Λοιμώξεις από Αναπνευστικό Συγκυτιακό Ιό (RSV) στα παιδιά.

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 3,428 φορές

Πρόκειται για ιό που ανήκει στην κατηγορία των μυξοϊών και κυκλοφορούν οι ορότυποι Α και Β, με συχνότερο τον πρώτο.

Με επιδημικό χαρακτήρα εμφανίζεται συνήθως τους χειμερινούς μήνες, ανάλογα όμως με τις κλιματολογικές συνθήκες, η ενδημική περίοδος μπορεί να αλλάξει, όπως συνέβη και στη φετινή περίοδο. Εμφανίσθηκε το Δεκέμβριο με μικρή σχετικά παρουσία και το Φεβρουάριο εκ νέου και πλέον εντυπωσιακά.

Ο άρρωστος μεταδίδει επί 3-4 μέρες συνήθως, όταν όμως εμφανισθούν επιπλοκές, η μεταδοτικότητα μπορεί να έχει διάρκεια έως και μία εβδομάδα.

Η μετάδοση γίνεται με το βήχα, την ομιλία και το φτάρνισμα, με μεγάλα σταγονίδια, που σημαίνει ότι απαιτείται επαφή σε κοντινή απόσταση. Σημαντική μετάδοση όμως γίνεται και με τα μολυσμένα χέρια του αρρώστου, όπου ο ιός μπορεί να παραμείνει ζωντανός επί 2-3 ώρες.

Οι ενήλικοι, οι πάσχοντες από χρόνιο αναπνευστικό νόσημα, καθώς και τα βρέφη(0-12 μηνών), αποτελούν τις ομάδες υψηλού κινδύνου, αν μολυνθούν, για την ανάπτυξη επιπλοκών.

Σε ότι αφορά στα παιδιά, τα κάτω των 6 μηνών αναπτύσσουν βρογχιολίτιδα (δες ειδικό κεφάλαιο), και τα μεγαλύτερα παιδιά διάμεση πνευμονία ή βρογχίτιδα ή βρογχοπνευμονία.

Η πνευμονία είναι διαμέσου ιστού και πολύ συχνά, αμφοτερόπλευρη.

Συμπτώματα

Στη συνήθη, ήπια μορφή επικρατούν η ρινίτιδα, η δακρύρροια, ο βήχας και ο πυρετός που είναι συνήθως ήπιος.

Υπάρχουν ευρήματα που βοηθούν το γιατρό να προσδιορίσει με καλή προσέγγιση τη βαρύτητα και την πιθανότητα επιδείνωσης, καθώς και με αντικειμενική μέτρηση του κορεσμού του οξυγόνου με οξύμετρο, να καθορίσει την αντιμετώπιση. Αν δηλαδή αυτή θα γίνει στο σπίτι του ασθενούς ή θα απαιτηθεί νοσοκομειακή περίθαλψη.

Κίνδυνοι υπάρχουν, ιδιαίτερα για τα μικρότερα των 6 μηνών, καθώς και όταν υπάρχει υποκείμενο νόσημα, όπως συγγενής καρδιοπάθεια, προωρότητα, βρογχοπνευμονική δυσπλασία κ.α.

Η θεραπεία είναι υποστηρικτική, απαιτείται όμως εγρήγορση για το ενδεχόμενο ανάπτυξης δευτερογενώς βακτηριδιακής νόσου, αν και κάποιοι ερευνητές επιμένουν ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι συχνό. Παρά ταύτα δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι στα βρέφη με βρογχιολίτιδα η οξεία μέση ωτίτιδα, είναι συχνή.

Σε ορισμένη κατηγορία βρεφών, όπως αυτά με ηλικία κύησης μικρότερης των 35 εβδομάδων ή με βάρος γέννησης κάτω των 2000 γρ. ή με προωρότητα και παραμονή σε μονάδα εντατικής με αναπνευστικό πρόβλημα, χορηγείται ανά μήνα και για την πρώτη χειμερινή περίοδο της ζωής τους, palivizumab (Synagis), που είναι μονοκλωνικό αντίσωμα.

Η ανοσία που δημιουργεί για νέα λοίμωξη δεν είναι ισχυρή και έτσι κάποια άτομα μπορεί να νοσήσουν δυο φορές στην ίδια περίοδο. Απλά τη δεύτερη φορά η νόσος έχει ηπιότερη διαδρομή. Για την επόμενη χρονιά τα αντισώματα έναντι του ιού, είναι ανίσχυρα για προστασία.

Πρόκειται για ιό που ανήκει στην κατηγορία των μυξοϊών και κυκλοφορούν οι ορότυποι Α και Β, με συχνότερο τον πρώτο.

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα