Βρήκαμε για εσάς!
Διαβάστηκε 3,249 φορές

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Γνωρίζουμε ότι ο χρόνος σας είναι  πολύτιμος και για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να σας δίνουμε σε λίγες γραμμές το  αποτέλεσμα μελετών που αφορούν στην παιδιατρική ή στην ιατρική γενικότερα, αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Με τον τρόπο αυτό, θα έχετε μία σύντομη ενημέρωση και όποιος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μπορεί να βρει ολόκληρο άρθρο.

Επειδή θα μπαίνουν στον πειρασμό και θα επισκέπτονται τη στήλη και μη γιατροί, σ’αυτούς κυρίως θέλουμε να τονίσουμε ότι πρόκειται για μελέτες που τα αποτελέσματά τους  μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί με άλλες συναφείς μελέτες, για τη δημιουργία ιατρικής οδηγίας. Μόνες τους  δεν αποτελούν οδηγία για την εφαρμογή στην  παιδιατρική. Για να γίνει αυτό, απαιτείται πολύς δρόμος.

Στο ερώτημά σας «τότε γιατί μας τα παρουσιάζετε;» Η απάντηση είναι απλή: Για να γνωρίζετε πολύ έγκαιρα προς τα πού πάει η παιδιατρική και να μην αιφνιδιάζεστε.

Ευχαριστούμε.

18/09/2012

Preventive Services for Children: Getting the Message to Parents and Caregivers

Preventive care has been an established practice for infants and young children for several decades. Under this policy, well-child visits for vaccinations and patient education were provided without co-pay or cost-sharing. Now, under the Affordable Care Act (ACA), children up to age 17 have similar expanded coverage for important preventive services….

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο…


Bottle-feeding and the Risk of Pyloric Stenosis

Η συγγενής υπερτροφική πυλωρική στένωση αποτελεί τη συχνότερη παθολογική κατάσταση  στην πρώτη  βρεφική ηλικία, που οδηγεί το βρέφος στο χειρουργείο.

Η στένωση από όσα γνωρίζουμε δεν υφίσταται κατά της γέννησης απλά αναπτύσσεται τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση.

Η αιτιολογία της δεν είναι γνωστή θεωρείται όμως ότι παράγοντας κινδύνου είναι η σίτηση από τη γέννηση όχι ,με μητρικό γάλα αλλά με γάλα αγελάδος.

Αναλυτική μελέτη που διενεργήθηκε στη Δανία από το Statemens Serum institute, Copenhagen έδειξε ότι: παιδιά που σιτίστηκαν εξ αρχής με κονιοποιημένο γάλα αγελάδος ανέπτυξαν πυλωρική στένωση 4-6 φορές συχνότερα σε σχέση με τα θηλάζοντα βρέφη.

 

25/07/2012

Nasopharyngeal specimens allow pulmonary TB diagnosis in children
Clin.Infect.dis.2012

Ταχεία διάγνωση με τη μοριακή τεχνική Χpert σε δείγμα ρινοφαρυγγικό παιδιών με πιθανή πνευμονική φυματίωση, λύνει το πρόβλημα της αδυναμίας παραγωγής πτυέλων ή και τη λήψη γαστρικού υγρού
Εξετάσθηκαν συγχρόνως άμεσο παρασκεύασμα ,καλλιέργεια σε καλλιεργητικό υγρό και Xpert σε παιδιά με ύποπτη φυματίωση.
Διαπιστώθηκε ότι η εφαρμογή Χpert με τη καλλιεργεια είχε 81 και 86 παιδιά αντίστοιχα θετικά .
Συμπερασματικά: σε όσα εργαστήρια έχουν τη δυνατότητα μοριακών τεχνικών η μέθοδος συνιστάται.

19/07/2012

Κολικοί πρώτου τριμήνου

Arch. Pediatric Adolesc Med 2012; 166(7): 648-50


*Ο ορισμός των κολικών σε μικρά βρέφη περιλαμβάνει το έντονο κλάμα για τρεις ώρες συνεχώς, επί τρεις τουλάχιστον  μέρες την εβδομάδα, για διάστημα μεγαλύτερο των τριών εβδομάδων.

Η αιτιολογία της εκδήλωσης είναι άγνωστη, ενώ πιθανολογούνται διάφορα αίτια.

Case-control μελέτη έδειξε ότι σε υψηλό ποσοστό τα πάσχοντα βρέφη ηλικίας 3-12 εβδομάδων, είχαν αντιγόνο  θετικό στα κόπρανα για Hel. Pylori σε σχέση με την ομάδα ‘‘control’’.

Οι συγγραφείς συνιστούν χορήγηση προβιοτικών στα βρέφη αυτά.

Σχόλιο δικό μας: Αν λάβουμε υπόψιν μας ότι η διάγνωση της μόλυνσης από H.Pylori βασίστηκε στην αναζήτηση αντιγόνου στα κόπρανα, που είναι μέθοδος με ευαισθησία 94 και ειδικότητα 86, τότε το μόνο μειονέκτημά της μελέτης είναι ο μικρός αριθμός ασθενών (55 βρέφη).

______________________________________________________________________

IFN – Gamma Release Assay, Favored for Finding  Latent TB in Pregnancy

Obstet Gynecol 2012;119:1088-1095,1085-1087.


Οι νέες μέθοδοι IGRA (Qantiferon – Elispot), διάγνωσης  της φυματιώδους μόλυνσης, χρησιμοποιούνται πλέον ευρύτατα και οι κλινικοί γιατροί υποστηρίζουν ότι έλυσαν πολλά προβλήματα και κυρίως απαλλάχτηκαν από το Tuberculin Skin Test (TST),  (mantoux.)

Στην παρούσα μελέτη η IGRA εφαρμόστηκε σε συνδυασμό με  mantoux, σε 140 εγκύους και 140 μη εγκύους.

Διαπιστώθηκε ότι με την εφαρμογή IGRA σημαντικός αριθμός εγκύων απέφυγε άσκοπη ακτινογραφία θώρακος και χημειοπροφύλαξη, διότι αποφεύγονται τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Διαπιστώθηκε επίσης ότι ο παράγοντας που συνδέεται με θετικό αποτέλεσμα είναι το θετικό ιστορικό επαφής με μεταδοτική εστία. Μόνο 12/28 έγκυες γυναίκες που είχαν θετικό tuberculin skin test είχαν και θετικό αποτέλεσμα IGRA (43%) και οι πέντε είχαν εμβολιασθεί με BCG. Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζουν οι συγγραφείς, 16 γυναίκες δεν έκαναν άσκοπα ακτινογραφία και δεν έλαβαν χημειοπροφύλαξη με INH.

Ο Haword Minkuff σε σχόλιό του για το θέμα,  υποστηρίζει ότι  μόνο όσες έγκυες γυναίκες  έχουν ουλή από BCG πρέπει να κάνουν IGRA, όπως  και αυτές που δεν υπάρχει πιθανότητα να επιστρέψουν για την μέτρηση του μεγέθους της mantoux. Οι υπόλοιπες μπορούν να εξυπηρετούνται μόνο με Mantoux, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει κάποιος έμπειρος για να μετρήσει αξιόπιστα και να αξιολογήσει τοTST.

Σχόλιο δικό μας: κάθε φορά που έρχεται κάτι καινούριο (IGRA), σπεύδουν όλοι να προλάβουν να καταθέσουν τη σοφία τους. Άλλοι θεωρούν ότι το καινούργιο ‘έσωσε την ανθρωπότητα’ και άλλοι το δαιμονοποιούν.

Γεγονός είναι ότι η μέθοδος IGRA δεν έδωσε τα προσδοκώμενα, ιδιαίτερα στην διάγνωση της Λανθάνουσας Φυματ. Μόλυνσης(LTBI). Δίνεται στη μορφή της LTBI  τόσο συχνά η γκρίζα περιοχή των αποτελεσμάτων, των αποτελεσμάτων δηλαδή που είναι και δεν είναι θετικά, που  συχνά δημιουργείται σύγχιση. Με ασφάλεια δίνει η μέθοδος  θετικό αποτέλεσμα στις κραυγαλέες μορφές φυματίωσης, σε αυτές δηλαδή που  η διάγνωση θα έμπαινε και χωρίς TST ή IGRA. Οι  δύο μέθοδοι έχουν την ίδια ευαισθησία και απλά υπερτερεί η IGRA ελαφρά στην  ειδικότητα.

Όμως αν θεωρούμε κάθε αρνητικό αποτέλεσμα IGRA, αρνητικό μετά βεβαιότητος , τότε αντίθετα από ότι συμβαίνει με το TST και το ψευδώς θετικό αποτέλεσμα, κάποιοι με  LTBI δεν θα κάνουν ακτινογραφία ενώ θα έπρεπε να κάνουν και δεν θα λάβουν χημειοπροφύλαξη, που επίσης θα έπρεπε να λάβουν ,γιατί το αποτέλεσμα που έδωσε η IGRA ήταν ψευδώς αρνητικό.

**Στην εισαγωγή αναφερόμαστε στην πιθανότητα να μας παραπλανήσει ένα άρθρο και το παραπάνω σχόλιο έχει ως στόχο να επιβεβαιώσει αυτό που λέμε στην εισαγωγή. Μην παίρνετε την οποιαδήποτε σοφία του καθενός ως προαγωγή της επιστήμης . Πολλές φορές είναι σκόπιμα ή από άγνοια παραπλανητικά τα συμπεράσματα.

Προσοχή λοιπόν!

 

16/07/2012

Menopause. published online July 9. Από το Oregon State University Nutrition Division

Η καθημερινή χρήση οινοπνεύματος σε μικρή ποσότητα (ποτήρι κρασιού), διατροφή ισορροπημένη και μέτρια άσκηση, έχουν ευεργετική επίπτωση στην εμφάνιση οστεοπόρωσης γυναικών, καλύτερη από τη χρήση ορμονών και ασβεστίου.

______________________________________________________________________

Cochrane Database of Systematic Reviews. July 11

Η ανασκόπιση της βιβλιογραφίας έδειξε ότι η λήψη σιδήρου κάθε δεύτερη μέρα από εγκύους γυναίκες, είναι εξίσου αποτελεσματική με την καθημερινή λήψη, σε ότι αφορά τη διατήρηση της αιματολογικής εικόνας. Το πλεονέκτημα είναι ότι η παρήμερη  χορήγηση έχει λιγότερες παρενέργειες.

______________________________________________________________________

BMJ, 10 Ιουλίου 2012

Διακοπή καπνίσματος και λήψη βάρους

Είναι πράγματι αποδεκτό ότι η διακοπή του καπνίσματος σε σημαντικό αριθμό ατόμων, οδηγεί σε αύξηση του βάρους. Αυτό δεν θα συμβεί αν η απόφαση της διακοπής του καπνίσματος είναι στο πλαίσιο μιας γενικότερης  αλλαγής του τρόπου ζωής (περιορισμός οινοπνεύματος, λιγότερο καθιστική ζωή, λιγότερο φαγητό, άσκηση). Αν όμως παρά ταύτα συμβεί η αύξηση βάρους, οι κίνδυνοι από το κάπνισμα είναι σαφώς μεγαλύτεροι από τη μέτρια λήψη βάρους.

______________________________________________________________________

14/07/2012

Annals of Family Medicine

 

Τυχαιοποιημένη μελέτη  επί ενηλίκων 50 ετών και άνω έδειξε ότι:

Τα άτομα που έχουν καθημερινή άσκηση έχουν λιγότερες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και όταν εμφανίζουν λοίμωξη τέτοιου είδους, έχει μικρότερη διάρκεια.

 

______________________________________________________________________

Canadian Medical Association Journal

Μελέτη η οποία περιέλαβε 404 αγόρια με μέση ηλικία 4 μηνών έδειξε ότι : Η συχνότηταεμφάνισης λοίμωξης του ουροποιητικού δεν σχετίζεται με το αν έχουν κάνει περιτομή ή όχι. Αν δηλαδή  το έξω στόμιο της ουρήθρας είναι ορατό ή καλύπτεται από την πόσθη

______________________________________________________________________

J. Ped. Adol. Med.

Την τελευταία δεκαετία σημειώνεται μία σημαντική μείωση στη χρήση αντιβιοτικών στις ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα στη Μασαχουσέτη. Οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να δώσουν ακριβή εξήγηση της διαπίστωσης αυτής, πιθανολογούν όμως τον εμβολιασμό για πνευμονιόκοκκο που μειώνει τη συχνότητα της Οξείας Μέσης Ωτίτιδας.

Το δυσάρεστο στην μελέτη αυτή είναι η  αύξηση στην χρήση μακρολίδων και μάλιστα δεύτερης γενιάς (Aζιθρομυκίνη  – Ροξιθρομυκίνη ). Προς την κατεύθυνση αυτή της χρήσης μακρολίδων εστιάζεται η προσπάθεια παρέμβασης των επιστημόνων.

 

______________________________________________________________________

Pediatrics aappublications.org

Μελέτη που έγινε στη Φιλανδία και περιέλαβε 400 παιδιά ηλικίας 1-12 μηνών έδειξε ότι όταν στο σπίτι υπήρχε σκύλος, οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού ήταν λιγότερες και φυσικά η λήψη αντιβιοτικών, περιορισμένη.

 

_____________________________________________________________________

Morbidity – Mortality weekly report. (MMWR)

Μελέτες των επιδημιολογικών στοιχείων που αφορούν στα κρούσματα γρίπης στις ΗΠΑ (2011-2012) οδήγησε το Food and Drug Administration (FDA) στην απόφαση:

Το τριδύναμο εμβόλιο γρίπης της περιόδου  που έρχεται 2012-13, θα περιέχει τα παρακάτω στελέχη.

  • A / California / 7/2009 – like (pH H1N1)
  • A/ Victoria / 361/ 2011 – like (H3N2)
  • B / Wisconsin/ 1 / 2010 like (B)

 

______________________________________________________________________

JAMA

Οι έγκυες γυναίκες εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο μετά προσβολή από ιό γρίπης. Από την άλλη μεριά η έλλειψη αντισωμάτων για τον ιό της γρίπης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί κίνδυνο και για το λόγο αυτό πρέπει να εμβολιάζονται. Το ενισχυμένο εμβόλιο Η1Ν1 όταν χορηγηθεί σε έγκυες  γυναίκες, τις προστατεύει από γρίπη.

Το ερώτημα είναι, πότε πρέπει να γίνεται αυτό το εμβόλιο (σε ποιο χρόνο της κύησης), ώστε να είναι ασφαλές το έμβρυο.

Μελέτη του Statans Serum Institut της Κοπεγχάγης έκανε μελέτη και συγκέντρωσε στοιχεία από 6989 εγκύους που εμβολιάσθηκαν. Διαπιστώθηκε ότι ο εμβολιασμός με ενισχυμένο Η1Ν1 εμβόλιο στο 1ο τρίμηνο της κύησης έχει ως αποτέλεσμα τη γέννηση μικρών νεογνών, αύξηση αποβολών και γέννηση μικρών για την ηλικία κύησης νεογνών.

Η χορήγηση του εμβολίου κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο της κύησης είναι ασφαλής.

 

______________________________________________________________________

Arch Pediatr. Adolesc. Medicine

Η επαναφορά του εμβολίου κατά του Rota ιού στις ΗΠΑ τα έτη 2006 και 2008 μείωσε τις επισκέψεις  στα ιατρεία παίδων με λοίμωξη από ιό Rota καθώς και την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Δεν παρατηρήθηκε στην επαναφορά του εμβολίου αύξηση του εγκολεασμού ως επιπλοκή.

Εν τούτοις υπάρχουν δύο μελέτες στο Μεξικό και τη Βραζιλία που δείχνουν αύξηση του ποσοστού του εγκολεασμού λίγο χρόνο μετά τον εμβολιασμό.

Επειδή στην Β.Αμερική δεν αποδείχθηκε κάτι τέτοιο ο εμβολιασμός για το Rota συνεχίζεται.

 

______________________________________________________________________

…ξεφυλλίζοντας την διεθνή  Παιδιατρική Βλιογραφία, διαλέξαμε αυτά που μας αφορούν στην Παιδιατρκή μας καθημερινότητα. Σημειώνουμε τα συμπεράσματα …με λίγα λόγια και καλά!

Διαβάστε σήμερα:

1)  Preventive Services for Children: Getting the Message to Parents and Caregivers

2)  Bottle-feeding and the Risk of Pyloric Stenosis

 

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα