Μελαγχολία μετά τις γιορτές- Και τώρα τι κάνουμε?
Διαβάστηκε 2,641 φορές

Οι γιορτές κυλάνε γρήγορα σαν το νεράκι. Θα ανοίξουμε τα δώρα, θα τραγουδήσουμε τα κάλαντα με τα παιδιά μας, θα φάμε τα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα γλυκά και φαγητά, θα πάμε στις οικογενειακές συγκεντρώσεις και στα διάφορα πάρτι και η λίστα με τις δραστηριότητες συνεχίζεται.

Μετά από μια  περίοδο τέτοιας ευφορίας, έντασης και αναστάτωσης ακολουθεί η περίοδος που όλοι και ιδιαιτέρως τα παιδιά μας θα πρέπει να ξαναμπούν στο ρυθμό τους. Αυτή η φάση μετάβασης στην ρουτίνα της καθημερινότητας μερικές φορές συνδέεται με θλίψη, ένταση και μελαγχολία μετά τις γιορτές. Ακόμη υπάρχουν και κάποιοι από εμάς που δεν πέρασαν τις γιορτές όπως θα ήθελαν. Ίσως κάποιες οικογένειες δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να γιορτάσουν αυτές τις μέρες και να ανταλλάξουν τα δώρα που θα ήθελαν. Άλλοι είχαν προβλήματα υγείας μέσα στην οικογένεια και αυτά τους απασχολούσαν μέσα στις γιορτές.Άλλες οικογένειες βιώνουν την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ή ενός χωρισμού. Σε αυτές τις οικογένειες η περίοδος των εορτών αφήνει μια πικρή γεύση και η επαναφορά στην καθημερινότητα είναι εξίσου μελαγχολική.  Αν για εμάς  αυτή η επαναφορά είναι δύσκολη, για τα παιδιά μας είναι ακόμα πιο δύσκολη.

Κάποια παιδάκια εκείνες τις μέρες γκρινιάζουν ότι δεν πήραν αρκετά δώρα, ή ότι δεν έφερε ο Άγιος Βασίλης το σωστό παιχνίδι. Άλλα μετά από τις αγκαλιές και την προσοχή των παππούδων και των φίλων μένουν με ένα αίσθημα κενού και μόλις οι γιορτές τελειώσουν κλαίνε και δεν αφήνουν τους συγγενείς να φύγουν ή άλλα πάλι γκρινιάζουν χωρίς φανερό λόγο και γίνονται ανυπάκουα. Και ενώ η εύκολη ερμηνεία είναι ότι είναι κακομαθημένα,  αν έχουμε την υπομονή να συζητήσουμε μαζί τους και να τα ακούσουμε, θα αντιληφθούμε ότι και αυτά όπως οι μεγάλοι περνάνε τη δύσκολη φάση της προσαρμογής μετά τις γιορτές.

Μερικές συμβουλές που ίσως να σας βοηθήσουν αυτή την περίοδο:

Ενισχύστε την άσκηση και την κινητικότητά σας. Η σωματική άσκηση είναι η καλύτερη θεραπεία για την κακή διάθεση. Κάντε περιπάτους με τα παιδιά σας στη φύση, κάντε ποδήλατο, ακόμα και μέσα στο σπίτι μπορείτε να κινηθείτε με δημιουργικούς τρόπους. Μια τέτοια προσπάθεια δεν θα κάνει καλό μόνο στα παιδιά,  θα δώσει και σε εσάς το κίνητρο για να μπείτε στο ρυθμό σας.

Μοιραστείτε μαζί τους τα δικά σας συναισθήματα. Μιλήστε τους με έναν τρόπο που θα το καταλάβουν. Πείτε τους  με πόση ανυπομονησία περιμένατε και εσείς να έρθουν οι γιορτές και πόσο κουρασμένοι ή μελαγχολικοί νιώθετε τώρα. Έτσι θα νοιώσουν και αυτά ότι και τα «δύσκολα» συναισθήματα είναι φυσιολογικά και επιτρεπτά να τα νοιώθουν. Μην τους λέτε «γιατί να νοιώθεις έτσι? Δεν πέρασες καλά?».  Είναι πολύ καλύτερο να αναγνωρίσετε τη δυσκολία τους και να τους υποστηρίξετε όσο μπορείτε. Εξάλλου μέσα από το να βιώνουν τα δύσκολα συναισθήματα αναπτύσσουν και την ανθεκτικότητά τους απέναντι σε δύσκολες καταστάσεις της ζωής.  Βοηθείστε τα επίσης να μάθουν ότι ανάμεσα στην υπερένταση και τη χαρά των εορτών και τη μελαγχολία που πιθανόν να νοιώθουν μετά τις γιορτές υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από άλλες ενδιαφέρουσες καταστάσεις και συναισθήματα. Με αυτό τον τρόπο αναπτύσσουν την ευελιξία τους και τον εσωτερικό τους πλούτο.

Ξεκινήστε μια καινούργια οικογενειακή συνήθεια. Μια συνήθεια που θα δώσει νόημα στο κλείσιμο των εορτών και θα είναι μόνο δική σας. Φτιάξτε για παράδειγμα ένα άλμπουμ με τις φωτογραφίες των εορτών με σκοπό να το συνεχίσετε τον επόμενο χρόνο, ή καλέστε φίλους των παιδιών σας και οργανώστε μια βραδιά με λιχουδιές για να ξεστολίσετε το δέντρο σας. Με αυτόν τον τρόπο χαίρονται και το κλείσιμο των εορτών.

Σχεδιάστε κάτι που να προσμένουν τα παιδιά σας στο κοντινό μέλλον. Βγάλτε το καινούργιο ημερολόγιο και δείξτε τους τα σχέδιά σας, τις επόμενες διακοπές, ένα μικρό ταξιδάκι που ίσως σχεδιάζετε, την επόμενη επίσκεψη ενός αγαπημένου συγγενικού προσώπου ή πράγματα που για τα ίδια έχουν ενδιαφέρον, το πάρτι γενεθλίων που θα του κάνετε, ένα σαββατοκύριακο που θα καλέσετε έναν φίλο του στο σπίτι ή μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα που σχεδιάζετε για τον επόμενο μήνα, όπως το να πάτε στο πλανητάριο, στο ζωολογικό κήπο κ.λ.π.

Αφιερώστε ποιοτικό χρόνο στην οικογένειά σας. Παίξτε με τα παιχνίδια που πήραν σαν δώρα τις γιορτές, διαβάστε τους ένα καινούργιο βιβλίο, οργανώστε μαζί τους μια βραδιά στο σπίτι για να δείτε ταινία, και απολαύστε την  με σπιτικά ποπ κορν . Όσο τα παιδιά είναι απασχολημένα και νιώθουν ότι τα προσέχετε και τα φροντίζετε δεν θα νοιώθουν μελαγχολία.  Διότι με το τέλος των γιορτών χάνουν μόνο την εορταστική ατμόσφαιρα όχι και την παρουσία σας. Μετά, προοδευτικά, καθώς εσείς επιστρέφετε στη ρουτίνα σας, έτσι και αυτά θα μπουν στη δική τους.

Συζητείστε μαζί τους για όλες τις ωραίες στιγμές που περάσατε μαζί. Δείτε μαζί τις φωτογραφίες που βγάλετε αυτές τις μέρες. Εστιάστε στις πιο ωραίες στιγμές, στην στιγμή που σας έκανε να γελάσετε περισσότερο, να συγκινηθείτε περισσότερο, ρωτήστε το την γνώμη τους, τι τους άρεσε περισσότερο τις τελευταίες μέρες, πότε πέρασαν καλύτερα, τι θα ήθελαν να επαναλάβετε την επόμενη χρονιά. Καθώς τα συζητάτε όλα αυτά δείξτε τους πως οι ωραίες στιγμές ακόμα και όταν περνάνε, μένουν στις αναμνήσεις μας ζωντανές να μας ζεσταίνουν την καρδιά.

Οι γιορτές κυλάνε γρήγορα σαν το νεράκι. Θα ανοίξουμε τα δώρα, θα τραγουδήσουμε τα κάλαντα με τα παιδιά μας, θα φάμε τα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα γλυκά και φαγητά, θα πάμε στις οικογενειακές συγκεντρώσεις και στα διάφορα πάρτι και η λίστα με τις δραστηριότητες συνεχίζεται.

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα