Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι μία επικίνδυνη θέση ύπνου για βρέφη μικρότερα των 4 μηνών, είναι η πρόσθια (με το πρόσωπο κάτω). Έχουν ενοχοποιηθεί επίσης το παθητικό κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ από τους γονείς.
Σε μελέτη στην Μεγάλη Βρετανία που διήρκεσε 10 χρόνια (1996-2005) και περιελάμβανε την διερεύνηση των αιτιών αιφνιδίου θανάτου βρεφών, διαπιστώθηκε ότι:
- Τα 361 από τα 546 περιστατικά (71%), συνέβησαν κατά τη διάρκεια του ύπνου και στα 314/361 καθορίστηκαν και διερευνήθηκαν οι συνθήκες του ύπνου.
- Τα 174 (55%) ήταν βρέφη που κατά τη χρονική στιγμή του ατυχήματος κοιμόταν μαζί με ένα ή και με τους δύο γονείς. Η πιθανότητα να συμβεί το ατύχημα ήταν μεγαλύτερη για τα βρέφη που ήταν μικρότερα των 5 μηνών. Πιθανόν αυτό να οφείλεται και στο γεγονός ότι οι γονείς παίρνουν συχνότερα στο κρεβάτι τους τα μικρότερης ηλικίας βρέφη. Από τα βρέφη που έχασαν τη ζωή τους ένα μικρό ποσοστό είχε φαινόμενα ασφυξίας από πίεση, ενώ στο μεγαλύτερο ποσοστό τα αίτια ήταν αδιευκρίνιστα.
Γεγονός είναι πάντως ότι μεταξύ των βρεφών που έχασαν τη ζωή τους χωρίς να έχουν υποκείμενο γνωστό νόσημα (δεν υπήρχε δηλαδή υποκείμενη παθολογική αιτία), αυτά που κοιμόταν με τον ή τους γονείς ήταν περισσότερα και μάλιστα το 18% αυτών συνέβη στη διάρκεια ξεκούρασης στον καναπέ, όπου όπως λέγεται «τους πήρε ο ύπνος».
Η συσχέτιση του ύπνου βρεφών-γονιών με αιφνίδιο θάνατο έχει περιγραφεί και στο παρελθόν. Απλά η τρέχουσα μελέτη το επιβεβαιώνει.
Γεγονός είναι ότι όσοι γονείς για λόγους τρυφερότητας έχουν αναπτύξει αυτή τη συνήθεια να τη διακόψουν, τόσο στη βρεφική ηλικία του παιδιού, όσο και στη μεγαλύτερη για άλλους λόγους. Στη δεύτερη περίπτωση ο κίνδυνος είναι εδραίωση μιάς κακής συνήθειας.
Για να μπείτε στο Αγγλικό κείμενο του περιοδικού που απευθύνεται σε Παιδιάτρους, πατήστε εδώ.
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι μία επικίνδυνη θέση ύπνου για βρέφη μικρότερα των 4 μηνών, είναι η πρόσθια (με το πρόσωπο κάτω). Έχουν ενοχοποιηθεί επίσης το παθητικό κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ από τους γονείς…