Εμβόλιο για Γρίπη και Πνευμονιόκοκκο σε ενηλίκους

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 33,197 φορές

 

 

 

Θα κάνει εντύπωση στον αναγνώστη μιας Παιδιατρικής ιστοσελίδας, η ανάρτηση κειμένου που σχετίζεται με τον εμβολιασμών ενηλίκων.

Το έκρινα σκόπιμο για τρεις λόγους:

O πρώτος λόγος είναι ότι τα εμβόλια και οι εμβολιασμοί αποτελούν σημαντικό μέρος της απασχόλησης των Παιδιάτρων και εξ αιτίας αυτού του γεγονότος, αποτελεί υποχρέωσή μας να τα γνωρίζουνε σε όλες τους τις λεπτομέρειες και σε βάθος. Η αίσθηση μου είναι ότι τα εμβόλια, μας τα έχουν εκχωρήσει οι λοιπές ειδικότητες.

Ο δεύτερος λογος σχετίζεται με τον πρώτο. Τόσο στο θέμα του εμβολίου της γρίπης, όσο και του πνευμονιοκόκκου, δεχόμαστε συχνά ερωτήσεις από τους γονείς των ασθενών μας. Οι ερωτήσεις αυτές αναφέρονται στους ίδιους και συχνότερα στους γονείς τους.

Ο τρίτος λόγος σχετίζεται με την από και προς (παιδιά, παππούς, γιαγιά) μεταφορά τόσο του ιού της γρίπης όσο και του πνευμονιοκόκκου. Συχνά, είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε συνολικά τους υπόχρεους προς εμβολιασμό που περιβάλλουν τους ασθενείς μας.

Για τους λόγους αυτούς αποφάσισα να ενημερώσω τους παππούδες και τις γιαγιάδες και γιατί όχι και τους γονείς, των μικρών μας φίλων, σχετικά με την ανάγκη εμβολιασμού τους για πνευμονιόκοκκο και γρίπη.

Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΓΡΙΠΗ

Δεν έχει αλλάξει η σύσταση της περιόδου 2014-2015 και συνεπώς για την περίοδο 2015-2016, συνιστάται να γίνεται μία δόση του κυκλοφορούντος εμβολίου γρίπης για την τρέχουσα περίοδο, κατά προτίμηση περί το τέλος Οκτωβρίου έως το πρώτο 15θήμερο του Νοεμβρίου.

Ο λόγος που πρέπει να καθυστερήσει χρονικά ο εμβολιασμός στην Ελλάδα, σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, είναι ο ερχομός της γρίπης λίγο αργότερα ένεκα των κλιματολογικών συνθηκών. Στα θερμά, εύκρατα κλίματα, καθυστερεί, ενώ η διάρκεια προστασίας του εμβολίου με δυσκολία φθάνει τους έξι μήνες.

ΕΝΗΛΙΚΟΙ ΥΠΟΧΡΕΟΙ ΠΡΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΓΡΙΠΗ
(εξαιρούνται άτομα που για ιατρικούς λόγους, δεν δύνανται να εμβολιασθούν)

Α) Όλα τα άτομα με ηλικία μεγαλύτερη των 65 ετών.

Β) Για τα άτομα ηλικίας από 18 έως 65 ετών, που δεν ανήκουν στην ευθύνη των Παιδιάτρων, το εμβόλιο γρίπης πρέπει να χορηγηθεί σε άτομα αυξημένου κινδύνου, που ανήκουν σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες.

• Χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα

• Καρδιακή νόσος, συγγενής ή επίκτητη, με αιμοδυναμική αστάθεια

• Χρόνιο νευρομυϊκό νόσημα, που μπορεί να επηρεάσει την δύναμη της αναπνευστικής ικανότητας (ισχύος)

• Σακχαρώδης διαβήτης ή άλλο μεταβολικό νόσημα

• Μεταμόσχευση οργάνου

• Καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος συνεπεία υποκείμενου νοσήματος ή Ιατρογενής καταστολή, από χορήγηση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων

• Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

• Παχυσαρκία (υπερβολικό βάρος)

• Βαρείς καπνιστές

• Εγκυμοσύνη πριν από τη συμπλήρωση του δεύτερου τριμήνου (η νέα οδηγία από το Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), αναφέρει την ανάγκη εμβολιασμού, ανεξάρτητα από την ηλικία κύησης )

* Το Ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό

• Οι Διαμένοντες σε Ιδρύματα

• Οι Μαθητές στρατιωτικών σχολών

• Βρεφονηπιαγωγοί

• Άτομα που χειρίζονται ευπαθή βρέφη

• Τέλος όποιο άτομο πρέπει να εμβολιασθεί, προκειμένου να προστατεύσει άλλο άτομο ευαίσθητο στον ιό της γρίπης, που δεν μπορεί όμως να εμβολιασθεί το ίδιο, για Ιατρικούς λόγους.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚO

Εισαγωγή. Ο λόγος που παραθέτω μια μικρή εισαγωγή, είναι για να πεισθούν και οι πλέον δύσπιστοι ενήλικοι, παππούδες κατά το πλείστον, που έχουν συμπληρώσει τα 65ο έτος της ηλικίας, είναι όμως υγιέστατοι, από αυτούς που «στύβουν την πέτρα» όπως λέει ο Λαός και ως εκ τούτου, θεωρούν ότι είναι άτρωτοι.

Είναι κάπως έτσι και έχουν εν μέρει δίκαιο, υπάρχει όμως και η Ιατρική, που γνωρίζει κάποια πράγματα, που δεν τα γνωρίζουν.

Δεν γνωρίζουν ότι ο Πνευμονιόκοκκος που ανήκει σε μια οικογένεια με 90 περίπου αδελφάκια, είναι ένας επικίνδυνος μικροοργανισμός που προσβάλλει κυρίως παιδιά κάτω των 5 ετών και ενηλίκους άνω των 65 ετών.

Αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα υγείας και τα πλέον σημαντικά από τα προβλήματα που προκαλεί, κατά σειρά βαρύτητος και θνησιμότητος, είναι η Βακτηριαιμία, η Μηνιγγίτιδα και η Πνευμονία, που είναι η συχνότερη ανάμεσα στις βακτηριακές (μικροβιακές) πνευμονίες.

Το έτος 2011, στις ΗΠΑ σημειώθηκαν 4.200 θάνατοι από πνευμονιόκοκκο, οι περισσότεροι από τους οποίους συνέβησαν στις παραπάνω αναφερθείσες ευαίσθητες ηλικίες.

Η ιστορία του εμβολίου

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον για την δημιουργία εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκο και λέω ότι αναζωπυρώθηκε, διότι οι προσπάθειες που ξεκίνησαν το 1911, δυστυχώς απέτυχαν, από ελλείψεις στην τεχνολογία, την εποχή εκείνη.

Από το 1983 εφαρμόζεται με σχετική επιτυχία εμβόλιο που παρασκευάσθηκε και περιέχει αντιγόνα από 23 στελέχη πνευμονιοκόκκου, που είναι υπεύθυνα για το 85% περίπου των σοβαρών πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων (Βακτηριαιμία, Μηνιγγίτιδα) και το 45% της Πνευμονίας από πνευμονιόκοκκο .

Το εμβόλιο αυτό φέρεται στην Ελλάδα με το όνομα Pneumo 23. Εφαρμόζεται έκτοτε σε άτομα αυξημένου κινδύνου, ένεκα υποκείμενου νοσήματος που προκαλεί καταστολή του ανοσοποιητικού άνω των 5 ετών, καθώς και σε όλα τα άτομα άνω των 65, ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου. Το αποτέλεσμα του εμβολιασμού των παραπάνω ομάδων πληθυσμού, ήταν να μειωθεί σημαντικά, χρόνο με το χρόνο, η συχνότητα των σοβαρών λοιμώξεων από τον επικίνδυνο αυτό μικροοργανισμό.

Παρέμεναν όμως σχετικά απροστάτευτα τα παιδιά κάτω των 5 ετών. Οι προσπάθειες απέδωσαν και για τη μικρή ηλικία, με τη δημιουργία ενός 7δυνάμου αρχικά εμβολίου το 2000, διαφορετικής τεχνολογίας από το προηγούμενο, που στη συνέχεια εξελίχθηκε σε αντίστοιχο 13δύναμο το 2010 (Prevenar 13).

Τώρα έχουμε στη διάθεσή μας, για ενηλίκους, δύο εμβόλια, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό για αλληλοκάλυψη, με στόχο την αντιμετώπιση κυρίως της πνευμονίας, όπου το Pneumo23, όταν χορηγείται μόνο του, προστατεύει σε ποσοστό μόνο 45%, όπως προαναφέρθηκε.

Ασφάλεια των εμβολίων Pneumo23 και Prevenar 13

Οι αντιδράσεις από τα εμβόλια, δεν είναι συχνές, ούτε σοβαρές. Πρόκειται για τοπικές αντιδράσεις, όπως είναι ο πόνος ή απλή ενόχληση στο σημείο της χορήγησης, ερυθρότητα και σπανιότερα ελαφρό οίδημα. Κακουχία ή ήπιος πυρετός είναι ακόμη πιο σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το Prevenar 13, δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα με υπερευαισθησία στο αντιγόνο της Διφθερίτιδας, με το οποίο είναι συνδεδεμένο το αντιγόνο του πνευμονιοκόκκου. Για αυτούς που αναζητούν δικαιολογία για να μην εμβολιασθούν, θέλω να επισημάνω ότι η υπερευαισθησία αυτή είναι ιδιαίτερα σπάνια (μία περίπτωση σε 100.000) και βέβαια αντιμετωπίζεται.

Τα εμβόλια δεν μπορούν να χορηγηθούν συγχρόνως και ούτε με διάστημα μικρότερο των έξι εβδομάδων. Μπορούν όμως το κάθε ένα, να χορηγηθεί συγχρόνως με το εμβόλιο γρίπης, σε διαφορετική θέση (αριστερός-δεξιός δελτοειδής μυς).

Για τη σύγχρονη χορήγηση του Prevenar 13 με άλλα εμβόλια, επί ενηλίκων, δεν υπάρχει εμπειρία, ενώ σε παιδιά είναι γνωστο ότι μπορεί να συγχορηγηθεί με όλα.

Σχήμα εμβολιασμού

Ενήλικοι που εμβολιάζονται για πρώτη φορά, πρέπει να λάβουν πρώτα το Prevenar 13 και το Pneumo 23 6-12 μήνες αργότερα. Αν, για κάποιους ιατρικούς λόγους, πρέπει να χορηγηθεί νωρίτερα, δεν πρέπει το μεσοδιάστημα να είναι μικρότερον από 8 εβδoμάδες.

Ενήλικοι που έλαβαν προηγουμένως μία ή περισσότερες δόσεις Pneumo 23, μπορούν να λάβουν μία δόση Prevenar 13, σε διάστημα όχι μικρότερο του ενός έτους από το τελευταίο Pneumo23.

Άτομα ηλικίας 19-64 ετών τα οποία στο παρελθόν εμβολιάσθηκαν με Pneumo 23 για κάποιον Ιατρικό λόγο καταστολής του ανοσοποιητικού (π.χ σπληνεκτομή), η επόμενη δόση Pneumo 23 πρέπει να γίνει από ένα έως πέντε χρόνια μετά από Prevenar 13 και πάντως όχι νωρίτερα του έτους.

Όλοι οι παραπάνω χρονικοί περιορισμοί, αποσκοπούν στην καλύτερη αντισωματική απάντηση κατά τον εμβολιασμό και όχι διότι υπάρχει κίνδυνος, αν αυτά τα χρονικά όρια παραβιασθούν.

Ομάδες πληθυσμού 15-65 ετών με υποκείμενο νόσημα, που επιβάλλει εμβολιασμό κατά του πνευμονιοκόκκου.

• Συγγενείς ανοσοανεπάρκειες

• Ανοσοκαταστολή

• Ανατομική ή λειτουργική ασπληνία

• Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και νεφρωσικό σύνδρομο

• Σακχαρώδης διαβήτης ή άλλο μεταβολικό νόσημα

• Καρδιοπάθεια αιμοδυναμικά ασταθής

• Χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, άσθμα

• Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, Ινοκυστική νόσος, Βαρείς χρόνιοι καπνιστές

• Διαφυγή ΕΝΥγρού

• Κογχλιακά εμφυτεύματα

Ο εμβολιασμός των ατόμων των παραπάνω κατηγοριών, είναι παρόμοιος με τον εμβολιασμό των ενηλίκων, όπως αυτός περιγράφηκε παραπάνω.

 

Θα κάνει εντύπωση στον αναγνώστη μιας Παιδιατρικής ιστοσελίδας, η ανάρτηση κειμένου που σχετίζεται με τον εμβολιασμών ενηλίκων…

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα