Κλινική περίπτωση 1: Αγόρι ηλικίας 22 μηνών, εμφάνισε αριστερή υπογνάθιο, ανώδυνη διόγκωση, χωρίς πυρετο ή άλλα συνοδά συμπτώματα…
Διαβάστηκε 1,897 φορές

 

Αγόρι ηλικίας 22 μηνών, εμφάνισε αριστερή υπογνάθιο, ανώδυνη διόγκωση, χωρίς πυρετο ή άλλα συνοδά συμπτώματα.

Παρά τη χορήγηση αντιβιοτικών, συγκεκριμένα Augmentin σε επαρκείς δόσεις, δεν υπήρξε βελτίωση, αντίθετα το μέγεθος της μάζας αυξήθηκε.

Στον έλεγχο που έγινε, οι δείκτες φλεγμονώδους αντίδρασης ήταν φυσιολογική, με μικρή μόνο αύξηση της CRP, λίγο πάνω από το φυσιολογικό από τις τιμές αναφοράς του εργαστηρίου.

Το U/S του διογκωμένου λεμφαδένα, διότι εξ αρχής δεν υπήρχε αμφιβολία ότι επρόκειτο για λεμφαδένα, έδειξε μικρές υπόηχες περιοχές, με αυξημένη αιμάτωση κατά τόπους και μικρή κεντρική τήξη.

Κλινικά, αρχισε να εμφανίζει μικρή ερυθρότητα στο κεντρο και στο ίδιο σημείο ζυμώδη αίσθηση στην ψηλαφηση.

Κατά την εξέταση από ειδικό Παιδοοδοντίατρο, διαπιστώθηκε ότι ο πρώτος νεογηλός γομφίος ανέτηλε σε ευραία φλεγμονώδη βάση και είχε προκληθεί τοπική φλεγμονώδης αντίδραση, σε έκταση μεγαλύτερη από το αναμενόμενο.

Η Φυματινοαντίδραση ήταν 7 mm κατά την εγκάρσια διάμετρο και η ακτινογραφία θώρακος ήταν φυσιολογική

Ελήφθη υπό τοπική αναισθησία μικρό τεμάχιο φλεγμονώδους ιστού και εστάλη για βιοψία και καλλιέργεια, για κοινά βακτηρίδια, αλλά κυρίως για M.Tuberculosis και Νontuberculus Mycobacteria.

Η βιοψία ανέδειξε την παρουσία μεγάλων επιθηλιοειδών κυττάρων και γιγαντοκυττάρων τύπου Langhans.

Η άμεση χρώση ανέδειξε την παρουσία μυκοβακτηριδίων και η ραδιομετρική μέθοδος καθώς και η PCR , επιβεβαίωσαν την παρουσία Mycobacterium Avium, ανθεκτικό σε όλα τα αντιφυματικά φάρμακα και μετρίως ευαίσθητο μόνο στην Clarithromycin.

Αντιμετωπίσθηκε με προσεκτική ολική αφαίρεση του υπογνάθιου λεμφαδένα ( όχι παροχέτευση), όπου διαπιστώθηκαν τα ίδια ευρήματα με τον έλεγχο του ιστοτεμαχίου από τη βλάβη των ούλων.

Χορηγήθηκε Clarithromycin, επί ένα μήνα και η πορεία ήταν πολύ καλή, με επούλωση του ιστού των ούλων και χωρίς την δημιουργία συριγγίου στη θέση του χειρουργικού τραύματος.

Παρόμοιο περιστατικό δεν διαπιστώσαμε στη Ιατρική και την Παιδοοδοντιατρική βιβλιογραφία!

Πιθανονογείται ότι  η μόλυνση έγινε σε αγροτική περιοχή, όπου κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού παρέμεινε κοντά στη γιαγιά του με κότες, περιστέρια, κουνέλια και άλλα οικόσιτα ζώα.

Παρουσιάζονταιοι δύο φωτογραφίες του λεμφαδένα και της ενδοστοματικής βλάβης.

 

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα