Νέες Διατροφικές Οδηγίες από USA

Γράφει ο Ελένη Βαρσάμη

Παιδίατρος

Ελένη Βαρσάμη

Διαβάστηκε 2,413 φορές

 

 

 

Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν οι καινούργιες διατροφικές οδηγίες από την σχετική επιτροπή (Dietary Guidelines Advisory Committee) στην Αμερική. Πρόκειται για ένα κείμενο 570 σελίδων, που στόχο είχε να χρησιμοποιήσει νέα επιστημονικά δεδομένα, επαρκή, που να μπορούν να εμπλουτίσουν τις μέχρι τώρα οδηγίες ή να προτείνουν καινούργιες. Χρειάστηκαν 18 μήνες δουλειάς, μέχρι η επιτροπή να φτάσει στο τελικό κείμενο τον περασμένο Φεβρουάριο.

Όπως σημειώνεται, το μισό περίπου του αμερικάνικου πληθυσμού πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα που σχετίζεται με την κακή διατροφή και την απουσία άσκησης και μπορεί να προληφθεί. Περίπου τα 2/3 του ενήλικου πληθυσμού και το 1/3 του παιδικού είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται βασικές συμβουλές, όπως η κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, σιτηρών ολική άλεσης και χαμηλών σε λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων και ο περιορισμός του κρέατος και της ζάχαρης. Βαρύτητα δίνεται επίσης σε συμπεριφορές που σχετίζονται με κακή διατροφή και πρέπει να περιοριστούν, όπως η τηλεόραση και το γρήγορο φαγητό, ενώ αντίθετα καλό είναι να τρώει η οικογένεια μαζί και κάθε άτομο να παρακολουθεί την διατροφή και το βάρος του συστηματικά.

Πέρα από τις βασικές συμβουλές υπάρχουν και μερικές εκπλήξεις στην αναφορά αυτή. Ενδεικτικά:

  • Για πρώτη φορά γίνεται λόγος για την επίπτωση των διατροφικών μας συνηθειών στο περιβάλλον. Υποστηρίζεται, λοιπόν, πως μια δίαιτα βασισμένη σε φυτικά κυρίως προϊόντα και λιγότερο σε ζωικά είναι ευνοϊκή όχι μόνο για την υγεία μας, αλλά και για το περιβάλλον, για την καλύτερη χρήση της γης, του νερού και της ενέργειας.
  • Καλά νέα έχει η επιτροπή για τους λάτρεις του καφέ. Πρόσληψη περίπου 400mg καφεΐνης την ημέρα (δηλαδή 3-5 φλιτζάνια καφέ) θα μπορούσε να είναι κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής, καθώς φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και της καρδιαγγειακής νόσου. Σημειώνεται βέβαια πως δεν συμπεριλαμβάνεται η προσθήκη ζάχαρης και γάλακτος.
  • Για το αλάτι αναφέρεται πως ακόμη χρειάζεται να μειωθεί η ημερήσια πρόσληψη, με στόχο τα 2300mg ανά ημέρα.
  • Όσον αφορά την προσλαμβανόμενη από τις τροφές χοληστερόλη, προτείνεται να μην υπάρχει περιορισμός, καθώς φαίνεται ότι δεν σχετίζεται με την καρδιακή νόσο.
  • Αναφέρεται πως η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% των ημερήσιων θερμίδων και το ίδιο ποσοστό ισχύει και για την ζάχαρη. Ιδιαίτερη μνεία για τα αναψυκτικά και τους χυμούς και λένε πως αντί να αντικαταστήσουμε την ζάχαρη με άλλες γλυκαντικές ουσίες, ας προτιμήσουμε να πιούμε νερό αντί για χυμό.

Πάντως, όπως σημειώνει η Dr Barbara Millen, πρόεδρος της επιτροπής, δεν χρειάζεται να αποκλείσουμε διατροφικές ομάδες για να πετύχουμε μια υγιεινή διατροφή. Μάλλον κάθε άνθρωπος μπορεί να συνδυάσει με μεγάλη ευελιξία τροφές, ανάλογα με τις ανάγκες του, τις προτιμήσεις του και την διατροφική κουλτούρα στην οποία ζει.

ΣΧΟΛΙΟ:

Μπορεί η έκθεση αυτή να βασίστηκε σε δεδομένα για τις διατροφικές συνήθειες των Αμερικάνων, αλλά ίσως και οι δικές μας διατροφικές συνήθειες, άρα και οι ανάγκες μας για βελτίωση, δεν διαφέρουν πολύ. Όπως αναφέρθηκε, πρόκειται για κείμενο 570 σελίδων. Ίσως αξίζει μια ματιά!

 

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα