκρασίας γινόταν από τις μητέρες και όχι από επαγγελματίες υγείας και το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις η εμφάνιση πυρετού μετά από εμβολιασμό μπορεί να οφειλόταν σε κάποιο λοιμογόνο παράγοντα.