Θερινές Κατασκηνώσεις
Διαβάστηκε 7,008 φορές

 

 

 

γράφουν οι Παναγιώτης Σπυρίδης και Ειρήνη Γιαννάτου

Οι συνθήκες και ο τρόπος ζωής των κατοίκων των μεγάλων πόλεων, έχουν αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια.

Η απασχόληση των γονέων, αυτοαπασχόληση ή εξαρτημένη εργασία, έχουν γίνει ιδιαίτερα δύσκολες και απαιτητικές. Αρκετοί γονείς επίσης εργάζονται σε θερινά τουριστικά επαγγέλματα, ενώ άλλες φορές η άδεια των δύο γονέων δεν συμπίπτει, οι οικονομικές δυσκολίες και η ανάγκη διάσωσης της επιχείρησης, δεν επιτρέπουν απουσίες, ακόμη και για λίγες μέρες. Τέλος κάποιοι γονείς επιθυμούν να εντάξουν τα παιδιά τους σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης με στόχο την εξοικείωση με τις συνθήκες αυτές και την ανάπτυξη αυτοπεποίθησης καθώς και τη δημιουργία ανεξάρτητης συμπεριφοράς και αυτοεξυπηρέτησης.

Όλα τα παραπάνω οδήγησαν στη δημιουργία θερινών κατασκηνώσεων που λειτουργούν με δύο βασικές μορφές:

Α.  Hμερήσια απασχόληση μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες.,

Β. Συνεχής διαμονή, συνήθως για 2-3 εβδομάδες

Οι περισσότεροι γονείς έχουν ως κριτήρια επιλογής την οικονομική επιβάρυνση, τις συνθήκες διαβίωσης του παιδιού τους, την ασφάλεια της διαμονής, την συνύπαρξη φίλων στην ίδια χρονική περίοδο, καθώς και την απόσταση από τη μόνιμη κατοικία. Άλλη κατηγορία είναι αυτή των γονέων που επιλέγουν θεματικές κατασκηνώσεις (κολύμπι, ποδόσφαιρο, ειδική σχολική εκπαίδευση όπως μαθηματικά) ή τέλος δεν έχουν περιθώρια επιλογής, αλλά τα παιδιά εντάσσονται σε κάποιο πρόγραμμα του κοινωνικού τους ταμείου.

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς στην επιλογή της κατασκήνωσης

    • Είναι σημαντικό να έχετε συστάσεις για την κατασκήνωση. Aναζητείστε λοιπόν πληροφορίες και κριτικές από οικογένειες που έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν με την κατασκήνωση.
    • Ενημερωθείτε εάν υπάρχει στον χώρο της κατασκήνωσης οργανωμένο ιατρείο και γιατρός. Κατά την εγγραφή των παιδιών θα πρέπει να σας ζητηθεί ιατρικό ιστορικό ώστε να είναι γνωστές οι τυχόν χρόνιες παθήσεις του παιδιού (π.χ. αλλεργίες).
    • Ενημερωθείτε εάν υπάρχει πλάνο έκτακτης ανάγκης (π.χ. πυρκαγιάς κτλ)
    • Κατά την εγγραφή του παιδιού στην κατασκήνωση δώστε περισσότερα από ένα τηλέφωνα επικοινωνίας.
    • Μελετήστε προσεκτικά το ημερήσιο πρόγραμμα των παιδιών, αθλητικές δραστηριότητες, παιχνίδι, αλλά και το είδος των γευμάτων που προσφέρουν
    • Ρωτήστε για την αναλογία συνοδών/παιδιών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για παιδιά ηλικίας πάνω από 5 χρονών, χρειάζονται περίπου 1 συνοδός για κάθε 8 παιδιά, ενώ στις μικρότερες ηλικίες απαιτείται 1 συνοδός για κάθε 5-7 παιδιά.
    • Ενημερωθείτε για το επίπεδο εκπαίδευσης των συνοδών. Πρόκειται για  γυμναστές, εκπαιδευτικούς ή μεγάλα παιδιά που προσέχουν τα μικρότερα παιδιά!
    • Τι είδους κατάρτιση έχει το προσωπικό όσον αφορά την παροχή πρώτων βοηθειών  ή την παροχή καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης εάν χρειαστεί.
    • Επιβεβαιώστε ότι το προσωπικό γνωρίζει να χρησιμοποιεί συσκευές που πιθανόν να χρειάζονται τα παιδιά (π.χ. αεροθάλαμος για εισπνεόμενα φάρμακα)
    • Συνθήκες Ασφάλειας και Υγιεινής: Περιηγηθείτε στο χώρο της κατασκήνωσης ώστε να ελέγξετε την υλικοτεχνική υποδομή και να αξιολογήσετε το επίπεδο ασφάλειας του χώρου. Ιδιαίτερη προσοχή στο χώρο του εστιατορίου, στις τουαλέτες και στους κοιτώνες των παιδιών.
    • Τοπογραφία της κατασκήνωσης: αξιολογείστε την απόσταση της κατασκήνωσης από το σπίτι σας καθώς και την ύπαρξη κοντινού Νοσοκομείου.
    • Θαλάσσια μπάνια: Αν το πρόγραμμα προβλέπει κάτι τέτοιο, προσοχή απαιτείται στα θέματα ασφαλείας μέσα και έξω από το νερό.

 

Χρήσιμες συμβουλές για γονείς για την επιλογή της θερινής κατασκήνωσης!

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα