Μια σημαντική παράμετρος της σωστής ανατροφής των παιδιών είναι ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος. Δυστυχώς στη χώρα όπου τα ασήμαντα γίνονται σημαντικά και τα σημαντικά αγνοούνται, η σημασία του ύπνου στην παιδική ηλικία παραγνωρίζεται τόσο από τους γονείς όσο κι από τους επαγγελματίες υγείας.
Είναι γνωστό λοιπόν (όχι στην Ελλάδα γιατί δε βολεύει τη βραδυνή μας διασκεδαση στην οποία σέρνουμε και τα παιδιά μας) πως όσο περισσότερες είναι οι ώρες ύπνου κι όσο πιο τακτικά ωράρια ύπνου τηρούνται τόσο πιο χαρούμενα, υγιή παιδιά μεγαλώνουμε και τόσο λιγότερη είναι η γκρίνια. ‘Οπως δε τονίζεται στην παρακάτω παρουσίαση τόσο λιγότερες είναι και οι πιθανότητες παχυσαρκίας τόσο στην παιδική όσο και στην ενήλικο ζωή.
Επιγραμματικά
Τα τελευταία 30 χρόνια η επίπτωση της παιδικής παχυσαρκίας έχει αυξηθεί ενώ ταυτόχρονα έχει μειωθεί αντίστοιχα η μέση διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Τυχαίο;
Μελέτες έχουν δείξει πως ο ανεπαρκής ύπνος στην παιδική ηλικία συνδέεται με αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας που κυμαίνεται από 58-89% !!
Κάθε επιπλέον ώρα ύπνου ανα ημέρα μειώνει τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας κατά 9%.
Σε μελέτη, παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 2 χρονών που κοιμόνταν λιγότερες από 12 ώρες/ημέρα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν παχυσαρκία σε ηλικία 3 χρονών σε σχέση με παιδιά αντίστοιχης ηλικίας που κοιμόνταν πάνω από 12 ώρες.
Πέραν της διάρκειας, σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει η ποιότητα του ύπνου καθώς και η τήρηση σταθερού ωραρίου.
Μελέτη λοιπόν έδειξε πως παιδιά που πηγαίνουν για ύπνο αργότερα το βράδυ ή δεν έχουν σταθερό ωράριο ύπνου, εκτίθενται σε υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης παιδικής παχυσαρκίας.
Ευτυχώς η αναπλήρωση ύπνου στις αργίες (αν το lifestyle τους το επιτρέψει κι αυτό) φαινεται πως δρα προστατευτικά.
Συνιστώμενη διάρκεια ύπνου ανά ηλικιακή ομάδα.
Γέννηση – 2 μηνών: 12 – 18 ώρες
3 – 11 μηνών: 14 – 15 ώρες
1 – 3 χρονών: 12 – 14 ώρες
3 – 5 χρονών: 11 – 13 ώρες
5 – 10 χρονών: 10 – 11 ώρες
10 – 17 χρονών: 8.5 – 9.5 ώρες
Στις ώρες συμπεριλαμβάνεται κι ο μεσημεριανός ύπνος
Συστάσεις
- Οι γονείς θα πρέπει να καθιερώσουν καθημερινή ρουτίνα ύπνου π.χ μπάνιο – πιτζάμες – παραμύθι – νάνι…
- Η ώρα ύπνου θα πρέπει να είναι σταθερή κάθε βράδυ και σχετικά νωρίς θα πρόσθετα.
- Όχι τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο (ισχύει και για τους “μεγάλους”).
- Διατηρείτε το υπνοδωμάτιο δροσερό, ήσυχο και σκοτεινό.
Συμβουλή προς νέους γονείς: Η ζωή σας έχει αλλάξει! Προσαρμόστε λοιπόν το lifestyle στο πρόγραμμα και τις ανάγκες του παιδιού κι όχι το ανάποδο. Είναι κρίμα να βλέπεις καταταλαιπωρημένα, μισοξύπνια – μισοκοιμισμένα παιδιά να κινούνται ανάμεσα σε καφέ, μπάρ, χασαπο – ψαροταβέρνες, ειδικά τώρα το καλοκαίρι…Πέρα από οτιδήποτε άλλο αναφέρθηκε στο παραπάνω κείμενο, τα παιδιά αυτά, ειδικά αν έχουν αρχίσει να περπατούν, κινδυνεύουν σοβαρά ΚΑΙ να χτυπήσουν!
Μια σημαντική παράμετρο της σωστής ανατροφής των παιδιών είναι ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος. Δυστυχώς στη χώρα όπου τα ασήμαντα γίνονται υστερικά σημαντικά και τα σημαντικά αγνοούνται, η σημασία του ύπνου στην παιδική ηλικία παραγνωρίζεται τόσο από τους γονείς όσο κι από τους επαγγελματίες υγείας.