Αποτελέσματα μετα-ανάλυσης επί της κρυψορχίας στα παιδιά.
Διαβάστηκε 5,475 φορές

Οι David Penson, MD, MPH, Department of Urology, Center for Surgical Quality and Outcomes, Vanderbilt University, Nashville, Tennessee, and colleagues,  και Shanthi Krishnaswami, MBBS, MPH, Vanderbilt Evidence-based Practice Center, Vanderbilt Medical Center, and colleagues δημοσίευσαν online reviews στο Pediatrics στις 20 Μαίου. Συνοπτικά αναφέρουν:

– Εκτιμήθηκαν όλες οι κλινικές δοκιμασίες με αντικείμενο την ορμονική και χειρουργική θεραπεία της κρυψορχίας σε παιδιά έως την προεφηβική ηλικία που δημοσιεύθηκαν από το 1980 έως το 2012.

– Οι μελέτες βαθμολογήθηκαν ως προς την ποιότητα, τη μεθοδολογία και συνολικά βάσει των αποτελεσμάτων τους.

–  Επι συνόλου 3448 περιλήψεων ξεχώρισαν και προκρίθηκαν 14 μελέτες επί της ορμονικής θεραπείας και 26 επί της χειρουργικής θεραπείας.

– Έντεκα από τις μελέτες ορμονοθεραπείας ήταν τυχαιοποιημένες με την πλειοψηφία να εστιάζει στη χορήγηση αναλόγων  LHRH.

– Δεν υπήρξε καμία διαφορά αποτελεσματικότητας μεταξύ LHRH και HCG. Συνολικά δε η ορμονοθεραπεία βρέθηκε οριακά ανώτερη της χορήγησης placebo.

– Στην ορμονοθεραπεία αποδόθηκαν ήπια σημεία αρρενοποίησης και μεταβολής της συμπεριφοράς (επιθετικότητα), τα οποία όμως υποχώρησαν μετά τη διακοπή της θεραπείας.

– Από τις 26 μελέτες που ασχολήθηκαν με τη χειρουργική θεραπεία της κρυψορχίας μόνο 5 ήταν τυχαιοποιημένες ενώ 4 άλλες κρίθηκαν ως χαμηλής ποιότητας.

– Συνολικά το ποσοστό επιτυχούς έκβασης της χειρουργικής θεραπείας ήταν 75%. Η κλασσική ορχεοπηξία είχε ποσοστό επιτυχίας 96.4% και ποσοστό μετεγχειρητικής ατροφίας 1.83%, η Stephens-Fowler σε δύο χρόνους 86% και 8.2% και τέλος η Stephens-Fowler σε ένα χρόνο 78.7% και 28.1% αντίστοιχα.

–  Οι διαφορές πιθανότατα οφείλονται περισσότερο στις ενδείξεις παρά στην αποτελεσματικότητα των τεχνικών αυτών καθ’εαυτών. Δηλαδή, προφανώς περισσότερες περιπτώσεις ενδοκοιλιακών όρχεων αντιμετωπίσθηκαν με Stephens-Fowler παρά με κλασσική ορχεοπηξία.

–  Πέντε μελέτες συνέκριναν την λαπαροσκοπική με την ανοιχτή μέθοδο ορχεοπηξίας. Οι δύο μέθοδοι αποδείχθηκαν εφάμιλλης αποτελεσματικότητας.

–   Οι χειρουργικές επιπλοκές είναι σπάνιες.

– Δεν υπήρξε μελέτη που να συγκρίνει απευθείας την ορμονοθεραπεία με τη χειρουργικά αποκατάσταση.

–  Η μαγνητική τομογραφία ως μέθοδος ελέγχου θέσης των όρχεων έχει πολύ περιορισμένη ευαισθησία, ειδικά αν πρόκειται για ενδοκοιλιακό όρχη (62% συνολικά, 55% για τους ενδοκοιλιακούς όρχεις). Η ειδικόττητα είναι 100%.

ΣΧΟΛΙΟ: Η μετανάλυση δεν μας εφοδιάζει με κάτι καινούργιο, είναι όμως σημαντικό, κατά περιόδους και μια κάποια ευκαιρία. να επιβεβαιώνουμε τις γνώσεις μας.

Τα αποτελέσματα εκτενούς και σε βάθος  μετανάλυσης επί της κρυψορχίας, δημοσιεύθυκε on line  στο PEDIATRICS και ο Παιδοχειρουργός Γιώργος Σπυρίδης τα παρουσιάζει για χρήση των Παιδιχειρουργών, των  Ενδοκρινολόγων παίδων και φυσικά, των Παιδιάτρων.

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα