Οδηγίες για εμβολιασμό με το εποχικό εμβόλιο γρίπης 2011-2012

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 2,369 φορές

 

Παρά τις προσπάθειες δεν καταφέραμε να έχουμε την άποψη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΠ), η οποία δεν συνεδρίασε για το θέμα του εμβολιασμού με εποχικό εμβόλιο γρίπης περιόδου 2011-2012.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ μας έστειλε με fax τις οδηγίες της περιόδου 2010-11.

Οι οδηγίες του  Department of Health (DH) του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπίπτουν με αυτές του ΚΕΕΛΠΝΟ (2010-11), με διαφοροποίηση του ορίου ηλικίας πάνω από το οποίο συνιστάται ο εμβολιασμός που είναι το 65ο έτος στην Αγγλία, ενώ στην Ελλάδα το 60ο και σε εγκύους όπου το DH συνιστά τον εμβολιασμό σε όλα τα 3μηνα της εγκυμοσύνης, ενώ στη χώρα μας, όπως και στις ΗΠΑ, εμβολιάζονται οι έγκυες 2ου και 3ου τριμήνου.

Οι οδηγίες που εκδόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις χώρες μέλη είναι όμοιες με τις οδηγίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τις οδηγίες των  ΗΠΑ για τον πληθυσμό τους, τις έχουμε αναρτήση στην ιστοσελίδα μας πριν από λίγες ημέρες (βλ. “Οδηγίες για γρίπη 2011-2012 από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρκής”)

ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ:

1)      Παιδιά < 3ετών, εμβολιάζονται με το παιδικό εμβόλιο (αδρανοποιημένο) και ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει από την συμπλήρωση του 6ου μήνα.

2)      Παιδιά μεγαλύτερα των 8 ετών εμβολιάζονται με μία δόση εμβολίου ενηλίκων αδρανοποιημένο, ανεξάρτητα αν εμβολιάσθηκαν ή όχι τα προηγούμενα έτη.

3)      Βρέφη, νήπια και παιδιά μέχρι 8 ετών που δεν έχουν λάβει τα προηγούμενα έτη εμβόλιο γρίπης, πρέπει να λάβουν δύο δόσεις εμβολίου με μεσοδιάστημα  6 εβδομάδων η πρώτη από την δεύτερη.

4)      Το εμβόλιο γρίπης μπορεί να συγχορηγηθεί με όλα τα άλλα εμβόλια  αδρανοποιημένα ή όχι. Εάν δεν χορηγηθούν ταυτόχρονα, καλό είναι να απέχουν 4 εβδομάδες.

5)      Εάν χορηγηθεί εμβόλιο που περιέχει ζώντες εξασθενημένους ιούς (ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά, ανεμευλογιά) ή βακτηρίδια (BCG), το εμβόλιο γρίπης θα πρέπει να χορηγηθεί μετά από 4 εβδομάδες.

6)      Το εμβόλιο περιέχει αντιγόνο ιών γρίπης Α, Η1Ν1 και Η3Ν2 και γρίπης Β στέλεχος Brisbane.

7)      Ο εμβολιασμός μπορεί να προκαλέσει τοπικά φαινόμενα (πόνο και οίδημα) και λιγότερο  αίσθημα κακουχίας για 24-48 ώρες μετά τον εμβολιασμό.

8)      Η παρουσία στο εμβόλιο ιού γρίπης Η1Ν1, δεν εμπνέει ανησυχία δεδομένου ότι ο θόρυβος που δημιουργήθηκε για το μονοδύναμο εμβόλιο της περιόδου 2009-2010, δεν αφορούσε στο αντιγόνο του ιού, αλλά στον τρόπο παρασκευής εκείνου του εμβολίου.

 

Οδηγίες Εμβολιασμού

Συνιστάται ο εμβολιασμός

  • Σε όλα τα άτομα άνω των 60 ετών
  • Εγκύους γυναίκες 2ου και 3ου τριμήνου κύησης(αδρανοποιημένο εμβόλιο)
  • Όλα τα άτομα 6 μηνών – 60 ετών που ανήκουν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες.
    • Χρόνια αναπνευστικά νοσήματα με κυρίαρχο το άσθμα που υποχρεώνει σε συνεχή λήψη  εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών. Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, βρογχιεκτασία, κυστική ίνωση, πνευμονική ίνωση, βρογχοπνευμονική δυσπλασία. Παιδιά που νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομείο για σοβαρή λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού.
    • Άνω των 6 μηνών με συγγενή καρδιοπάθεια, υπέρταση με καρδιακή συμμετοχή, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια που απαιτεί λήψη φαρμάκων.
    • Χρόνια νοσήματα των νεφρών, όπως νεφρική ανεπάρκεια, νεφρωσικό σύνδρομο, μεταμόσχευση νεφρών.
    • Χρόνια ηπατίτιδα, κίρρωση, ατρησία χοληφόρων.
    • Χρόνια νευρολογικά προβλήματα, εγκεφαλική εμβολή, χρόνια εγκεφαλική ισχαιμία, εγκεφαλική παράλυση, σκλήρυνση κατά πλάκας, άλλες σοβαρές νευρολογικές παθήσεις.
    • Διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2
    • Φαρμακευτική ανοσοκαταστολή για θεραπεία κακοήθων νοσημάτων, ασπληνία (σπληνεκτομή) ή λειτουργική, HIV (μόλυνση ή νόσος). Ασθενείς που λαμβάνουν κορτιζόνη συστηματικά (όχι με εισπνοές) περισσότερο από 1 μήνα. Συστηματικά ή κληρονομικά νοσήματα που προκαλούν  καταστολή του ανοσοποιητικού. Επίσης όταν υπάρχουν ασθενείς με σημαντική ανοσοκαταστολή, φαρμακευτική ή μη, πρέπει να εμβολιασθούν και τα άτομα που  φροντίζουν αυτούς τους ασθενείς. Ο λόγος είναι ότι κάποιοι εξ αυτών των ασθενών δεν έχουν ικανότητα παραγωγής επαρκών αντισωμάτων μετά  από εμβολιασμό και παρά τον εμβολιασμό παραμένουν συχνά επίνοσοι.
    • Άτομα  που φροντίζουν παιδιά < 6 μηνών ή ενήλικες που δεν μπορούν να εμβολιασθούν ή αν εμβολιασθούν δεν είναι βέβαιο ότι θα αναπτύξουν αντισώματα.
    • Παιδιά και ενήλικοι που για κάποιο λόγο λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη.
    • Εργαζόμενοι σε επαγγέλματα υγείας, Τρόφιμοι ιδρυμάτων, κλειστοί πληθυσμοί σπουδαστών, μαθητές  στρατιωτικών σχολών.
    • Τέλος, σε περιπτώσεις που ο Παιδίατρος, αξιολογώντας τις ιδιαιτερότητες της οικογένειας κρίνει σκόπιμο τον εμβολιασμό.

 

Αντενδείξεις εμβολιασμού

  • Σοβαρή αλλεργία στο αυγό
  • Σοβαρή αντίδραση σε προηγούμενο εμβολιασμό για γρίπη
  • Άτομα που εμφάνισαν στο παρελθόν νόσο Guillian-Barre
  • Εμπύρετη νόσος σε δραστηριότητα
  • Έγκυες πρώτου τριμήνου.

**Στην Ελλάδα, καθώς και σε χώρες με παρόμοιες κλιματολογικές συνθήκες, η γρίπη εμφανίζεται από τον μήνα Δεκέμβριο έως και το τέλος Μαρτίου. Δεδομένου ότι η παραγωγή αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό απαιτεί χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων περίπου, καλό είναι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός έως το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου. Τα αντισώματα τα οποία παράγονται είναι προστατευτικά για διάστημα έξη μηνών περίπου .

Παρά τις προσπάθειες δεν καταφέραμε να έχουμε την άποψη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΠ), η οποία δεν συνεδρίασε για το θέμα του εμβολιασμού με εποχικό εμβόλιο γρίπης περιόδου 2011-2012…

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα