Η υιοθέτηση των Μεσογειακών Διατροφικών συνηθειών από παιδιά και εφήβους.
Διαβάστηκε 5,511 φορές

Το 1993 ο οργανισμός Oldways, το πανεπιστήμιο Harvard School of Public Health και ο οργανισμός WHO (World Health Organization) παρουσίασαν τον όρο “Μεσογειακή Διατροφή”, σε ένα συνέδριο στο Κέμπριτζ στη Μασσαχουσέτη, και τον περιέγραψαν ως “έναν υπέροχο, απολαυστικό, και πολύ υγειινό τρόπο για να τρώμε.

Ο οργανισμός Oldways ηγήθηκε του προγράμματος και δημιούργησε την περίφημη και γνωστή σε όλο τον κόσμο Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής.

Αργότερα, στα μέσα της ίδιας δεκαετίας (του 1990) ο Dr Walter Willett του πανεπιστημίου Harvard School of Public Health προώθησε τη Μεσογειακή Διατροφή εξηγώντας τη με ένα πολύ κατανοητό τρόπο.

Δημιούργησε μία πυραμίδα υγιεινής διατροφής που αντανακλά τις Μεσογειακές Διαιτητικές Παραδόσεις, οι οποίες έχουν συνδεθεί ιστορικά με τη διατήρηση καλής υγείας. Η πυραμίδα του Dr Willett αντικατέστησε την ελαττωματική πυραμίδα που είχε παρουσιάσει το Τμήμα Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η πυραμίδα που παρουσίασε ο οργανισμός Oldways, όπως και αυτή του πανεπιστημίου Harvard βασίστηκε στο χαρακτηριστικό διατροφικό πρότυπο που ακολουθούσαν η Κρήτη, η υπόλοιπη Ελλάδα και η Νότια Ιταλία ,στις αρχές του 1960, όπου η διάρκεια της ενήλικης ζωής ήταν ανάμεσα στις πιο υψηλές του κόσμου και τα ποσοστά στεφανιαίων καρδιακών νόσων, συγκεκριμένων καρκίνων και χρόνιων παθήσεων που συνδέονται με τη διατροφή, ήταν ανάμεσα στα πιο χαμηλά.

Η Μεσογειακή Διατροφή χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση:
α) άφθονων φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτες, όσπρια, καρποί)

β) ελάχιστων επεξεργασμένων προιόντων

γ) γαλακτοκομικών προιόντών (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά σε μικρές εώς μέτριες ποσότητες

δ) ψαριών και πουλερικών σε μικρές εώς μέτριες ποσότητες

ε) κόκκινου κρέατος σε μικρές ποσότητες

στ) ελαιολάδου ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Η συγκεκριμένη διατροφική σύνθεση της Μεσογειακής Διατροφής έχει ως αποτέλεσμα την χαμηλή κατανάλωση λίπους και ιδιαίτερα κορεσμένων λιπαρών οξέων, και παράλληλα την υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων, που βρίσκονται κυρίως στα σιτηρά και τα προιόντα τους (δημητριακά, ψωμί, ρύζι και μακαρόνια), στα φρούτα, στα λαχανικά, στο γάλα και τα γαλακτοκομικά.

Σημαντικό συμπληρωματικό μέρος της Μεσογειακής Διατροφής αποτελεί η τακτική άσκηση, η οποία προάγει την καλή υγεία.

Η συμμόρφωση της διατροφής των παιδιών στις Μεσογειακές Διατροφικές συνήθειες έχει συνδεθεί μετά από χρόνια ερευνών με τη βελτίωση της υγείας τους και τη διατήρηση καλής υγείας κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους. Για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών είναι σημαντικό να παρέχονται πλήρεις δίαιτες, όπως αυτές που είναι σύμφωνες με το Μεσογειακό Μοντέλο Διατροφής.

Η μεγαλύτερη συμμόρφωση των παιδιών στη Μ.Δ συντελλεί στην καταπολέμηση και πρόβλεψη ασθενειών που συνδέονται με τη διατροφή, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, το άσθμα, οι αλλεργίες κ.α. Όμως, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών απομακρύνονται από το Μεσογειακό Πρότυπο Διατροφής και παρουσιάζεται στροφή στη Δυτικού τύπου διατροφή που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, με αποτέλεσμα να ενισχύονται η παχυσαρκία και οι κίνδυνοι που αυτή εγκυμονεί.

Για να μπορέσουν τα παιδιά να προσαρμοστούν στο Μεσογειακό Μοντέλο Διατροφής θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αλλαγή των συνηθειών που δεν είναι σύμφωνες με αυτό.

Συγκεκριμένα, ένα ισορροπημένο ημερήσιο διαιτολόγιο, βασισμένο στη Μ.Δ για παιδί, πρέπει να περιλαμβάνει περίπου τα παρακάτω :

  • 6 ισοδύναμα δημητριακών καθημερινά (1 ισοδύναμο = 1 φέτα ψωμί, 1 φλιτζ. δημητριακά, ½ φλιτζ. μαγειρεμένο ρύζι ή μακαρόνια).
  •  

  • Τουλάχιστον τα μισά από τα ισοδύναμα των δημητριακών να είναι ολικής αλέσεως, που είναι πλούσια σε σίδηρο, φυτικές ίνες και βιταμίνη Β.
  •  

  • Τουλάχιστον 3 ισοδύναμα λαχανικών την ημέρα. (1 ισοδύναμο = 1 φλιτζ. λαχανικών ωμό ή ½ μαγειρεμένο). Καλό είναι να παρέχετε ποικιλία λαχανικών στα γεύματα, καθώς κάθε λαχανικό έχει διαφορετικές θρεπτικές αξίες.
  •  

  • Τουλάχιστον 2 ισοδύναμα φρούτων καθημερινά (1 ισοδύναμο = 1 μικρό μήλο, 1 πορτοκάλι, 1 αχλάδι, 15 κεράσια, 2 μανταρίνια). Να αποφεύγονται οι τυποποιημένοι χυμοί φρούτων ή τα ροφήματα φρούτων, καθώς παρέχουν παραπανήσια ζάχαρη και θερμίδες που μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους. Ένα κομμάτι φρούτο είναι καλύτερη επιλογή από έναν τυποποιημένο χυμό.
  •  

  • 3 ισοδύναμα γαλακτοκομικών την ημέρα (1 ισοδύναμο = 1 φλιτζ. γάλα, 1 φλιτζ. γιαούρτι, γάλα ή 30 γρ. τυρί). Κατά προτίμηση να καταναλώνονται γαλακτοκομικά προιόντα χαμηλών λιπαρών.
  •  

  • 5 ισοδύναμα κόκκινου κρέατος, πουλερικών, ψαριών, οσπρίων, αυγών και ξηρών καρπών ημερησίως (1 ισοδύναμο = 30γρ.κρέας, 30 γρ.ψάρι, 30γρ.πουλερικών, ½ φλιτζ. όσπρια μαγειρεμένα, 1 αυγό, 10 αμύγδαλα, 6 καρύδια, 20 φυστίκια αιγίνης) . Τα ψάρια και οι ξηροί καρποί αποτελούν υγιεινή πηγή λιπαρών (ιδιαίτερα τα παχιά ψάρια όπως ο σολωμός, η ρέγγα, η σαρδέλα, ο τόνος που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα), γι’αυτό συνιστάται να καταναλώνονται πιο συχνά από το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά.
  •  

  • Ως κύρια πηγή λιπαρών θα πρέπει να χρησιμοποιείται το ελαιόλαδο που περιέχει ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία.
  • Με τις παραπάνω οδηγίες δεν εννοούμε ότι πρέπει ολημερίς να έχετε στο χέρι σας ένα μολύβι και να σβήνετε μερίδες, γιατί τότε η ζωή σας θα γίνει δύσκολη. Σε πολύ λίγο χρόνο θα εξοικειωθείτε με τη Μεσογειακή Δίαιτα και θα αποκτήσετε συνήθειες που με βεβαιότητα θα είναι προς όφελος των παιδιών σας και δικό σας.

    Συμπερασματικά, μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με καθημερινή άσκηση διευκολύνουν τη σωστή σωματική ανάπτυξη και την επίτευξη καλής υγείας των παιδιών.

    ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

    Η συμμόρφωση της διατροφής των παιδιών στις Μεσογειακές Διατροφικές συνήθειες έχει συνδεθεί μετά από χρόνια ερευνών με τη βελτίωση της υγείας τους και τη διατήρηση καλής υγείας κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους…

    δημοφιλη αρθρα

    ειδατε προσφατα