Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Διαβάστηκε 13,011 φορές

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Γασροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι η επιστροφή (παλινδρόμηση) του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο κατά τη διάρκεια ή μετά το γεύμα. Ο οισοφάγος είναι ο μυϊκός σωλήνας που συνδέει το στόμα με το στομάχι. ’Ένας κυκλικός μυς στο κάτω άκρο του οισοφάγου ανοίγει και κλείνει επιτρέποντας στην τροφή να εισέλθει στο στομάχι. Αυτός ο κυκλικός μυς ονομάζεται κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας (ΚΟΣ).Ο ΚΟΣ φυσιολογικά χαλαρώνει μετά το γεύμα για να επιτρέψει την έξοδο αέρα. Στα βρέφη όταν ανοίγει ο ΚΟΣ, κάποια ποσότητα τροφής παλινδρομεί στον οισοφάγο και φτάνει ως τη στοματική κοιλότητα με αποτέλεσμα αναγωγή ή εμετό. Παλινδρόμηση μπορεί να συμβεί και όταν το βρέφος βήχει, κλαίει ή κάνει έντονη προσπάθεια για κένωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Η ΓΟΠ είναι συχνή στα φυσιολογικά βρέφη. Πάνω από τα μισά βρέφη έχουν παλινδρόμηση τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής τους αλλά στα περισσότερα υποχωρεί μεταξύ 12-24 μηνών. Μονο ένας μικρός αριθμός παιδιών έχει σοβαρά συμπτώματα.

Ένα βρέφος με ΓΟΠ μπορεί να παρουσιάσει

• Αναγωγές
• Εμετούς
• Βήχα
• Ευερεθιστότητα
• Μειωμένη σίτιση
• Αίμα στα κόπρανα

Τα συμπτώματα που προκαλούν ανησυχία στο περιβάλλον, είναι:

• Καθυστέρηση της ανάπτυξης λόγω μειωμένης πρόσληψης τροφής
• Ευερεθιστότητα κατά τη σίτιση ή και άρνηση λήψης τροφής λόγω πόνου
• Απώλεια αίματος λόγω οισοφαγίτιδας
• Αναπνευστική δυσχέρεια

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε άλλα αίτια εκτός από την ΓΟΠ και είναι ευθύνη του παιδίατρου η αναζήτησή τους.

Πως γίνεται η διάγνωση της ΓΟΠ

Ένα βρέφος που κάνει συχνά αναγωγές και εμετούς μπορεί να έχει ΓΟΠ. Από το ιστορικό και μόνο ο Παιδίατρος μπορεί να θέσει τη διάγνωση και να συστήσει αγωγή ή να συστήσει απεικονιστικό έλεγχο.

Οι εξετάσεις που μπορεί να γίνουν, είναι:

• Βαριούχο γεύμα :Μετά τη λήψη βαρίου από το στόμα παίρνονται ακτινογραφίες οισοφάγου στομάχου και λεπτού εντέρου. Με την εξέταση αυτή διαπιστώνονται τυχόν ανατομικές ανωμαλίες του γαστρεντερικού συστήματος στις οποίες οφείλεται η παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο.

• Ενδοσκόπηση:Μετά από γενική αναισθησία εισάγεται από το στόμα του παιδιού στον οισοφάγο στο στομάχι και το αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου ένας εύκαμπτος σωλήνας που φέρει στην άκρη του μικροκάμερα. Με τον τρόπο αυτό εξετάζεται το εσωτερικό τοίχωμα του γαστρεντερικού σωλήνα (βλεννογόνος) και διαπιστώνονται τυχόν βλάβες.
Κατα την ενδοσκόπηση γίνεται επίσης και λήψη βιοψιών από τις οποίες έχουμε επιπλέον πληροφορίες .

• Πεχαμετρία: Ένα λεπτό ηλεκτρόδιο εισάγεται από την μύτη του παιδιού στον οισοφάγο και το στομάχι. Το ηλεκτρόδιο αυτό καταγράφει το χρόνο που το όξινο περιεχόμενο του στομάχου παλινδρομεί στον οισοφάγο και συνδέει τα επεισόδια παλινδρόμησης με τα συμπτώματα του παιδιού(πχ βήχα ,κλάμα κτλ)

• Εμπεδησιομετρία : Ένα λεπτό ηλεκτρόδιο εισάγεται από την μύτη του παιδιού στον οισοφάγο και το στομάχι. Το ηλεκτρόδιο αυτό καταγράφει το χρόνο που το περιεχόμενο του στομάχου (όξινο και μη) παλινδρομεί στον οισοφάγο καθώς και τις πιέσεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του οισοφάγου και συνδέει τα επεισόδια παλινδρόμησης με τα συμπτώματα του παιδιού(πχ βήχα, κλάμα κτλ)

Ποια είναι η θεραπεία της ΓΟΠ

Η θεραπεία της ΓΟΠ εξαρτάται από τα συμπτώματα και την ηλικία του παιδιού.

Πολλά βρέφη δεν θα χρειαστούν θεραπεία γιατί η ΓΟΠ τους υποστρέφει αυτόματα μεγαλώνοντας. Τα υγιή βρέφη πιθανόν να χρειαστούν ένα αντιαναγωγικό γάλα. Η όρθια στάση μετά το γεύμα βοηθά. Τα μικρότερα και συχνότερα γεύματα μειώνουν τις πιθανότητες παλινδρόμησης. Αν υπάρχει η υπόνοια αλλεργίας στο γάλα αγελάδας μπορεί να χορηγηθεί υποαλλεργικό γάλα.Οι θηλάζουσες μητέρες στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να τροποποιήσουν τη δίαιτα τους για ένα χρονικό διάστημα, αποφεύγοντας τα προιόντα αγελάδος. Αν ένα βρέφος δεν μπορεί να σιτιστεί ή δεν μεγαλώνει, ο παιδίατρος θα δώσει φαρμακευτική αγωγή για ένα χρονικό διάστημα.

Φαρμακευτική αγωγή για την μείωση του βαθμού της παλινδρόμησης χορηγείται με ειδική συνταγή, από γαστροεντερολογικά τμήματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ενημερώστε τον παιδίατρο

• Μεγάλοι ρουκετοειδείς εμετοί, ειδικά σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών.
• Εμετοί χολώδεις (κιτρινοπράσινοι) ή καφεοειδείς ή με πρόσμιξη αίματος (αιματέμεση)
• Αναπνευστική δυσχέρεια μετά από εμετό ή αναγωγή
• Άρνηση λήψης τροφής με αποτέλεσμα απώλεια βάρους ή μειωμένη πρόσληψη βάρους

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι η επιστροφή (παλινδρόμηση) του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο κατά τη διάρκεια ή μετά το γεύμα. Ο οισοφάγος είναι ο μυϊκός σωλήνας που συνδέει το στόμα με το στομάχι. ’Ένας κυκλικός μυς στο κάτω άκρο του οισοφάγου ανοίγει και κλείνει…

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα