Πως να πετάτε στα σύννεφα …χωρίς να πονάνε τα αφτιά σας!
Διαβάστηκε 12,528 φορές

 

 

 

Θεωρήσαμε σκόπιμο να φέρουμε στην πρώτη σελίδα παλαιότερο άρθρο που σχετίζεται με τα προβλήματα των παιδιών, κατά μείζονα λόγο σε σχέση με ενηλίκους, κατά τη διάρκεια των αεροπορικών ταξιδιών.

Πολλοί Έλληνες τις μέρες των γιορτών με το πρόσχημα ότι έξω είναι φθηνότερα από ότι στην Ελλάδα, θα πάρουν το αεροπλάνο και θα κινηθούν προς Αυστρία, Ελβετία και λίγοι προς Γαλλία.

 

Τα παιδιά, ιδιαίτερα αυτά που έχουν κάποιο οξύ ή χρόνιο πρόβλημα με τα αυτιά τους, πιθανόν να έχουν προβλήματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, σε βαθμό που μπορεί να χαλάσουν οι διακοπές σας.
Για το λόγο αυτό, είναι χρήσιμο να διαβάσετε το άρθρο που ακολουθεί.

Παν. Σπυρίδης

——————————————————————–

γράφει η Ειρήνη Γιαννάτου

Όλοι μας έχουμε αισθανθεί να βουλώνουν ή να πονάνε τα αφτιά μας όταν πετάμε με το αεροπλάνο. Για τα παιδιά η αίσθηση είναι εξαιρετικά δυσάρεστη. Το σίγουρο όμως είναι ότι πρόκειται για κάτι φυσιολογικό και είναι μέρος της πτήσης!

Το μυστικό είναι στην διαφορά της πίεσης στις δύο επιφάνειες του τυμπανικού υμένα, δηλαδή ανάμεσα στο εσωτερικό μέρος του αφτιού και του εξωτερικού περιβάλλοντος. Φυσιολογικά, η διαφορά των δύο αυτών πιέσεων εξισορροπείται από ένα μικρό σωλήνα που λέγεται ευσταχιανή σάλπιγγα, και ενώνει το εσωτερικό μέρος του αφτιού με το μέρος του φάρυγγα που βρίσκεται πίσω από τη μύτη. Κάθε φορά λοιπόν που τα αυτιά βουλώνουν ή πονάνε από την διαφορά πιέσεων στον τυμπανικό υμένα, με το χασμουρητό ή την κατάποση η ευσταχιανή σάλπιγγα ανοίγει, τα αφτιά «σκάνε» και ο πόνος υποχωρεί.

Η πίεση του ατμοσφαιρικού αέρα μειώνεται όσο ανεβαίνουμε υψηλά και αυξάνεται όσο κατεβαίνουμε χαμηλά. Την ίδια ενόχληση στα αυτιά μπορεί να αισθανθεί κανείς όχι μόνο κατά τις αεροπορικές πτήσεις αλλά και κατά την διάρκεια των  καταδύσεων ή κατά το ανέβασμα στο βουνό και περισσότερο στο κατέβασμα από το βουνό.

Όταν η πίεση του αέρα στο εσωτερικό του αυτιού και η πίεση του εξωτερικού αέρα δεν είναι ίσες τότε η υψηλότερη πίεση σπρώχνει τον τυμπανικό υμένα  και προκαλεί πόνο. Αυτό εξηγεί γιατί πολλά μωρά κλαίνε τα τελευταία λεπτά της πτήσεις όταν η πίεση στην καμπίνα αυξάνεται καθώς κατεβαίνει το αεροπλάνο για την προσγείωση.

Σε παιδιά με ίωση, ωτίτιδα ή διογκωμένες αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), η φυσιολογική λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας παρεμποδίζεται από βλέννες που μπορεί να την αποφράξουν. Έτσι, σε περιπτώσεις που το παιδί έχει ωτίτιδα ο γιατρός σας πιθανόν να σας έχει συστήσει καθυστέρηση της πτήσης μέχρι να υποχωρήσει η φλεγμονή και έτσι να αποφευχθεί ο επιπλέον πόνος και η πιθανότητα ρήξης του τυμπανικού υμένα. Για τα παιδιά που φέρουν ωτικούς σωληνίσκους (σωληνάκια), λόγω ύπαρξης υγρού στο εσωτερικό του αφτιού, τα πράγματα είναι πιο εύκολα αφού οι σωληνίσκοι αυτοί βοηθούν στην εξισορρόπηση των πιέσεων και άρα λιγοστεύουν τα προβλήματα.

Ο πόνος λόγω της διαφοράς των πιέσεων είναι προσωρινός, δεν δημιουργεί προβλήματα στην ακοή  του παιδιού και υποχωρεί σε λίγα λεπτά καθώς η ευσταχιανή σάλπιγγα ανοίγει και επιτρέπει την εξισορρόπηση των πιέσεων του αέρα στις δύο πλευρές του τυμπανικού υμένα.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά.

Υπάρχουν κάποια απλά τεχνάσματα ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο ή και να εξαφανισθεί αυτή η ενόχληση.

  • Δώστε στο παιδί να πίνει υγρά κατά τη διάρκεια της πτήσης. Με τις καταποτικές κινήσεις ανοίγει η ευσταχιανή σάλπιγγα και έτσι υποχωρεί ο πόνος. Επίσης, με την λήψη υγρών υγροποιούνται οι παχύρευστες ρινικές εκκρίσεις που δημιουργούνται από την ξηρή ατμόσφαιρα του αεροπλάνου και που μπορούν να αποφράξουν την ευσταχιανή σάλπιγγα.
  • Δώστε στο παιδί μισή ώρα πριν την απογείωση ή την προσγείωση DEPON ή ALGOFREN, αν γνωρίζετε από προηγούμενες πτήσεις ότι το παιδί υποφέρει από πόνους στα αφτιά του.
  • Σε παιδιά μεγαλύτερα των 3 ετών δώστε τους να μασάνε τσίχλα ή να πιπιλάνε καραμέλα.
  • Δώστε του να πιεί νερό με το μπιμπερό, βάλτε το να θηλάσει ή δώστε του πιπίλα, κυρίως κατά τη διάρκεια της προσγείωσης
  • Πείτε στο παιδί να χασμουριέται συχνά, αν βέβαια μπορεί να προκαλέσει χασμουρητό από μόνο του.
  • Μείνετε ξύπνιοι κατά την απογείωση και προσγείωση. Στη διάρκεια του ύπνου η κατάποση δεν είναι τόσο συχνή και άρα είναι δυσκολότερη η εξισορρόπηση των πιέσεων.

Αν το παιδί παίρνει αντισταμινικά ή αποσυμφορητικά, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για το αν θα τα συνεχίσει στη διάρκεια της πτήσης.    Είναι γεγονός ότι ο ψεκασμός της μύτης με αποσυμφορρητικά προσφέρει σημαντική βοήθεια, αρκεί το παιδί να είναι σε κατάλληλη ηλικία για να επιτρέπεται να  τα χρησιμοποιήσει

Σε μερικές περιπτώσεις, το παιδί μπορεί να συνεχίσει να έχει πόνο για αρκετές ώρες μετά την πτήση, εάν τα αφτιά του δεν έχουν καταφέρει να εξισορροπήσουν τις πιέσεις. Μπορείτε να συνεχίσετε με τις παραπάνω συμβουλές μέχρι ο πόνος να υποχωρήσει, αν όμως περνούν οι ώρες και δεν ανακουφίζεται ζητήστε ιατρική συμβουλή.

Με λίγη υπομονή και με απλά τεχνάσματα, μπορεί η επόμενη πτήση σας να γίνει πιο άνετη για εσάς και το παιδί.

 

…όταν η πίεση του αέρα στο εσωτερικό του αυτιού και η πίεση του εξωτερικού αέρα δεν είναι ίσες τότε η υψηλότερη πίεση σπρώχνει τον τυμπανικό υμένα  και προκαλεί πόνο…

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα