Εμβολιασμός για ιό γρίπης 2016-2017

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 5,544 φορές

 

 

 

Ουσιαστικά, δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε μια υποχρέωση που σχετίζεται με την υγεία μας, με την ίδια μας τη ζωή, παρά ταύτα, επειδή κάποιοι είναι αμελείς , αποφασίσαμε και αναρτούμε και φέτος αυτή την υπενθύμιση.

Την περίοδο 2015-2016 έχασαν τη ζωή τους από γρίπη κάποιοι συνάνθρωποί μας, μεταξύ των οποίων μαι αρκετοί εξ αυτών που όφειλαν να έχουν εμβολιασθεί και δεν εμβολιάσθηκαν. Στις απώλειες αυτές προσμετράται και ένα αγόρι  ηλικίας 4 ετών με συγγενή καρδιοπάθεια, που για άγνωστους λόγους, δεν  εμβολιάσθηκε.

Στις παρακάτω οδηγίες περιλαμβάνονται οι κατηγορίες των ατόμων που οφείλουν να εμβολιασθούν.

Σύστασή μας αποτελεί, ο εμβολιασμός αυτός να γίνει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου το αργότερο. Αυτό ιδιαίτερα αφορά παιδιά ηλικίας μικρότερης των 3 ετών που δεν έχουν εμβολιασθεί στο παρελθόν και αν τη φετινή χρονιά εμβολιασθούν, θα πρέπεινα κάνουν και δεύτερη δόση εμβολίου, 4 εβδομάδες μετά τον πρώτο εμβολιασμό.

Τονίζουμε επίσης, την ανάγκη εμβολιασμού εγκύων γυναικών, όπως αναφέρεται παρακάτω και παρακαλούμε να μην αμελήσουν τον εμβιαλιασμό τους, διότι κινδυνεύουν από τον ιό της γρίπης οι ίδιες και το έμβρυο. Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα συνιστάται να γίνεται εφ’όσον έχει κλείσει η έγκυος τον τρίτο μήνα, ενώ στις ΗΠΑ, γίνεται από τις πρώτες εβδομάδες της κύησης.

ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΘΟΥΝ

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, οφείλουν να εμβολιασθούν άμεσα και πάντως όχι αργότερα από το τέλος του μηνός Οκτωβρίου, οι παρακάτω ομάδες:

1.Όλα τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών

2.Οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας

3.Παιδιά μεγαλύτερα των 6 μηνών και ενήλικοι έως 60 ετών που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες

  • άσθμα ή άλλη χρόνια πνευμονοπάθεια
  • καρδιακή νόσο με σημαντική αιμοδυναμική διαταραχή
  • ανοσοκαταστολή  οποιασδήποτε αιτιολογίας
  • μεταμόσχευση οργάνων
  • αιμοσφαιρινοπάθειες
  • Μεταβολικό νόσημα και σακχαρώδης διαβήτης
  • χρόνια νεφροπάθεια
  • νευρομυϊκά νοσήματα

4.Έγκυες γυναίκες β’ και γ’ τριμήνου κύησης, αρκεί να εμβολιασθούν με αδρανοποιημένο εμβόλιο

5.παιδιά που λαμβάνουν χρονίως ασπιρίνη

6.άτομα που φροντίζουν σε καθημερινή βάση παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που πάσχουν από νόσημα αυξημένου κινδύνου, αν νοσήσουν από γρίπη.

7.άτομα που ζουν ομαδικά σε ειδικά σχολεία, στρατώνες, ιδρύματα. Οι τρόφιμοι και το προσωπικό φροντίδας.

8.Ιδιαίτερα παχύσαρκα άτομα(μια κατηγορία που δεν περιλαμβάνεται σε προηγούμενες συστάσεις)

9. Τέλος, όποιος για δικούς του λόγους, επιθυμεί να εμβολιασθεί.

Οδηγίες εμβολιασμού

  1. Παιδιά μικρότερα των 3 ετών εμβολιάζονται με παιδικό εμβόλιο που αντιστοιχεί στο μισό του εμβολίου των ενηλίκων
  2. Παιδιά από 6 μηνών – 8 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά πρέπει να λάβουν δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 4 -6 εβδομάδων
  3. Τα άνω των 8 ετών άτομα λαμβάνουν μία δόση του εμβολίου, ακόμη και αν εμβολιάζονται για πρώτη φορά
  4. ΄Ατομα που ανήκουν στις υπόχρεες προς εμβολιασμό ομάδες, πρέπει να εμβολιασθούν ακόμη και αν την προηγούμενη χρονιά νόσησαν από ιό γρίπης
  5. Αντενδείξη εμβολιασμού είναι οι αφυλακτική αντίδραση σε προηγούμενο εμβολιασμό για γρίπη ή άλλο εμβόλιο κοινού τρόπου παρασκευής.
  6. Η ανοσοκαταστολή δεν αποτελεί αντένδειξη, αντίθετα αποτελεί, όπως αναφέρθηκε, ένδειξη για εμβολιασμό. Πρέπει μόνο να σημειωθεί, ότι σε κάποιες μορφές της, μπορεί η παραγωγή αντισωμάτων  να μην είναι επαρκής.
  7. Για τις θηλάζουσες μητέρες, δεν υπάρχει αντένδειξη
  8. Για άτομα που από αμέλεια δεν εμβολιάστηκαν ενώ ανήκαν στις υπόχρεες προς εμβολιασμό ομάδες, συνιστάται ο εμβολιασμός, ακόμη και στην περίοδο της μεγίστης έξαρσης της γρίπης.

Άλλες οδηγίες

Εκτός από τα μέτρα πρόληψης-επαφής με νοσούντα, το πλύσιμο των χεριών με αντισηπτικά διαλύματα, την αποφυγή συγχρωτισμού σε περιόδους έξαρσης της νόσου,  υπάρχουν για τη γρίπη σημαντικά φάρμακα τα οποία μόνο ο γιατρός σας μπορεί να τα χορηγήσει και δεν επιτρέπεται να απευθύνεσθε στα φαρμακεία και να ζητάτε φάρμακα «για το κρυολόγημα» ή να καταναλώνετε άσκοπα αντιβιοτικά. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να σας δημιουργηθεί ένα ψευδές αίσθημα ασφάλειας και να καθυστερήσετε στη λήψη των αντιγριπικών φαρμάκων, που είναι αποτελεσματικά έως και την τρίτη ημέρα από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η καθυστέρηση πέραν των 3 ημερών, πιθανόν να οδηγήσει τη θεραπεία σε αποτυχία.

Τέλος, για κάποιο λόγο η παραγωγή αντισωμάτων μετά  τον εμβολιασμό μπορεί να μην είναι επαρκής σε βαθμό που να μην είναι προστατευτική. Για το λόγο αυτό, αν αναπτύξετε συμπτωματολογία γρίπης, ενώ είστε εμβολιασμένοι, να συμβουλευθείτε το γιατρό σας.

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα