Είναι βλαπτική η χρήση των κινητών και των ασύρματων σταθερών τηλεφώνων;

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 2,616 φορές

 

 

 

Είναι ένα ερώτημα που περιφέρεται τα τελευταία 10-15  χρόνια και περιμένει απάντηση.

Η χρήση τους είναι ευρύτατη και στην φτωχή Ελλάδα οι συσκευές που κυκλοφορούν πλησιάζει σε αριθμό, τον συνολικό αριθμό των κατοίκων της χώρας.

Τα τελευταία τρία χρόνια, υπήρξαν τρεις δημοσιευμένες μελέτες σε υψηλού κύρους Διεθνή ιατρικά περιοδικά.

Η πρώτη δημοσιεύθηκε στο Int J Epidemiology 2011, 39:675-694 και η δεύτερη στο Cancer Epidemiology 2011, 32:453-464, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από την εταιρεία INTRAPHONE που δραστηριοποιείται σε ασύρματες συσκευές , εσωτερικής  και εξωτερικής επικοινωνίας. Οι δύο παραπάνω μελέτες δεν κατάφεραν να υποστηρίξουν ισχυρά τη βλαπτική δράση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων και τη δημιουργία όγκων του εγκεφάλου . Η Τρίτη στο Ηνωμένο Βασίλειο δημοσιεύθηκε στο Int J Epidemiology 2013, 42:793-807 και περιέλαβε γυναίκες μέσης ηλικίας. Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τη μελέτη, έδειξαν ότι δεν υπάρχει συσχέτιση κινητών ή ασυρμάτων με εγκεφαλικούς όγκους.

Προ ημερών δημοσιεύθηκε μελέτη με τίτλο: Long-Term Cell Phone Use Linked to Brain Tumor Risk

Lennard  Hardell, professor, Department of Oncology, University Hospital, Orerbu Sweden.

The study published on line, October 28 2014 in Pathophysiology (lancet)

Πρόκειται για case control δύο ουσιαστικά μελέτες , με τον ίδιο σκοπό και φιλοσοφία,  πολύ καλά σχεδιασμένες, ώστε να μην υπάρχουν τα σφάλματα σχεδιασμού των τριών προηγουμένων μελετών και ήταν αρκετά αυτά.

Η πρώτη μελέτη διενεργήθηκε μεταξύ 1997-2003  και περιέλαβε άτομα ηλικίας 20-80 ετών από έξι ογκολογικά κέντρα της Σουηδίας και η δεύτερη μεταξύ 2007-2009 και περιέλαβε άτομα 20-75 ετών από τα ίδια ογκολογικά κέντρα.

Περιέλαβαν 1498 περιπτώσεις με όγκο του εγκεφάλου και 3530 άτομα της ίδια ηλικίας και φύλου, υγιή (control).

Η μέση ηλικία ήταν 52 ετών.

Στο 92% των περιπτώσεων της κατηγορίας των ασθενών με όγκο, διαπιστώθηκε γλοίωμα.

Τα άτομα τα οποία χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο ή ασύρματο από την ομάδα των ασθενών, είχαν τριπλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν όγκο του εγκεφάλου, σε σχέση με τα άτομα που δεν χρησιμοποιούσαν τα παραπάνω μέσα επικοινωνίας.

Η στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι η επίπτωση των όγκων ήταν συνδεδεμένη γραμμικά με τα χρόνια και τη συχνότητα χρήσης των τηλεφώνων αυτών, καθώς επίσης και με την ηλικία που άρχισε αυτή η χρήση. Άτομα που άρχισαν τη χρήση αυτών των συσκευών νωρίτερα από την ηλικία των 20 ετών, ήταν περισσότερο επιρρεπή στην ανάπτυξη εγκεφαλικού όγκου.

Η θέση, αριστερά ή δεξιά, που αναπτύσσεται ο όγκος, σχετίζεται με τη συνήθεια του κάθε ατόμου να χρησιμοποιεί το δεξιό ή το αριστερό αυτί.

Άτομα που λόγω του είδους της απασχόλησής τους (δημοσιογράφοι, γραμματείς), κρατούν το τηλέφωνο με το αριστερό χέρι ή με τον ανασηκωμένο ώμο, στο αριστερό αυτί για να γράφουν συγχρόνως με το δεξί, εμφανίζουν τον όγκο συχνότερα αριστερά.

Τα κινητά τηλέφωνα G3, είναι πιο επικίνδυνα από τις προηγούμενες γενιές τηλεφώνων.

Η διάρκεια σε χρόνια, καθώς και η συχνότητα ημερήσιας χρήσης, είναι εύκολα κατανοητό γιατί σχετίζεται με τη δημιουργία όγκου.

Η συχνότερη όμως προσβολή , όταν η έναρξη χρήσης  είναι νωρίτερα από τα 20 χρόνια, ερμηνεύεται από το γεγονός ότι τα οστά του κρανίου στη νεαρή ηλικία είναι λεπτότερα και άρα ο εγκέφαλος βρίσκεται πιο κοντά στη συσκευή, ενώ το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που ερμηνεύει αυτή την αυξημένη επίπτωση είναι ότι ο εγκέφαλος του ανθρώπου ωριμάζει μέχρι τα 20 και όσο πιο ανώριμος είναι, τόσο πιο ευπαθής.

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των νέας γενιάς κινητών τηλεφώνων, είναι κατά πολύ ισχυρότερη των παλαιοτέρων.

ΣΧΟΛΙΟ

Το κινητό τηλέφωνο είναι ένα απαραίτητο και χρήσιμο συστατικό της καθημερινότητας του ανθρώπου.

Τα κινητά τηλέφωνα, πλην του ότι διευκόλυναν τα μέγιστα την επικοινωνία, κυρίως την επαγγελματική, έχουν σώσει και σώζουν ζωές καθημερινά, με την ευκολία επίκλησης σε βοήθεια , στο βουνό, στη θάλασσα, σε πυρκαγιά, σε εγκλωβισμό, σε ασθένεια και αναζήτηση γιατρού κ.λ.π.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν τα κινητά και θα εξαπλώνεται η χρήση τους.

Σε εμάς μένει να κάνουμε σωστή χρήση:

  1. Τα παιδιά να αποκτούν τηλέφωνο το αργότερο δυνατόν, σε ότι αφορά στην ηλικία
  2. Το τηλέφωνο δεν είναι παιχνίδι. Είναι μέσον επικοινωνίας και αυτή όχι σε βαθμό κατάχρησης
  3. Να χρησιμοποιούνται από όλους HANDS-FREE ή να μιλούμε με ανοιχτή ακρόαση ή στην ανάγκη να επικοινωνούμε με μηνύματα
  4. Να αποφεύγουμε τη χρήση του τηλεφώνου σε κλειστούς χώρους(αυτοκίνητο, ανελκυστήρα), είναι άκρως επιβαρυντικό, ένεκα εγκλωβισμού την κυμάτων
  5. Να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε το κινητό σε περιοχές με χαμηλό σήμα ή  όταν βαδίζουμε ή οδηγούμε και μεταβάλλεται το σήμα. Στις περιπτώσεις αυτές τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα είναι πιο έντονα ένεκα της αναζήτησης σήματος
  6. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, η συσκευή να απέχει περισσότερο από ένα μέτρο από το κεφάλι μας και δύο μέτρα από το κεφάλι βρεφών και νηπίων.
  7. Να μην παίρνουμε προγράμματα που κάνουν την κινητή τηλεφωνία φθηνότερη της σταθερής, γιατί τότε είμαστε χρήστες ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου

 

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα