Ενδιαφέρον Περιστατικό

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 4,220 φορές

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ  ΜΥΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ

Αγόρι ηλικίας  6 ετών, επισκέφθηκε Παιδίατρο για  χαμηλό  πυρετό (38ο C) και ελαφρά επώδυνη δεξιά πρόσθια τραχηλική λεμφαδενική διόγκωση από 7ημέρου,

Θεωρήθηκε φλεγμονώδης τραχηλική λεμφαδενίτιδα με μικροοργανισμό που μεταφέρθηκε από τα έντονα τερηδονισμένα δόντια σύστοιχα, τόσο στην άνω όσο και στην κάτω γνάθο.

Χορηγήθηκε Augmentin , χωρίς αποτέλεσμα σε ότι αφορά τη διόγκωση, η οποία έγινε περιγεγραμμένη, υποχώρησε όμως ο πυρετός και την 10η μέρα διεκόπη το αντιβιοτικό.

To U/S της περιοχής έδειξε την ύπαρξη ενός κεντρικού λεμφαδένα 1,7 Χ 2,2 cm και μερικούς μικρότερους γύρω από αυτόν. Ο κεντρικός λεμφαδένας εμφάνιζε στο κέντρο μικρή αποστηματική περιοχή (τήξη).

Πέντε μέρες αργότερα εμφανίσθηκε ερυθρότητα  στο υπερκείμενο δέρμα και ζυμώδης αίσθηση στην ψηλάφηση.

Έγινε χειρουργική επέμβαση και αφαιρέθηκε ο κεντρικός και οι μικροί γύρω λεμφαδένες.

Το άμεσο παρασκεύασμα έδειξε την παρουσία οξεάντοχων  βακτηριδίων, ενώ η καλλιέργεια σε καλλιεργητικό υλικό Löwenstein–Jensen, την παρουσία  μυκοβακτηριδίου Avium.

Αποτύπωμα από τερηδονισμένο δόντι, μετά από ευρεία επέμβαση από παιδοδοντίατρο, έδειξε και εκεί  την παρουσία οξεάντοχου βακτηριδίου

Σχόλιο.

Τα άτυπα μυκοβακτηρίδια, έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν συχνά χλωρίδα της στοματικής κοιλότητας και η παρουσία τους σχετίζεται  με τις συνθήκες υγιεινής του στόματος, την ύπαρξη τερηδόνας, την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και άλλους παράγοντες μικρότερης σημασίας.

Η μόλυνση της παρωτίδας αποτελεί τη συχνότερη εκδήλωση και απαντάται συχνότερα σε ενηλίκους, συνήθως ανοσοκατασταλμένους ασθενείς .

Η προσβολή των  σύστοιχων λεμφαδένων αποτελεί σπάνια εντόπιση και οι τοπικές συνθήκες, όπως τα τερηδονισμένα δόντια, τοπική υπεραιμία και βλάβες φατνίου αποτελούν τους  συχνότερους προδιαθεσικούς παράγοντες .

Τα παιδιά , ιδιαίτερα τα μικρότερα των 3 ετών, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και στις περιπτώσεις αυτές ο προδιαθεσικός παράγοντας είναι η ηλικία.

Εκρίζωση από τη στοματική κοιλότητα ατύπων μυκοβακτηριδίων δεν έχει καμιά θεραπευτική αξία και διότι αποτελούν συχνά στοιχείο της χλωρίδας, εκτός τούτου όμως τα άτυπα είναι γνωστό ότι είναι ανθεκτικά στα πρώτης γραμμής αντιφυματικά φάρμακα.

Η πολύ προσεκτική και επιμελημένη αφαίρεση των προσβεβλημένων λεμφαδένων, αποτελεί την συνιστώμενη θεραπευτική αγωγή.

Περιγραφή περιστατικού, για Παιδιάτρους.

Αγόρι ηλικίας  6 ετών, επισκέφθηκε Παιδίατρο για  χαμηλό  πυρετό (38ο C) και ελαφρά επώδυνη δεξιά πρόσθια τραχηλική λεμφαδενική διόγκωση…

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα