Ερωτήσεις – Απαντήσεις (01-10)
Διαβάστηκε 5,650 φορές

Ερώτηση 1

Φοβάμαι να εμβολιάσω το παιδί μου σε τόσο μικρή ηλικία, αρχίζοντας από το δεύτερο μήνα. Επίσης με τρομάζει το γεγονός ότι θα του χορηγήσουμε στην ηλικία των 2 μηνών επτά εμβόλια συγχρόνως, έξι  ενέσιμα σε κοινή συσκευασία και ένα από το στόμα.

Δεν θα πρέπει να σας τρομάζει το γεγονός, διότι από την ηλικία αυτή, το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού, μπορεί να επεξεργασθεί περισσότερα από 100 αντιγόνα.

Το σημαντικό όμως είναι ότι από τα εμβόλια αυτά, το εμβόλιο του κοκκύτη, του αιμοφίλου τύπου Β, του ιού Rota και λιγότερο της Ηπατίτιδας Β,  τα χρειάζεται περισσότερο ένα βρέφος στην ηλικία αυτή, διότι τα νοσήματα από τα οποία το προστατεύουν, είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τη ζωή του .

 

Ερώτηση 2

Μπορώ να αποφύγω κάποια εμβόλια , που η φήμη που τα συνοδεύει δεν είναι καλή, όπως της Ιλαράς, της Ηπατίτιδας Β και του τραχήλου το HPV  πυy δεν υπάρχει ακόμη αρκετή εμπειρία;

Δηλαδή να εμβολιάσω το παιδί μου επιλεκτικά;

Θα σας έλεγα να αποφύγετε τέτοιους αποκλεισμούς, παρά το γεγονός ότι από το καθόλου είναι καλύτερος ο επιλεκτικός εμβολιασμός.

Όμως υπαρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Τα εμβόλια που επιλέξατε να αποφύγετε είναι από τα πιο σημαντικά εμβόλια, απο πλευράς προστασίας από σοβαρό νόσημα, καθώς επίσης και του κοκκύτη, του αιμόφιλου τύπου Β και του πνευμονιοκόκκου. Από την άλλη μεριά, αυτός ο μύθος που πλάστηκε με δόλιο σκοπό από εναλλακτικής φιλοσοφίας άτομα, έχει καταπέσει εντελώς. Όλα τα περί αυτισμού, δυσλεξίας, σκληρυνσης κατάπλάκας κ.λ.π, έχουν καταπέσει με μελέτες εδώ και καιρό.

Σε ότι αφορά την εμπειρία από το HPV, που υποστηρίζετε ότι δεν είναι επαρκής , θα σας αναφέρω ότι τα τελευταία 8 χρόνια έχουν χορηγηθεί σε κορίτσια κάθε ηλικίας, συνήθως μετά τα 12 και ανεξάρτητα από την έναρξη της περιόδου, περισσότερες από 100 εκατομ. δόσεις, χωρίς πρόβλημα. Να μην αποφύγετε κανένα εμβόλιο και δεν θα χάσει, αλλά αντίθετα, θα κερδίσει το παιδί σας.

Ερώτηση 3

Ο γυιος μου 4 ετών σηκώθηκε σήμερα το πρωϊ και δεν μπορούσε να περπατήσει, γιατί πονούσε ψηλά στο ισχίο. Δεν τον έστειλα στο σχολείο και τον πήγα στο Νοσοκομείο Παίδων, όπου ο Παιδίατρος μου είπε ότι είναι υμενίτιδα του ισχίου και οφείλεται σε μια ίωση που περνάει. Αυτό μας είπε και ο Ορθοπεδικός του Νοσοκομείου, ο οποίος συνέστησε  να αναπαυθεί για μερικές μέρες και θα περάσει.

Εγώ όμως φοβάμαι γιατί το ίδιο πράγμα παρουσίασε στο άλλο πόδι, όταν του αγοράσαμε πριν από ένα χρόνο ένα ποδηλατάκι με τρεις ρόδες, που έτρεχε όλη μέρα.

Τι συμβαίνει με τα ισχία του; Να ανησυχώ;

Να μην ανησυχείτε! Η υμενίτιδα του ισχίου είναι μια επώδυνη αλλά ακίνδυνη, άσηπτη φλεγμονή της άρθρωσης του ισχίου. Άσηπτη σημαίνει ότι δεν υπάρχει μικροβιακή φλεγμονή και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται το παιδί να πάρει αντιβιοτικά. Συμβαίνει σε μερικά παιδιά, συνήθως αγόρια που είναι πιο ζωηρά και οφείλεται σε ιογενείς λοιμώξεις, συχνά όμως σε κόπωση της άρθρωσης που δεν οφείλεται σε περπάτημα, αλλά σε μια κίνηση  με την οποία δεν είναι εξοικειωμένο το πόδι, όπως ποδήλατο, πατήνι, πάνω –κάτω σε μια σκάλα στην παιδική χαρά ή στο σπίτι, αλλά όχι σε χτύπημα. Περνάει σε 2-3 μέρες , όμως μερικές φορές απαιτείται έλξη του ποδιού με βάρη στο Νοσοκομείο, όταν ο πόνος κατά την κίνηση είναι έντονος ή το πρόβλημα διαρκεί περισσότερο. Τότε θα χρειασθεί και απεικονιστικός έλεγχος,  για να αποκλεισθεί η οστεοχονδρίτιδα του ισχίου.

Ερώτηση 4

Δεν έχω κάνει εμβόλιο Ιλαράς και ανεμευλογιάς στο παιδί μου και στην τάξη του έχει παρουσιασθεί ένα κρούσμα ανεμευλογιάς. Τι μπορώ να κάνω για να το προστατεύσω;

Κατ’αρχάς και για να μην έρθετε και άλλες φορές σε δύσκολη θέση, θα σας έλεγα να μην παραμελείτε τα εμβόλια. Για το προκείμενο και το ίδιο ισχύει και για την Ιλαρά, εάν μέσα σε 72 ώρες από την έκθεση του παιδιού στο  νόσημα, κάνετε εμβολιασμό, η πιθανότητα να μην νοσήσει ή να νοσήσει πολύ ελαφρά και χωρίς επιπολοκές, είναι σημαντική.

Ερώτηση 5

Λένε ότι η οδοντοφυϊα δεν δημιουργεί προβλήματα στο μωρό. Το δικό μου όμως που είναι 9 μηνών, παρουσιάζει ξαφνικά ανησυχία, δεν θέλει το κουτάλι, τρίβει συνεχώς τα ούλα του και το βράδυ είναι πολύ ανήσυχο. Να σας τονίσω ότι έχει βγάλει δυο δόντια κάτω και τα επάνω ούλα του, μπροστά, είναι φουσκωμένα. Μπορεί η συμπεριφορά του να οφείλεται στα δόντια;

Τα νεογιλά δόντια ανατέλουν με την εξής σειρά.
Δύο κάτω μέσοι κοπτήρες.
Τέσσερις άνω κοπτήρες.
Δύο κάτω πλάγιοι κοπτήρες.
Γομφίοι, δύο και δύο κάτω και αντίστοιχα άνω.
Τέλος οι κυνόδοντες, τέσσερις τον αριθμό, δύο άνω και δύο κάτω, ανάμεσα στον τελευταίο κοπτήρα δεξιά και αριστερά και τον αντίστοιχο πρόσθιο γομφίο.
Συνολικά 16 δόντια μέχρι περίπου τις αρχές του τρίτου χρόνου της ζωής έως και το τέλος του χρόνου αυτού, αν και υπάρχουν χρονικές διακυμάνσεις, που όμως είναι συνήθως φυσιολογικές.
Αν εξαιρέσουμε τα πρώτα δόντια που βγαίνουν κάτω και ανατέλουν εντελώς αθόρυβα , όλα τα άλλα δόντια, άνω τομείς, γομφίοι και οι κυνόδοντες, μπορεί να προκαλέσουν όλα αυτά που περιγράφετε στην ερώτησή τους και ακόμη, χαμηλό πυρετό, αραιές κενώσεις, έντονη συελόρροια, παροδική στασιμότητα βάρους και ανησυχία ιδιαίτερα τη νύχτα που το παιδί είναι κατακεκλιμένο και ως εκ τούτου το οίδημα από τον ερεθισμό των ούλω, μεγαλύτερο.
Προτιμάει, περισσότερο τις δροσερές, υγρές τροφές.
Χρειάζεται λίγη υπομονή σε κάθε νέα έκθυση όπου παρουσιάζονται τα κάποια από τα παραπάνω φαινόμεναφαινόμενα.
Τα τοπικά αναισθητικά των ούλων, εκτός του ότι είναι συχνά ανεξέλεγκτα προϊόντα, δεν μπορούν να δράσουν διότι καταπίνονται ή αποβάλλονται αμέσως με το σάλιο.
Σε περιπτώσεις έντονων φαινομένων και προκειμένου να ησυχάσει το μωρό, μπορούμε στις να δώσουμε κάπου-κάπου, σιρόπi παρακεταμόλης, σε δόση, ίση περίπου με το μισό του βάρους του σε ml. Χωρίς να γίνεται κατάχρηση.
Υπάρχουν επίσης «βραχιολάκια» από καουτσούκ, τα οποία περιέχουν γέλη και μπορούν να ψύχονται ελαφρά στη συντήρηση τροφίμων του ψυγείου σας. Αυτά ανακουφίζουν το μωρό σε ένα βαθμό.

Ερώτηση 6

Πως καθαρίζουμε τα δόντια του μωρού και από ποια ηλικία; Πότε πρέπει να γίνεται η πρώτη επίσκεψη στον Παιδοοδοντίατρο;

Τα δόντια αρχίζουμε να τα καθαρίζουμε από την στιγμή που θα ανατήλουν πλήρως οι δύο μέσοι κάτω τομείς. Ο καθαρισμός γίνεται με βρεγμένη και στραγγισμένη γάζα, με κινήσεις από τη ρίζα προς τα επάνω, προς τη μήλη. Δεν χρειάζεται να ξοδεύεστε για αποστειρωμένες γάζες. Μπορείτε να πάρετε επιδέσμουςπλάτους 3- 5 εκατοστών, που δένουμε τα τραύματα και να κόβετε με το ψαλίδι κομματάκια, για να κάνετε τη δουλειά σας.
Στον Παιδιοδοντίατρο, είναι καλό να γίνεται η πρώτη επίσκεψη όταν ολοκληρωθεί η έκθυση  των δύο κάτω μέσων τομέων ή το αργότερο ότα το μωρό έχει δύο δόντια κάτω και τέσσερα επάνω. Ο λόγος είναι, όχι για να θεραπεύσει κάτι, αλλά για να πάρετε σωστές οδηγίες για την πρόληψη και να προγραμματίσετε την μεγάλης σημασίας, φθορίωση των νεογιλών δοντιών.

Ερώτηση 7

Γιατί δεν έχουν όλα τα θηλαστικά του πλανήτη, την ίδια σύνθεση δοντιών;

Για το λόγο ότι άλλα θηλαστικά τρέφονται αποκλειστικά  με χόρτα, χυμώδεις καρπούς και ρίζες και αυτά είναι τα  χορτοφάγα, άλλα μόνο με σάρκες και είναι τα λεγόμενα σαρκοφάγα, ενώ ο άνθρωπος τρέφεται τρώγοντας όλες τις τροφές, κρέατα, λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ξηρούς καρπούς και γενικά ότι τρώγεται στη φύση και για το λόγο αυτό ανήκει στην κατηγορία των παμφάγων.
Δράττομαι της ευκαιρίας, για να τονίσω ότι: Δεδομένου ότι η φύση δεν κάνει ποτέ λάθος, εφοδίασε τον άνθρωπο με ποικιλία δοντιών, όπως, κοπτήρες για ότι κόβεται εύκολα, κυνόδοντες για τα κρέατα και μασητήρες για να αλέθει την κάθε είδους τροφή. Αυτό αποτελεί και μια απάντηση σε όλους όσοι βλάπτουν τα παιδιά τους και τον εαυτό τους, τρώγοντας κατά 90% λαχανικά. Αν ο άνθρωπος ήταν φιαγμένος από τη φύση για να τρέφεται μόνο με λαχανικά, θα είχε διάταξη δοντιών κατσίκας ή αγελάδας και όχι μικτή, χορτοφάγου ζώου και σαρκοφάγου!

 

Ερώτηση 8

Θηλάζω το μωρό μου, ηλικίας σήμερα 4 εβδομάδων και το τελευταίο περιστατικό του βρέφους που έχασε τη ζωή του από κοκκύτη με έχει συγκλονίσει και φοβούμαι για το δικό μου μωρό. Μπορώ να εμβολιασθώ ακίνδυνα, όσο θηλάζω και ποια εμβόλια δεν επιτρέπονται;

Δεν υπάρχει ουσιαστικά αντένδειξη για κανένα εμβόλιο κατά τη διάρκεια του θηλασμού, διότι δεν υπάρχει δυνατότητα να περάσει κάποιος ιός εμβολίου στο μητρικό γάλα, αλλά και αν διαπιστωθεί με μοριακές μεθόδους η παρουσία κάποιου ιού, αυτός δεν είναι ικανός να προκαλέσει νόσο στο νεογνό ή το βρέφος (www.cdc.gov/nip, see.adult immunization schedule).
Εξαίρεση αποτελεί το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδος, για μητέρες που θηλάζουν και πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες όπου ενδημεί η πολιομυελίτιδα. Αυτές οι μητέρες πρέπει να εμβολιασθούν με αδρανοποιημένο ιό (salk) και όχι με εξασθενημένους ιούς, που περιέχονται στο από του στόματος χορηγούμενο εμβόλιο. Αν το  εμβόλιο γρίπης  δεν έχει χορηγηθεί κατά τη διάρκεια της κύησης και το μωρό είναι μικρότεροτων 6 μηνών, η μητέρα πρέπει να εμβολιασθεί για γρίπη με αδρανοποιημένο εμβόλιο, αν βρίσκεται σε περίοδο γρίπης.

 

Ερώτηση 9

Μπορούν να μεταδοθούν με το μητρικό γάλα βακτηρίδια ή ιοί και να προκαλέσου νόσο στο βρέφος;

Βακτηρίδια από το γάλα δεν μπορούν να περάσουν στο βρέφος. Μπορούν όμως να μολύνουν το βρέφος βακτηρίδια που βρίσκονται στη θηλή ή στην άλω του μαστού. Η κοινή μαστίτιδα δεν είναι επικίνδυνη και μπορεί η μητέρα να παίρνει αντιβιοτικά και να θηλάζει. Στη σπάνια περίπτωση του αποστήματος του μαστού, όπου είναι δυνατόν βακτηρίδια να εισέλθουν σε γαλακτοφόρους πόρους, διακόπτεται ο θηλασμός για 48 ώρες περίπου. Μετά την διάνοιξη , την παροχέτευση του αποστήματος και την χορήγηση αντιβιοτικών, μπορεί ο θηλασμός να συνεχισθεί.
Σε ότι αφορά σε ιούς, μπορεί να απομονωθούν κάποιοι ιοί από το γάλα, όμως προστετεύεται το νεογνό από τα αντισώματα της μητέρας. Αυτό συμβαίνει με τον CMV, το θετικό  αντιγόνο ηπατίτιδας B διότι το νεογνό λαμβάνει αμέσως μετά τη γέννηση υπεράνοση γ-σφαιρίνη και  C διότι προστατεύεται από τα αντισώματα της μητέρα, την ερυθρά και την ανεμευλογιά. Σε ότι αφορά στον έρπητα, το νεογνό κινδυνεύει να μολυνθεί από την εστία τη δερματική του έρπητα και όχι από το γάλα. Τέλος, σε ότιαφορά στη φυματίωση, το βρέφος μολύνεται απότα σταγονίδια της μητέρας, αν είναι αυτά θετικά για μυκοβακτηριδιο και ποτέ από το γάλα.

Ερώτηση 10

Ο γυιός μου ηλικίας 7 ετών, πήρε επί10 μέρες amoxil, για πυρετό και πόνο στο λαιμό και στο σώμα. Με οδηγία του Παιδιάτρου μας έγινε strep test που ήταν θετικό.
Πέντε μέρες αργότερα , εμφάνισε πάλι πυρετό με τα ίδια συμπτώματακαι πάλι strep-test θετικό.
Ο Παιδίατρος μας έδωσε πάλι Amoxil ,πάλι για 10 μέρες, αλλά ένας ΩΡΛ που επισκεφθήκαμε, μας είπε ότι έπρεπε αυτή τη φορά να πάρει  Klaricid, με τη σκέψη ότι δεν τον έπιασε το Amoxil.
Δεν ξέρω τι να κάνω, γιατί άκουσα ότι ο στρεπτόκοκκος είναι επικίνδυνο μικρόβιο.

Θα πρέπει να κάνετε αυτό που σας είπε ο Παιδίατρός σας, όχι από συναδελφική αλληλεγγύη, αλλά η λοίμωξη τη δεύτερη φορά είναι αποτέλεσμα δεύτερης μόλυνσης από κάποια άλλη ή την ίδια πηγή, κάποιου φορέα στρεπτοκόκκου. Δεν υπάρχει στρεπτόκοκκος ανθεκτικός στο Amoxil, ενώ αντίθετα υπάρχει στο Klaricid και υπάρχει πιθανότητα να αποτύχει η αγωγή του συναδέλφου ΩΡΛ.

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα