Ιογενών αλλά και Βακτηριακών Λοιμώξεων συνέχεια …στο δρόμο που έστρωσε η γρίπη!

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 10,066 φορές

 

 

 

Το είχαμε προαναγγείλει προ 3-4 εβδομάδων, ότι μετά την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου θα εισβάλλουν Ιοί και Βακτηρίδια, που θα ταλαιπωρήσουν  για 3-4 εβδομάδες ακόμη τον πληθυσμό.

Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αποφύγουμε αυτή την εισβολή, γιατί η φύση λειτουργεί με τους δικούς της κανόνες, που εμείς, δυστυχώς, δεν είμαστε σε θέση να τους επηρεάσουμε.

Από το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, όλο και περισσότερο γίνεται αισθητή  η παρουσία ιού παραγρίπης, που δεν έχει σχέση με την γνωστή μας γρίπη, Η1Ν1, Η2Ν3, γρίπη Β κ.τ.λ, όμως είναι εξ’ίσου επικίνδυνος, διότι δημιουργεί έντονα συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα (Καταροϊκή Λαρυγγίτιδα), στα μεγαλύτερα των 2 ετών παιδιά και Λαρυγγο-Τραχειοβρογχίτιδα, που είναι πιο επικίνδυνη, στα μικρότερα.

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, η νόσος αρχίζει με βραχνή φωνή, αραιό βήχα και συχνά εξελίσσεται σε βήχα υλακώδη (γαύγισμα σκυλου), μετα τις 12 τα μεσάνυχτα, συνήθως και πρόκειται για τη γνωστή μας Λαρυγγίτιδα. Στην περίπτωση αυτή μην περιμένετε να ξημερώσει, προκειμένου να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας, ιδιαίτερα αν αυτή η κατάσταση συνοδεύεται και με έναν συριγμό, κατά την είσοδο του αέρα στα πνευμόνια του παιδιού.   Συνήθως τα φαινόμενα υποχωρούν με την κατάλληλη αγωγή, τόσο εύκολα, όσο εύκολα ήρθαν.

Σε παιδιά που είχαν και με άλλη ευκαιρία τέτοια επεισόδια, οι γονείς είναι ενήμεροι και ξέρουν τι θα κάνουν.  Τα περισσότερα Ελληνικά σπίτια είναι εφοδιασμένα και με ένα μπουκαλάκι SOLDESANIL  ή με κάποια άλλης μορφής κορτιζόνη, που κάνει την ίδια δουλειά με την ίδια επιτυχία.

Σε 7-10 μέρες θα έχει παρέλθει αυτή η λοίμωξη και θα ακολουθήσουν κάποιες άλλες, διαρκείας εβδομάδος περίπου, η κάθε μία και εννοώ τις ιογενείς. Γιατί οι άλλες, οι βακτηριακές, έρχονται περιστασιακά, στο δρόμο που έστρωσαν οι ιογενείς και είναι περισσότερο επικίνδυνες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Για τις επόμενες 4-6 εβδομάδες πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί στις λοιμώξεις των παιδιών μας, ιδιαίτερα στα κάτω των 4-5 ετών.  Στην τηλεφωνική σας επικοινωνία, τίποτα δεν είναι ασήμαντο.  Μην τρώτε την ώρα του γιατρού σας, κάνοντας συνεχή αναφορά στον  πυρετό και πόσο αυτός έπεσε ή παρά το αντιπυρετικό ανέβηκε κ.ο κ. Η διάθεση του παιδιού, η υπνηλία, τα εξανθήματα, οι απώλειες υγρών, η άρνηση να πιει και να επικοινωνήσει κ.ά. είναι πολύ σημαντικότερα από τη συμπεριφορά του πυρετού.  Του αρκεί του γιατρού σας να γνωρίζει ότι το παιδί έχει πυρετό, ιδιαίτερα αν ο πυρετός συμβαίνει σε βρέφη κάτω των 3-4 μηνών.

Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει βέβαια, ότι το μήνα Μάρτη, όπως και στο πρώτο μισό του Απρίλη, το Μυκόπλασμα, τα Χλαμύδια της πνευμονίας, καθώς και ο Πνευμονιόκοκκος, κάνουν έντονα αισθητή την παρουσία τους.  Και βέβαια οι  ιοί, οι οποίοι δεν λείπουν από το “πάρτυ” και αυτές τις μέρες με πληροφορούν  ότι κυκλοφορούν αδενοϊοί και ρινοϊοί. Όπου νάναι θα κάνει την εμφάνισή του και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, που μαζί με τους αδενοϊούς, είναι οι κυρίως υπεύθυνοι για τις βρογχιολίτιδες, σε βρέφη. Εδώ τελειώνω με το επιδημιολογικό δελτίο των λοιμώξεων, που έχει αξία όπως και το μετεωρολογικό (πέφτουν και τα δύο συχνά, έξω), για να πάρετε τα μέτρα σας και να κανονίσετε την πορεία σας.

Και για να κλείσω: Αν μπορείτε, οικονομικά, να έχετε επαφή με κάποιον ή κάποια συνάδελφο, να το κάνετε.  Τα πολυδιαφημιζόμενα «πακέτα», όπου μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιο ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα,  δεν σας λύνουν συχνά προβλήματα, γιατί δεν έχετε τη συνέχεια της επικοινωνίας για το ίδιο πρόβλημα, με το ίδιο πρόσωπο. Ουσιαστικά, έχετε μια επαφή με έναν γιατρό που δεν τον γνωρίζετε προηγουμένως ούτε κατ’ όψιν, πολύ δε περισσότερο, δεν γνωρίζετε τις ικανότητές του και εκτός τούτου όταν θα ζητήσετε κάτι επιπλέον, θα βρεθείτε πιθανόν να συζητάτε με κάποιον άλλο, με άλλες θέσεις και απόψεις. Ο παιδίατρος, για την Ελληνική οικογένεια, έχει καθιερωθεί, ως «ο γιατρός όλης της οικογένειας».

 

Το είχαμε προαναγγείλει προ 3-4 εβδομάδων, ότι μετά την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου θα εισβάλλουν Ιοί και Βακτηρίδια, που θα ταλαιπωρήσουν  για 3-4 εβδομάδες ακόμη τον πληθυσμό.

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα