Εμβολιασμός για γρίπη 2012-2013

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 1,880 φορές

Οκτώβριος 2012 και είναι καιρός, να εμβολιασθείτε για γρίπη. Όσοι, μικροί μεγάλοι, έχετε υποχρέωση απέναντι στον εαυτό σας και τους άλλους, να εμβολιασθείτε.

Η ανοσία δεν ξεπερνάει τους 6 μήνες από τον εμβολιασμό και άρα έως τον Απρίλιο θα έχετε αντισώματα. Η γρίπη στη χώρα μας εμφανίζεται συνήθως Ιανουάριο με τέλος Μαρτίου.

Δεν ανακοινώθηκε επίσημα το φετινό πρόγραμμα, όλα όμως δείχνουν ότι θα ακολουθήσουμε το πρόγραμμα 2009-10 και 2010-11, και 2011-12.

Το εμβόλιο της περιόδου 2012-13 έχει διεθνώς  την εξής σύνθεση: Γρίπη Α: California (H1N1) και Victoria (H3N2). Γρίπη Β Wiskonsin 1/2010

 

Υπόχρεοι προς εμβολιασμό είναι:

  1. άτομα μεγαλύτερα των 60 ετών.
  2. Παιδιά άνω των 6 μηνών, καθώς και ενήλικοι με έναν ή περισσότερους επιβαρυντικούς παράγοντες όπως:
  • Άσθμα και άλλες πνευμονοπάθειες
  • Καρδιακή νόσο με αιμοδυναμική όμως επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας.
  • Ανοσοκαταστολή από νόσο ή φάρμακα
  • Μεταμόσχευση οργάνων
  • Δρεπανοκυτταρική  αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες.
  • Σακχαρώδης διαβήτης ή άλλο μεταβολικό νόσημα
  • Χρόνια νεφροπάθεια
  • Νευρομυϊκά νοσήματα
  • Παιδιά που για κάποιο λόγο παίρνουν ασπιρίνη
  • Έγκυες γυναίκες που βρίσκονται στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της κύησης
  • Άτομα που φροντίζουν παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με νόσημα που είναι υψηλού κινδύνου αν προσβληθεί από γρίππη.
  • Άτομα που ζουν σε κλειστές κοινότητες, κολλέγια, στρατώνες , ψυχιατρικές κλινικές  κ.λ.π.
  • άτομα ιδιαίτερα παχύσαρκα.

Επισημάνσεις

Παιδιά έως 3 ετών εμβολιάζονται με το παιδικό εμβόλιο ή αν δεν μπορείτε να το βρείτε στα φαρμακεία, με τη μισή δόση του εμβολίου για ενηλίκους.

Παιδιά μικρότερα των 8 ετών που δεν εμβολιάστηκαν την περίοδο 2010- 2011 ή 2011- 2012, πρέπει να λάβουν δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 4-6 εβδομάδων η μία δόση από την άλλη.

Γνωρίζουμε από τώρα ότι για πρώτη φορά τον επόμενο χρόνο το νέο εμβόλιο θα περιέχει δύο στελέχη γρίπης Α και δύο γρίπης Β, αντί δύο και ένα.

Στη θεραπεία της γρίπης, καθώς και ποια άτομα πρέπει να παίρνουν αντιγριπικά φάρμακα, θα επανέλθουμε με άλλο κείμενο.

****************

Εμβόλιο γρίπης σε ασθενείς με αλλεργία στο αυγό

γράφει η Ευγενία Σκληρού

Παιδίατρος,

Επιμελήτρια Β’ Παιδιατρικής Κλινικής

Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

 

Είναι γνωστό ότι τα στελέχη των ιών που περιέχονται στο εμβόλιο της γρίπης επωάζονται σε αυγό κότας και ως εκ τούτου πολύ μικρή ποσότητα λευκώματος αυγού υπάρχει στο εμβόλιο.

Το γεγονός αυτό αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων για το αν θα πρέπει να χορηγείται το εμβόλιο σε άτομα με ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης στο αυγό.

Από μελέτες που έγιναν στο παρελθόν αλλά και μετά από πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε on line σε γνωστό περιοδικό1, το εμβόλιο της γρίππης μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια ακόμα και σε άτομα που έχουν παρουσιάσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία) μετά από λήψη αυγού.

Βιβλιογραφία

1.Des Roches A et al .Egg-allergic patients can be safely vaccinated against influenza. J Allergy Clin Immunol 2012 Sep 26

**********************

 

Εμβολιασμός εγκύων για γρίπη

γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης


Pasternak B et al. JAMA 2012, 308 : 165-74

Η πανδημία της γρίπης του 2009 από τον ιό Α(Η1Ν1), είχε σοβαρή επίπτωση σε εγκύους γυναίκες με αυξημένη τόσο τη νοσηρότητα, όσο και κυρίως τη θνησιμότητα. Το γεγονός αυτό έγινε αφορμή ώστε οι έγκυες γυναίκες να γίνουν βασικός στόχος  εμβολιασμού με εμβόλιο γρίπης.

Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι ο εμβολιασμός αυτός πρέπει να γίνει με ασφάλεια για το έμβρυο, οι ερευνητές προσδιόρισαν την πιθανή βλαπτική επίδραση του εμβολίου στο έμβρυο και συγκεκριμένα τον ενδομήτριο θάνατο, την προωρότητα ή τις συγγενείς βλάβες οργάνων.

Εξετάσθηκαν: 53.432 γεννήσεις εκ των οποίων οι 6989 (13,1%) ήταν  έγκυες γυναίκες που είχαν εμβολιασθεί με εμβόλιο γρίπης. Οι περισσότερες μητέρες εμβολιάσθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ή στο τρίτο, όλες με το αδρανοποιημένο εμβόλιο. Σημαντικός όμως αριθμός έλαβε το  εμβόλιο κατά το 1ο τρίμηνο για λόγους που αφορούσαν την υγεία της εγκύου και ως εκ τούτου την καθιστούσαν ακόμη υψηλότερου κινδύνου (ηλικία, υποκείμενο νόσημα).

Αποτελέσματα:

Διαπιστώθηκε ότι το εμβόλιο δεν είχε βλαπτική επίδραση στο έμβρυο επί εμβολιασμού της εγκύου, ακόμη και αν ο εμβολισμός της μητέρας έγινε κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. (στάδιο οργανογένεσης του εμβρύου).

 

Συγκεκριμένα:

Κατά τον εμβολιασμό στο πρώτο τρίμηνο, η επίδραση ήταν 5,5% στα έμβρυα εμβολιασμένων μητέρων και 4,5% στα έμβρυα ανεμβολίαστων. Κατά τον εμβολιασμό στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο οι βλάβες ήταν 4,6% σε εμβολιασμένες καθώς και μη εμβολιασμένες μητέρες.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Το εμβόλιο γρίπης με αδρανοποιημένους ιούς, ανεξάρτητα αν περιέχει Η1Ν1 ή όχι, είναι ασφαλές για το έμβρυο. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από παρόμοιες μελέτες στον Καναδά (1) και τις ΗΠΑ (2).

Σε ότι αφορά στον κίνδυνο που διατρέχουν οι ίδιες οι έγκυες γυναίκες αν προσβληθούν από γρίπη, μελέτη επιβεβαίωσε ότι σε ποσοστό 22% χρειάσθηκε να νοσηλευθούν  σε μονάδα εντατικής νοσηλείας και 8% από αυτές έχασαν τη ζωή τους.(3)

 

Βιβλιογραφία

  1. Fell DB et al influenza vaccination during pregnancy and fetal and neonatal autcomes. An J Public Health, 2012; 102: 833 – 840
  2. Vellazzi C et al : adverse events Following influenza A(H1N1)2009 monovalent vaccines reported to the vaccine Adverse Reporting System, United States, October 2009 Jan 10 2010, Vaccine 2010; 28:7248 – 7255
  3. Louis J K et al. California Pandemic (H1N1) working group. Severe 2009 H1N1 influenza in Pregrant and Postpartum women in California. N.Engl J Med 2012; 362:27-39

*******************

Οδηγίες εμβολιασμού για γρίπη για τον γενικό πληθυσμό αλλά και γιά έγκυες και άτομα με αλλεργία στο αυγό.

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα