Ερωτήσεις – Απαντήσεις (21-30)

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 9,368 φορές

Ερώτηση  21

Σας παρακαλώ πείτε μου αν μπορώ να κάνω στο μωρό μου που είναι 2 μηνών, ένα εμβόλιο που λέγεται Hexyon, το Rotarix και το prevenar 13, που μου έγραψε η Παιδίατρος; Πρόκειται να απουσιάσουμε επί 2 μήνες και μου τα έβαλε όλα μαζί.

Και βέβαια μπορείτε να τα κάνετε όλα μαζί τα οκτώ εμβόλια, γιατί τόσα είναι, αρκεί να γίνουν την ίδια μέρα και τα δύο ενέσιμα σε διαφορετικές θέσεις.  Μπορεί να υπάρξει μια κάπως μεγαλύτερη ενόχληση, όμως επιστημονικά είναι αποδεκτό. Αν ζούσατε στη Μ.Βρετανία, αυτά που αναφέρετε μαζί και με του μηνιγγιτιδοκόκκου–Β, θα γινόταν με τη μορφή ρουτίνας, όλα μαζί.

Ερώτηση  22

Η πρώτη επαφή της baby sitter με το παιδί σας.

Η κόρη μου είναι 7 μηνών, έχω κάνει απογαλακτισμό σχετικά εύκολα, αλλά τώρα πρέπει να γυρίσω στη δουλειά μου.

Έχω βρει μια κοπέλα, σχετικά νέα, με μικρή πείρα από μωρά που την απέκτησε από καποια προηγούμενη εργασία της.

Πείτε μου σας παρακαλώ, πως πρέπει να γίνει  η  πρώτη επαφή με το παιδί, ώστε να μην τρομάξει, φοβηθεί και την απορρίψει;

Το ιδανικό είναι η γνωριμία να γίνει παρουσία σας και να διαρκέσει μερικές μέρες, που για κάθε παιδί διαφέρουν.

Η γνωριμία θα πρέπει να γίνει σταδιακά και ήπια.

Κάνετε τα παρακάτω βήματα:

  1. Κρατείστε το μωρό στην αγκαλιά σας και αρχίσετε να συζητάτε με την κοπέλα, ήρεμα και σε χαμηλούς τόνους φωνής. Στο διαστημα αυτό παρακολουθείτε τις αντιδράσεις του παιδιού. Αν , δηλαδή στρέφει το βλέμμα του προς την κοπέλα ή ασχολείται με κάτι δικό του, όμως είναι ήρεμο και δεν δείχνει άβολα.
  2. Χωρίς να πλησιάσει πολύ, ζητήστε από την κοπέλα να του απευθύνει το λόγο, πάντα σε ήρεμο τόνο, ενώ εσείς συνεχίζετε να το κρατάτε αγκαλιά. Να μην απλώσει τα χέρια της να το αγγίξει ακόμη.
  3. Αν διαπιστώσετε ότι αισθάνεται άνετα μαζί της και δεν εκδηλώνει φόβο ή ανησυχία, αφήστε το κάτω, απέναντί της, με ένα αγαπημένο του παιχνίδι. Ζητήστε της να καθήσει κάτω, δίπλα του και να αρχίσει ήρεμα να παίζει με το παιχνίδι του. Όσο το παιδί δείχνει ενδιαφέρον, σιγά-σιγά απομακρυνθείτε, αλλά να σας βλέπει.
  4. Σε λίγο, εγκαταλείψετε το δωμάτιο και αν δείξει ανησυχία ή αρχίσει να κλαίει, επιστρέψετε πάλι ήρεμα και πλησιάστε εκεί που παίζουν και μείνετε μαζί τους. Σε λίγο επαναλάβετε το ίδιο. Αν κάποια στιγμή πάψει να σας αναζητάει, τότε η γνωριμία έχει πάει καλά.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να σας πω ότι, την ίδια μέθοδο πρέπει να ακολουθείτε και κάθε φορά που έρχεται στο σπίτι σας ένα νέο πρόσωπο, συγγενικό ή μη.

Συχνά οι  μεγάλοι πλησιάζουν το πρόσωπό τους κοντά στο πρόσωπο του παιδιού φωνάζοντας ή γελώντας, στην επιθυμία τους να αποσπάσουν τη συμπάθειά του ή να το κάνουν να γελάσει. Τα μωρά όμως δεν καταλαβαίνουν από τέτοιου είδους χιούμορ και το πιθανότερο είναι αντί για χαρά να εκδηλώσουν φόβο ή να βάλουν τα κλάματα!

Ερώτηση  23

Κινητικότητα του βρέφους από τον 8ο έως τον 12ο μήνα

Έχω ένα κοριτσάκι 9 μηνών και σε σχέση με της αδελφής μου, που είναι 8 μηνών, κάνει πολύ λιγότερα πράγματα από πλευράς κίνησης, ενώ παίζει με παιχνίδια, ακούει στο όνομά της, γελάει, χαίρεται και γενικά από πλευράς συμπεριφοράς είμαι ικανοποιημένη. Πρέπει να ανησυχώ επειδή δεν είναι ιδιαίτερα καλή στην κίνηση;

Ας αρχίσουμε πρώτα από το γεγονός, ότι κανένα φυσιολογικό παιδί δεν είναι όμοιο με ένα άλλο, όπως το ίδιο συμβαίνει και με εμάς τους μεγάλους, όπου ο καθένας μας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, κινητικά, πνευματικά, συναισθηματικά κ.ά.

Το δεύτερο επίσης σημαντικό είναι ότι ο βαθμός ωρίμανσης διαφέρει από παιδί σε παιδί και για το λόγο αυτό η κάθε ικανότητα από πλευράς ανάπτυξης, ορίζεται πάντα με ένα πλαίσιο, από…έως.

Για παράδειγμα, άλλα κάθονται στον 7ο μήνα και άλλα στον 9ο και είναι και τα μεν και τα δε,  φυσιολογικά.

Πρέπει όμως να λάβουμε υπ’όψη μας και κάποιους άλλους παράγοντες, ο όγκος του παιδιού (ύψος-βάρος), η προωρότητα, αλλά και ο βαθμός  ενασχόλησης- εκπαίδευσης που υφίσταται το κάθε παιδί, ώστε να αναπτύξει νωρίτερα κάποιες ικανότητες.

Γεγονός είναι ότι το ταχύτερο χρονικά, δεν σημαίνει και τελική ποιοτική διαφορά έναντι κάποιου άλλου παιδιού.

Σε ότι αφορά στην ερώτησή σας:

1) Κάθεται και ανασηκώνεται χωρίς βοήθεια

2)  Σέρνεται προς τα εμπρός, αλλά και προς τα πίσω επάνω στην κοιλιά του

3) Στέκεται στα τέσσερα με γόνατα λυγισμένα και χέρια τεντωμένα

4) Μπορεί από την καθιστή θέση να γυρίσει μπρούμυτα και να μπουσουλίσει

5) Τεντώνει το σώμα προς τα επάνω, για να σταθεί σε όρθια θέση

6) Αρχίζει να “αρκουδίζει” (τεντωμένα χέρια και στις μύτες των ποδιών)

7) μετακινείται στηριζόμενο σε χαμηλά έπιπλα

8) Στέκεται όρθιο στιγμιαία και ακίνητο και στη συνέχεια κάθεται,στην ίδια θέση από την οποία σηκώθηκε

9)Μερικά κάνουν δυο-τρία βήματα, χωρίς υποστήριξη

Όλα αυτά όμως διαφέρουν από παιδί σε παιδί και τα περισσότερα προτιμούν να κάνουν συνεχώς, αυτά που καταφέρνουν με μεγαλύτερη ευκολία.

Επίσης, είναι φυσιολογικό κάποια από αυτά, να μην μπουσουλίσουν, αλλά να σηκωθούν απ’ευθείας.

 

Ερώτηση  24

Στην ηλικία 8-12 μηνών, δεξιότητες με τα δάχτυλα

Πείτε μου τι είναι φυσιολογικό να κάνει με τα χέρια της η κόρη μου , σε ηλικία 10 μηνών;

 

1)  Πιάνει αντικείμενα με τον αντίχειρα και το δείκτη

2)  Χτυπάει μεταξύ τους δύο αντικείμενα που κάνουν θόρυβο

3)  Βάζει και βγάζει αντικείμενα σε ένα κουτί. Συνήθως ακουμπάει κάτω κάτι που κρατάει για να πιάσει κάτι άλλο. Δεν αναποδογυρίζει το κουτί για να πέσουν όλα μαζί, παρά σπάνια

4)  Με το δείχτη του χεριού, προσπαθεί να βγάλει κάτι που βρήκε σε μία γωνία και μπορεί να ασχολείται πολύ ώρα μ’αυτό.

5)  Αν βρει ένα μαρκαδόρο, μπορεί να βάψει όλο τον τοίχο. Αν τις δώσετε όμως χαρτιά, θα γλυτώσει ο τοίχος.

 

Ερώτηση  25

Δερμοαντίδραση Mantoux

Το μεγαλύτερο παιδί μου που είναι σήμερα 10 ετών, θυμάμαι ότι έκανε στο σχολείο δοκιμαστικό για φυματίωση και εμβόλιο BCG. Το μικρό μου που πηγαίνει στην πρώτη τάξη του δημοτικού, δεν έκανε τίποτα από αυτά.

Επί τέλους τελείωσαν ποια αυτά και ας ευχηθούμε ότι δεν θα επανέλθουν.  Οι πρόσφυγες, λένε  ότι ελέγχονται κατά την είσοδο στη χώρα, αλλά και αν δεν ελέγχονται, δεν έχουν φθάσει στο σημείο να έχουν στενή επαφή με τον ντόπιο πληθυσμό. Αυτοί που έχουν μολυνθεί στην Πατρίδα τους, αλλά δεν νοσούν, θα χρειασθεί να περάσουν 4-5 χρόνια για να εκδηλώσουν κάποιοι φυματίωση και να αρχίσουν να μεταδίδουν. Αυτό δείχνουν κάποιες μελέτες που έχουν γίνει πρόσφατα, όμως αυτό ήταν παλαιά γνώση και απορώ γιατί το ξαναφέρνουν στην επιφάνεια.  Ελπίζω, σε 5 χρόνια το θέμα των προσφύγων να έχει ληθεί. Και κάτι ακόμη. Οι προερχόμενοι από τις Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσίας είχαν περισσότερη ή ίση φυματίωση με τους σημερινούς μετανάστες και όμως αυτό δεν απασχόλησε σε τέτοιο βαθμό τον πληθυσμό.

Τέλος πάντων, γιατί είπαμε πολλά. Δεν χρειάζεται να κάνετε Mantoux παρά μόνο αν έχετε υποψία ότι το παιδί σας ήρθε σε στενή επαφή με ενήλικο φυματικό και βέβαια το εμβόλιο BCG, που είναι πολύ μικρής αποτελεσματικότητας, ξεχάστε το.

 

Ερώτηση   26

Εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV)

Ποια είναι η άποψή σας για  το εμβόλιο του ιού των  ανθρωπίνων κονδυλωμάτων(HPV). Είναι ασφαλές; Είναι προστατευτικό;

Η ασφάλειά του είναι εξασφαλισμένη, μετά μια 10ετία περίπου που χρησιμοποιείται και έχουν διενεργηθεί πάνω από 100 εκατομ. εμβολιασμοί σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν σημειώθηκαν ούτε άμεσες, αλλά ούτε και απώτερες επιπλοκές.

Σε ότι αφορά στην αποτελεσματικότητα, είναι μεγαλύτερη από 85% ή με άλλα λόγια, μετά από μια δεκαετία και όσο ο εμβολιασμός καθιερώνεται και οι γονείς οδηγούν τα κορίτσια τους σε εμβολιασμό, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έναν ύπουλο και επικίνδυνο καρκίνο, θα τον ξεχάσουμε!

Ερώτηση  27

Ποιο εμβόλιο HPV;

Έμαθα πως στην Αμερική κυκλοφορεί ένα νέο εμβόλιο για την προστασία από τον ιό των ανθρώπινων  κονδυλωμάτων, που περιέχει 9 ιούς και όχι 4  και 2 που περιέχουν τα εμβόλια που κυκλοφορούν εδώ στην Ελλάδα.

΄Μήπως πρέπει να καθυστερήσουμε λίγο τον εμβολιασμό, έως ότου έρθει και εδώ το εννεαδύναμο , όπως το λένε;

Εξαιρετική η ερώτησή σας, μια και η κυκλοφορία του εννεαδυνάμου, μόνο σύγχιση προκάλεσε στις ΗΠΑ, όπου κυκλοφόρησε.

Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου, του κόλπου , του αιδοίου, της βαλάνου, σε αγόρια και του στοματοφάρυγγα και όχι η πρόληψη της δημιουργίας γενικότερα κονδυλωμάτων.

Υπό την έννοια αυτή και σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του καρκίνου, τα εμβόλια είναι πρακτικά, ισάξια, διότι και τα τρία εμβόλια περιέχουν τα βασικά αντιγόνα των στελεχών του HPV που προκαλούν καρκίνο.

Συνεπώς, με το γιατρό σας αποφασίζετε ποιο εμβόλιο θα χρησιμοποιήσετε και δεν χρειάζεται κανένα εννεαδύναμο.

Σας θυμίζω μόνο, ότι η διεθνής σύσταση είναι από την ηλικία των 12 ετών, έως τα 26.  Φροντίστε να γίνει κοντά στα 12 , ώστε να κάνετε μόνο δύο δόσεις με διαφορά η μία από την άλλη, 6-12 μήνες. Μετά τα 15 απαιτούνται τρεις δόσεις.

Επίσης, η χορήγηση του εμβολίου είναι ανεξάρτητη από την έναρξη της περιόδου, καθώς επίσης χορηγείται και κατά τις ημέρες της περιόδου.

Παιδιά τα οποία υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση, αρχίζουν τον εμβολιασμό πολύ ενωρίτερα, περίπου στα εννιά χρόνια.

 

Ερώτηση  28

Ανοσία μετά από νόσο ή από εμβόλιο

Τι είναι προτιμότερο για ένα παιδί,  να αποκτήσει ανοσία μετά από εμβόλιο ή μετά από νόσο;  Δεν είμαι κατά των εμβολίων, διότι τα δυο παιδιά μου τα έχω εμβολιάσει, αλλά μια φίλη μου που είναι κατά των εμβολίων, υποστηρίζει ότι είναι καλύτερα αν αρρωστήσουν, διότι αποκτούν καλύτερη ανοσία!

Δεν υποτιμώ το επίπεδο της ευφυϊας της φίλης σας, αλλά ούτε και το επίπεδο της μόρφωσης, γιατί δεν την γνωρίζω την κοπέλα.

Δεν μπορώ όμως να μην της χρεώσω σκοπιμότητα και απόκρυψη της αλήθειας.

Την επόμενη φορά που θα κάνετε μια παρόμοια συζήτηση, που δεν σας το συνιστώ, θα της πείτε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η νόσος κάνει ισχυρότερη ανοσία, της διαφεύγει όμως κάτι πολύ σημαντικό: Τα εμβόλια τα κάνουμε για αυτόν ακριβώς το λόγο.  Για να μην αρρωστήσει  ένα παιδί και εκτεθεί στον κίνδυνο των επιπλοκών, κάτι που δεν συμβαίνει με τα εμβόλια!

 

Ερώτηση  29

Στο σπίτι που μένουμε , μένει και η μητέρα μου η οποία βρίσκεται σε άλλον όροφο, όμως την βλέπουμε συχνά.

Νοσηλεύεται από ιατρό ογκολόγο για κάποιο κακόηθες νόσημα και της είπε ότι δεν μπορεί να εμβολιασθεί για γρίπη, διότι το εμβόλιο δεν θα αποδώσει.

Θεωρείτε σκόπιμο να εμβολιασθούμε εμείς που την επισκεφτόμαστε;

Σαφέστατα. Είναι ότι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για τη μητέρα σας, προκειμένου να την προστατεύσετε.

Ερώτηση  30

Εμβόλιο γρίπης  και βαθμός αποτυχίας του!

Εάν έχω εμβολιασθεί για γρίπη, είναι δυνατόν να νοσήσω, παρά τον εμβολιασμό που προηγήθηκε;

Η προστασία του εμβολίου είναι κατα μέσο όρο 70-75%.  Η απόδοση δεν εξαρτάται από το εμβόλιο, διότι όλα έχουν την ίδια αντογονική ισχύ. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με τον εμβολιαζόμενο, όπως είναι η μειωμένη άμυνά του κατά τη στιγμή του εμβολιασμού, από κάποιο νόσημα ή κάποια φάρμακα που στερούν από το ανοσοποιητικό σύστημα την ικανότητα να δημιουργήσει επαρκή αντισώματα , ανάρρωση από κάποιο λοιμώδες νόσημα το οποίο έχει απασχολήσει ισχυρά το ανοσοποιητικό σύστημα, η ηλικία, ο υποσιτισμός κ.ά.

Όλα τα παραπάνω, οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι αν παρά τον εμβολιασμό, αμφανίσουμε συμπτώματα που θυμίζουν γρίπη, είναι σωστό να επισκευθούμε τον γιατρό μας ή να κάνουμε ένα test γρίπης.

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα