Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS-coV)

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 4,277 φορές

Τις τελευταίες μέρες απασχόλησε τα ΜΜΕ η περίπτωση ταξιδιώτη από τη Σ.Αραβία ο οποίος έχει προσβληθεί από το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής και έφθασε στη χώρα μας αεροπορικώς. Κινητοποιήθηκαν οι διωκτικές αρχές και έψαχναν να βρουν τον ταξιδιώτη που μπήκε στη χώρα και «απειλούσε να μολύνει όλο τον πληθυσμό» με τον θανατηφόρο ιό.

Οι συντάκτες των ιατρικών ρεπορτάζ έβαλαν τα καλά τους, πήραν ύφος και άρχισαν να γεμίζουν τον κόσμο με σενάρια τρόμου. To μόνο που δεν μας είπαν είναι ότι ο ασθενής από την Σ.Αραβία, είχε μαζί του και ένα κλουβί γεμάτο νυχτερίδες που τις απελευθέρωσε στο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»!

Τελικά βρέθηκε ο άνθρωπος και μετά σίγησαν οι πάντες και τα πάντα.

Δεν γνωρίζω μόνο την τύχη του άτυχου ταξιτζή που τον μετέφερε. Βρίσκεται σε λοιμοκαθαρτήριο ή τον έχουν βουτήξει σε δεξαμενή με χλωρίνη.

Επειδή ο πανικός είναι στο αίμα μας και μας αρέσει και λίγος «τζερτζελές», αποφάσισα να γράψω δυο κουβέντες, όχι για τον άνθρωπο που πιθανόν κινδυνεύει και συμμερίζομαι την ανησυχία γι’αυτόν, αλλά για μας τους υπολοίπους που νομίσαμε ότι έφθασε η συντέλεια του κόσμου.

Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS-coV)

To Σεπτέμβριο 2012 περιγράφηκε σε ασθενή στη Σ.Αραβία λοίμωξη οφειλομένη σε coronavirus (Co-V). Ο ασθενής εισήχθη στο νοσοκομείο με σοβαρή πνευμονία, αναπνευστική δυσχέρεια και σοβαρή  τελικού σταδίου, νεφρική ανεπάρκεια.

Λίγες μέρες αργότερα, στην ίδια περιοχή υπήρχε ταξιδιώτης ο οποίος ταξίδεψε στο Κατάρ και εκεί εμφάνισε την ίδια κλινική εικόνα  με τον προηγούμενο και  διακομίσθηκε στο Λονδίνο.

Kαι στις δύο περιπτώσεις διαπιστώθηκε με PCR, ότι υπεύθυνος ήταν ένας ιός της οικογενείας των Κοροναϊών, με αρκετές όμως διαφορές από τους συνήθεις Κοροναϊούς και καθιερώθηκε με την ονομασία MERS-Co V, από τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου , όπως φαίνεται στον τίτλο του άρθρου.

ΙΟΛΟΓΙΑ

Ο MERS-Co είναι ένας β-coronavirus που διαφέρει από τον ιό που προκαλεί το SARS, όμως ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

Προσβάλλει κατά κύριο λόγο τα επιθηλιακά κύτταρα του κατώτερου αναπνευστικού, των νεφρών, του διαμέσου ιστού, τα ιστιοκύ

τταρα και τα ηπατικά κύτταρα.

Δεν απομονώνεται συνήθως από το ανώτερο αναπνευστικό, από το  δε  κατώτερο αναπνευστικό προσβάλλει μόνο το 20% περίπου των επιθηλιακών κυττάρων και για το λόγο αυτό φαίνεται ότι η μεταδοτικότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο, είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ

Ο ιός απομονώθηκε από πνευμονικά εκκρίματα των δύο αναφερομένων ασθενών.

Από τον Απρίλιο 2012, διαπιστώθηκαν περίπου 200 περιπτώσεις και οι περισσότερες από αυτές ση Σ.Αραβία, στο Κατάρ, το Ομάν και το Κουβέϊτ. Σποραδικά, στη Γαλλία, Ιταλία, Τυνησία, σε ασθενείς όμως που προερχόταν ή ταξίδεψαν στις χώρες της κύριας επίπτωσης.

Υπάρχουν μικρές πιθανότητες μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως αναφέρθηκε, για το λόγο ότι το ιϊκό φορτίο που αποβάλλεται με τις εκκρίσεις, είναι μικρό.

Από 4 περιπτώσεις στη Σ. Αραβία, δεν μολύνθηκε κανένα από τα 24 άτομα που ήταν σε στενότερη οικογενειακή επαφή μαζί τους και ούτε κάποιο από τα 124 στελέχη των υπηρεσιών υγείας που τους περιέθαλψαν.

Στη Γαλλία το 2013, υπήρξαν δύο κρούσματα εκ των οποίων το ένα κατέληξε, ενώ το δεύτερο ανέπτυξε τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια. Από τα 200 στελέχη των υπηρεσιών υγείας που φρόντισαν τους ασθενείς αυτούς, δεν υπήρξε περιστατικό μόλυνσης.

Υπάρχουν ακόμη 15 περιγραφές στη διεθνή βιβλιογραφία, παρόμοιες με τις παραπάνω, όπου δεν υπήρξε μόλυνση άλλου ατόμου.

Τελικά, σε ότι αφορά στη μετάδοση από άνθρωπο, μελέτες σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική, έδειξαν ότι η μεταδοτικότητα είναι ασήμαντη και όλες οι περιγραφείσες περιπτώσεις αφορούσαν νοσηλευτικό προσωπικό ή γιατρούς , από επαφή με πολύ σοβαρά πάσχοντες, ασθενείς.

ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥ (RESERVOIR)

Κύρια αποθήκη του ιού φαίνεται ότι αποτελούν  οι Νυχτερίδες, ενώ ισχυρές  ενδείξεις υπάρχουν για τις Καμήλες.

Για τις νυχτερίδες, υπάρχουν αρκετές μελέτες που βεβαιώνουν την παρουσία ποικιλίας κοροναϊών στα κόπρανά τους με PCR και όχι μόνο του ιού που είναι υπεύθυνος για το MERS.

Οι Καμήλες πιθανόν αποτελούν ενδιάμεσο ξενιστή. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου περιγράφονται συμπτώματα από άρρωστες καμήλες από κοροναϊό, όμοια με του ανθρώπου, με προεξάρχοντα όργανα προσβολής τους πνεύμονες και τους νεφρούς. Σε περιπτώσεις νόσου και του «καμηλιέρη», οι ιοί που απομονώθηκαν και στις δύο περιπτώσεις είχαν κοινά γενετικά χαρακτηριστικά.

Σε καμήλες με ήπια συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό, απομονώθηκε επίσης κοροναϊός. Σε ορολογικό έλεγχο , διαπιστώθηκε ότι νεαρές καμήλες ήταν συχνότερα θετικές για τον ιό, από ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας, κάτι που προς το παρόν δεν έχει ερμηνευθεί.

Ο άνθρωπος, όπως ήδη αναφέρθηκε, είναι δυνατόν να μεταδώσει, όμως αρκετά δύσκολα και αυτό μετά επαφή με πολύ σοβαρές περιπτώσεις που φέρουν σημαντικό ιϊκό φορτίο.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ

Α) Βεβαία λοίμωξη: Όταν με PCR διαπιστώνεται η παρουσία του ιού.

Β) Πιθανή λοίμωξη: Άτομα με σοβαρή πνευμονική παρεγχυματική βλάβη που διαπιστώνεται κλινικά, ακτινολογικά ή και ιστολογικά, δεν είναι δυνατή όμως η λήψη υλικού για αναζήτηση του ιού ή το εργαστήριο δεν είναι σε θέση να βεβαιώσει  την παρουσία του, όμως το άτομο προέρχεται από ταξίδι σε ενδημικές περιοχές ή στο περιβάλλον όπου διέμενε, υπήρχε κρούσμα.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Ο χρόνος επώασης κυμαίνεται από 5-12 μέρες. Για το λόγο αυτό και με σκοπό να μην διαφύγει η διάγνωση, το CDC συνιστά να μην γίνεται εργαστηριακός έλεγχος για αναζήτηση του ιού νωρίτερα από 12 μέρες από την πιθανή έκθεση.

Κύριες κλινικές εκδηλώσεις

Σοβαρή προσβολή του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος με βήχα, αναπνευστική δυσχέρεια (ταχύπνοια), πλευροδυνία και στοιχεία νεφρικής βλάβης.

Άλλα συμπτώματα είναι ο πυρετός, η ανορεξία , η ναυτία , οι κοιλιακοί πόνοι, οι διάρροια κ.α.

Ποσοστό 20% περίπου εμφανίζει συμπτώματα μόνο από το αναπνευστικό, που μπορεί να είναι ήπια ή ακόμη, σε κάποιο ποσοστό η λοίμωξη μπορεί να είναι και  υποκλινική.

Υποκείμενα χρόνια νοσήματα όπως υπέρταση, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης και νεφρική ανεπάρκεια, αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για την βαρύτητα και την έκβαση της νόσου.

Το 90% των ασθενών χρειάζεται νοσηλεία σε μονάδα εντατικής νοσηλείας και συνήθως αυτό συμβαίνει περί την 7η μέρα της νόσου, ενώ η κακή έκβαση ,σε σοβαρές εκφράσεις της προσβολής, συμβαίνει περί την 12η ημέρα.

Ο εργαστηριακός έλεγχος πλην των διαγνωστικών εξετάσεων, εκφράζει τη βαρύτητα της λοίμωξης και είναι η αναιμία, λευκοπενία, θρομβοκυττοπενία, ουραιμία, επιβάρυνση των ηπατικών δεικτών κ.λ.π.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Συμπτωματική, υποστηρικτική, μη ειδική.

Η πρόγνωση είναι γενικώς κακή με υψηλή θνησιμότητα, σε ποσοστό περίπου 25-30%, σε συνθήκες νοσηλείας των χωρών που αναφέρθηκε ότι εμφανίζουν τη μεγίστη επίπτωση..

Πρέπει να σημειωθεί ως εκ των ανωτέρω  ότι η πρόγνωση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό  από το κέντρο όπου αντιμετωπίζεται ο ασθενής και ότι, ακόμη δεν υπάρχουν μελέτες προς την κατεύθυνση αυτή.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

*Πρόκειται για σοβαρό σύνδρομο που όμως δεν μπορεί να κινηθεί σε επίπεδο επιδημίας, διότι δεν μεταδίδεται, παρά πολύ δύσκολα, από άνθρωπο σε άνθρωπο.

* Δεν νοσούν όλα τα προσβεβλημένα άτομα με την ίδια βαρύτητα

*Όταν εμφανισθεί κρούσμα, βεβαιωμένο ή πιθανό, πρέπει να αντιμετωπισθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

*Αποθήκη όπου φιλοξενείται ο ιός αποτελούν με βεβαιότητα οι Νυχτερίδες, ενώ οι Καμήλες αποτελούν μάλλον ενδιάμεσο ξενιστή

*Τέλος, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας του πληθυσμού της Χώρας μας.

*Και να  μην ξεχνάμε, όταν σπείρουμε αδικαιολόγητη ανησυχία, ότι έχει αρχίσει η τουριστική περίοδος και είναι εύκολο να εισπράξουμε από ανταγωνιστές και κάποια Τουριστική Οδηγία.

To Σεπτέμβριο 2012 περιγράφηκε σε ασθενή στη Σ.Αραβία λοίμωξη οφειλομένη σε coronavirus (Co-V). Ο ασθενής εισήχθη στο νοσοκομείο με σοβαρή πνευμονία, αναπνευστική δυσχέρεια και σοβαρή  τελικού σταδίου, νεφρική ανεπάρκεια…

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα