Κινητά τηλέφωνα και συσχέτιση με όγκους του εγκεφάλου.

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 1,213 φορές

Αφορά στο κίνδυνο που σχετίζεται με τη δημιουργία εγκεφαλικών όγκων , ως αποτέλεσμα της χρήσης κινητών τηλεφώνων.

Πρόκειται για μια συζήτηση που κρατάει χρόνια και που απαιτoύνται μελέτες σε βάθος χρόνου, ώστε να αποδειχθεί αν υπάρχει κίνδυνος ή όχι.

 

 

Προ μηνών υπήρξε αναδρομική μελέτη του τύπου case-control η οποία κατέληγε ότι διάβλεπε κάποιο κίνδυνο.

Δημοσιεύθηκε στο BMJ τον Οκτώβριο του 2011 μελέτη από τη Δανία που βασίσθηκε στο σύστημα καταγραφής του καρκίνου της χώρας αυτής .

Εξετάσθηκε το ιστορικό ατόμων μεγαλύτερων των 30 ετών που από το 1995 είχαν χρήση κινητών τηλεφώνων .  Η ηλικία αυτή χρησιμοποιήθηκε γιατί έπρεπε  να υπάρχει μεγάλη χρονική διάρκεια έκθεσης .

Εξετάσθηκαν οι φάκελλοι 360000 καρκινοπαθών εκ των οποίων οι 10000 είχαν όγκο εγκεφάλου . Δεν διαπιστώθηκε συσχέτιση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων και όγκου του εγκεφάλου και πιο συγκεκριμένα γλοιώματος ή μηνιγγιώματος.

Επίσης δεν βρέθηκε κάποια συσχέτιση σε ότι αφορά τη χρόνια χρήση κινητού από 1-10 έτη.

Τέλος δεν υπήρξε συσχέτιση της θέσης των όγκων και του αυτιού που συνήθως χρησιμοποιούσε ο χρήστης . Η πλειονότητα εν προκειμένω χρησιμοποιούσε το δεξί αυτί. Η απάντηση των ερευνητών στο ερώτημα είναι «Δεν υπάρχει κίνδυνος και αυτό το λέμε ξεκάθαρα. Το κινητό δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη εγκεφαλικού όγκου».

 

Δικό μου σχόλιο : Δέχομαι την απόλυτη τοποθέτηση των ερευνητών γιατί πρόκειται για πολύ καλή μελέτη που δημοσιεύθηκε σε περιοδικό με υψηλό δείκτη απήχησης . Έχω μάθει όμως να αποφεύγω τις απόλυτες τοποθετήσεις στην ιατρική και περιμένω και άλλες μελέτες.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥΣ-ΓΟΝΕΙΣ

Πρόκειται για μια συζήτηση που κρατάει χρόνια και που απαιτoύνται μελέτες σε βάθος χρόνου, ώστε να αποδειχθεί αν υπάρχει κίνδυνος ή όχι…

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα