Adenotonsillectomy For OSA improves Asthma in Kids
R. Bhattascarjee et al. Nov. 2014 In PLoS Medicine. University of Chicago
Η μελέτη σχεδιάστηκε με βάση τη διαπίστωση ότι παιδιά με νυκτερινές άπνοιες αναπτύσσουν συχνότερα άσθμα.
Σε βάθος χρόνου δύο ετών, περιελήφθησαν στη μελέτη 13.500 παιδιά με άσθμα τα οποία υποβλήθηκαν σε αμυγδαλεκτομή και αδενοτομή (Α-Α) εξ αιτίας απνοιών που εμφάνιζαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και ρεγχώδους αναπνοής την ημέρα. Αντίστοιχα περιελήφθησαν 27.000 παιδιά ως μάρτυρες, των ίδιων ηλικιών, φύλλου και γεωγραφικής προέλευσης, με άσθμα, τα οποία όμως δεν υποβλήθηκαν σε Α-Α, διότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για χειρουργική επέμβαση.
Διαπιστώθηκε μετά την επέμβαση
1.Μείωση των κρίσεων άσθματος κατά 30.2%
2.Μείωση κρίσεων ασθματικού status κατά 37.9%
3. Των επισκέψεων στα επείγοντα για άσθμα, κατά25.6%
4. Της νοσηλείας σε νοσοκομείο για ασθματικό παροξυσμό κατά 35.8%
5. Της χρήσης βρογχοδιασταλτικών κατά13.4%
6. Της συστηματικής χρήσης στεροειδών κατά13.4%
Σύσταση των ερευνητών
Γιατροί που παρακολουθούν παιδιά με άσθμα, θα πρέπει να εξετάζουν το ενδεχόμενο συσχέτισης με υπερτροφία του λεμφικού ιστού στο ανώτερο αναπνευστικό και σε περίπτωση συμπτωμάτων που οδηγούν στην υποψία αυτή, να το επιβεβαιώνουν και να συνιστούν χειρουργική επέμβαση.
Οι έρευνα αυτή τη στιγμή στρέφεται προς την κατεύθυνση της αναζήτησης των αιτίων της άνω απόφραξης που οδηγούν στη συσχέτιση αυτή.
Σχόλιο
Η μελέτη έδειξε το αυτονόητο, όμως και τα αυτονόητα πρέπει κάποια στιγμή να αποδεικνύονται με μελέτες. Διαφορετικά παραμένουν σε επίπεδο δοξασίας.
Κανένας Παιδίατρος στην Ελλάδα δεν θα άφηνε αβοήθητο ένα παιδί με άσθμα το οποίο συγχρόνως εμφανίζει άπνοιες, ένρινη(έρρινη) ομιλία και ρεγχώδη αναπνοή. Το ίδιο συμβαίνει και στις περιπτώσεις όπου υπάρχει η υπερτροφία των αμυγδαλών-αδενοειδών , ανεξάρτητα από την συνύπαρξη ή όχι άσθματος. Υπάρχει μόνο ο κίνδυνος να αυξηθούν οι χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις και αυτό θα ήταν ιατρικό λάθος.
Όσο για τη μελέτη της αναζήτησης των αιτίων που οδηγούν στη συσχέτιση άσθματος-απόφραξης, θα μπορούσαμε να προβλέψουμε τα ευρήματα, χωρίς να κινδυνεύουμε να πέσουμε έξω.
Ο πρώτος παράγοντας είναι η μείωση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού μετά την αφαίρεση των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων και ο δεύτερος είναι η βελτίωση του κορεσμού του οξυγόνου (SAT), ιδιαίτερα κατά τον ύπνο, όπου στην υπάρχουσα φλεγμονή του αναπνευστικού δένδρου, προστίθεται και η δυσκολία εισόδου του αέρα από το αποφραγμένο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.