Είναι εύκολο πολλές φορές να θεωρούμε ότι όταν συζητάμε για τα προβλήματα που έχουμε στη δουλειά μας, τα παιδιά «δεν καταλαβαίνουν». Η αλήθεια είναι ότι, ειδικά τα μικρά παιδιά, δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει «απολύθηκα». Καταλαβαίνουν όμως πολύ καλά ότι αυτό στενοχωρεί τη μαμά ή τον μπαμπά και μάλιστα πολύ!
Για παράδειγμα έχει παρατηρηθεί σε έρευνες στις ΗΠΑ ότι παιδιά των οποίων ο πατέρας κυρίως, έμεινε άνεργος, έχουν 15% περισσότερες πιθανότητες να επαναλάβουν μια σχολική τάξη. Άλλα παιδιά εκδηλώνουν το άγχος εμφανίζοντας διαταραχές στον ύπνο ή στην όρεξη ή γίνονται πολύ νευρικά. Αυτά είναι αντιδράσεις που οφείλονται τόσο στο άγχος που μεταδίδεται από τους γονείς, όσο και στις συγκρούσεις μεταξύ των γονέων που αυξάνονται σε καταστάσεις ανεργίας ή ακόμα και στο ότι οι γονείς σε τέτοιες περιπτώσεις παραμελούν, αθέλητα πάντα, τα παιδιά τους ψάχνοντας πανικόβλητοι για λύσεις.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο για ένα γονέα να αντιμετωπίζει μια τέτοια κατάσταση και να καταλαβαίνει ότι το παιδί του επηρεάζεται από αυτό.
Αν βιώνετε εσείς ή κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο μια τέτοια κατάσταση υπάρχουν κάποια βήματα που καλό είναι να έχετε υπ’ όψιν σας ώστε να μπορέσετε να διαχειριστείτε τη νέα κατάσταση σωστά και να μειώσετε την επίδραση που θα έχει πρώτιστα σε εσάς και κατ’ επέκταση στα παιδιά.
1. Κάντε κάθε μέρα, πολύ συστηματικά, κάτι που θα σας φέρει πιο κοντά στο να ξαναβρείτε δουλειά: από το να φτιάξετε το βιογραφικό σας μέχρι το να πείτε σε οποιονδήποτε γνωστό σας ότι ψάχνετε για δουλειά.
2. Συνειδητοποιήστε ότι αυτήν την εποχή ειδικά βρίσκονται πολλοί άνθρωποι στη θέση σας. Άνθρωποι με αντίστοιχα πολλά προσόντα και χρόνια εμπειρίας. Δεν είστε μόνοι. Μην πείτε «δε με νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι». Απλώς νιώστε και σκεφτείτε αυτήν την πραγματικότητα.
3. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε ικανότητες και ταλέντα που αποκτήσατε στην πορεία της εργασίας και των χρόνων, και στα οποία ίσως έως τώρα δεν είχατε δώσει ιδιαίτερη σημασία, ώστε να μπορέσετε να αυξήσετε το εύρος των θέσεων που θα μπορούσατε να διεκδικήσετε.
4. Σκεφτείτε δημιουργικά και προσπαθήστε να βρείτε ή να φτιάξετε μια νέα δουλειά με βάση τα παραπάνω που θα σας δίνει έστω και ένα πολύ μικρό εισόδημα. Πολλές επιτυχημένες επιχειρήσεις ξεκίνησαν στην κουζίνα ή στο γκαράζ του σπιτιού.
5. Σκεφτείτε ότι αυτό που περνάτε δε θα κρατήσει για πάντα. Η οικογένειά σας όμως είναι για πάντα. Επομένως βρείτε διεξόδους για να μπορείτε να διαχειριστείτε κρίσεις άγχους που περνάτε ώστε και εσείς να μην αποκτήσετε προβλήματα υγείας και την οικογένειά σας να προστατέψετε. Τέτοιες διέξοδοι μπορεί να είναι ένα τηλεφώνημα σε μια φίλη ή φίλο, μια μικρή βόλτα με τα πόδια στη γειτονιά, γυμναστική ή αν μπορείτε να αντεπεξέλθετε οικονομικά, μια συνεδρία με κάποιον ειδικό σε τέτοια θέματα.
6. Συζητήστε με το/τη σύζυγό σας και ξεπεράστε την επιθυμία που μπορεί να έχετε μερικές φορές να τον/την κατηγορήσετε για τα πάντα. Μπορείτε να του/της πείτε ότι νιώθετε θυμό, απογοήτευση, απόρριψη ή ό,τι άλλο συναίσθημα έχετε αλλά επικεντρωθείτε στον εαυτό σας και μην πέσετε στην παγίδα αυτή. Όταν θα βγείτε από το πρόβλημα θέλετε να τον/την έχετε δίπλα σας.
7. Μην αφήνετε το πρόβλημα «να σας πάρει από κάτω». Μείνετε κοντά στους δικούς σας ανθρώπους, συγγενείς ή φίλους, μην τους μεταφέρετε θλίψη και να είσαστε βέβαιοι ότι θα σταθούν δίπλα σας.
Με όσο μεγαλύτερη ψυχραιμία διαχειριστείτε το διάστημα της ανεργίας (και επιμένω ότι πρόκειται για ένα μικρό διάστημα, όσο και αν μοιάζει αιώνας), τόσο πιο ήπια θα είναι και η αντίδραση των παιδιών στο πρόβλημα.
Είναι εύκολο πολλές φορές να θεωρούμε ότι όταν συζητάμε για τα προβλήματα που έχουμε στη δουλειά μας, τα παιδιά «δεν καταλαβαίνουν». Η αλήθεια είναι ότι, ειδικά τα μικρά παιδιά, δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει «απολύθηκα».