O πυρετός και η αντιμετώπισή του σε βρέφη και παιδιά.
Διαβάστηκε 49,002 φορές

 

 

 

Πρόλογος

Αγαπητοί γονείς και αγαπητοί συνάδελφοι

Θα σας έκανε εντύπωση ότι υπάρχουν δύο προσεγγίσεις στο ίδιο θέμα συγχρόνως (O πυρετός στα παιδιά).

Η Ιωάννα Θανοπούλου χρησιμοποίησε διαφορετικές πηγές από μένα, έχει κάποιες διαφορετικές πληροφορίες και τέλος δίνει κάποιες πληροφορίες για τις δόσεις των φαρμάκων, κάτι που δεν επιχείρησα εγώ. Δεν ήταν αυτό παράλειψη από μέρους μου. Σκόπιμα το απέφυγα για να μην χρησιμοποιείται από τους γονείς για τον κίνδυνο λάθους. Αυτό σημαίνει ότι την δόση πρέπει να την υπολογίζει ο γιατρός, ακόμη και αν οι γονείς του παιδιού είναι μαθηματικοί.

Το άρθρο θα ανέβει στην ιστοσελίδα, δίπλα στο δικό μου.

Σας συμβουλεύω να διαβάσετε και τα δύο κείμενα

Παν. Σπυρίδης

 

 

O ΠΥΡΕΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

Πυρετός : Είναι η παθολογική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος η οποία συμβαίνει  ως μέρος  μιας συγκεκριμένης βιολογικής απάντησης και ελέγχεται(καθορίζεται) από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Η αύξηση της θερμοκρασίας που θεωρείται παθολογική, εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και τον τρόπο  μέτρησης.

ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΗΣΗ

  • Οι απόψεις διίστανται σχετικά με την ιδανική περιοχή θερμομέτρησης. Το Εθνικό Ινστιτούτο Κλινικής Υπεροχής(NICE) συνιστά για παιδιά <4εβδ. την ηλεκτρονική μασχαλιαία θερμομέτρηση  και για παιδιά 4εβδ-5ετ μασχαλιαία ή υπέρυθρη μέτρηση τη συγκε ς τυμπανικής μεμβράνης.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Η θερμομέτρηση από το ορθό θεωρείται ότι είναι ο χρυσός κανόνας! Αντανακλάει κατά μεγάλη προσέγγιση την βασική θερμοκρασία του σώματος. Χρησιμοποιείται σε βρέφη και μικρά παιδιά όπου το αποτέλεσμα επηρεάζει κλινικές αποφάσεις

Αντενδείκνυται σε παιδιά με ουδετεροπενία .

  • H θερμοκρασία στόματος προτιμάται σε παιδιά που είναι αρκετά μεγάλα σε ηλικία ώστε να συνεργαστούν. Είναι κατά 0.6˚C χαμηλότερη από τη  θερμοκρασία ορθού, καθώς επηρεάζεται από την αναπνοή μέσω του στόματος. Ειδικά σε παιδιά με ταχύπνοια.
  • Η  μασχαλιαία θερμοκρασία είναι  σταθερά χαμηλότερη της μέτρησης  από το ορθό. Συνιστάται σε παιδιά με ουδετεροπενία που δεν δέχονται την από του στόματος  μέτρηση.
  • Οι μετρήσεις της υπέρυθρης τυμπανικής θερμομέτρησης είναι κοντά στη βασική θερμοκρασία του σώματος. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει τόσο πολύ για τις συσκευές του εμπορίου σε σχέση με αυτές που χρησιμοποιούνται σε μελέτες. Αυτή τη διαφορά πρέπει να την λαμβάνουμε  υπόψη όταν πρόκειται να πάρουμε κλινικές αποφάσεις.

ΥΨΟΣ ΠΥΡΕΤΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Η αύξηση της θερμοκρασίας η οποία χρήζει άμεση διερεύνηση εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και την κλινική εικόνα, καθώς και από την ύπαρξη ή όχι υποκείμενου νοσήματος.

Πιο συγκεκριμένα ανησυχητικός πυρετός ορίζεται:

  • Σε ένα κατά τα αλλά υγιές νεογνό , η θερμοκρασία από το ορθό >38˚C
  • Σε ένα κατά τα αλλά υγιές βρέφος  1-3μηνων, η θερμοκρασία από το ορθό >38.0 μέχρι 38.2˚C
  • Σε παιδιά  3-36μηνών ανησυχητικός πυρετός, η θερμοκρασία ορθού >39˚C
  • Σε μεγαλύτερα παιδιά και ενηλίκους,  η θερμοκρασία από το στόμα >39˚C

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ

Ο  πυρετός  είναι σημαντικό κλινικό σημείο! Το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση του πυρετού είναι να προσδιορίσουμε την αιτία του. Αν αυτό επιτευχθεί, έστω και  κατά προσέγγιση,, ο κύριος λόγος για να θεραπεύσουμε τον πυρετό είναι η ανακούφιση του παιδιού.

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • O πυρετός δεν είναι αυτός καθαυτός ασθένεια αλλά φυσιολογική απάντηση του οργανισμού.
  • Σε κατά τα αλλά υγιή παιδιά ο πυρετός είναι αυτοπεριοριζόμενος με καλή πρόγνωση.
  • Ο πυρετός δεν έχει αποδειχτεί ότι χειροτερεύει την πορεία της ασθένειας.
  • Αρχικά μέτρα για την μείωση της θερμοκρασίας είναι η χορήγηση επιπλέον υγρών  και η μείωση της  δραστηριότητας του παιδιού.
  • Ο πυρετός  αντιμετωπίζεται όταν το παιδί  αισθάνεται άβολα(μειωμένη πρόσληψη υγρών και της συνήθους δραστηριότητας).
  • Η δόση των αντιπυρετικών πρέπει να υπολογίζεται με βάση το βάρος και όχι την ηλικία  του παιδιού, για να αποφευχθεί υπο- ή υπερδοσολογία.
  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:Οι γονείς περά από την καταγραφή των πυρετικών κυμάτων πρέπει ακόμα περισσότερο να παρακολουθούν για σημάδια σοβαρής ασθένειας, όπως ληθαργικότητα, αυχενική δυσκαμψία, διαταραχές συνείδησης, πετεχειώδες ή πορφυρικό  εξάνθημα)

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ  ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΕΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Η  Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει η ακεταμινοφαίνη (παρακεταμόλη) να μην χορηγείται σε  βρέφη <3μηνών και η ιμπουπροφένη σε παιδια<6μηνών, εκτός αν ο Παιδίατρος κρίνει ότι ο πυρετός πρέπει να αντιμετωπισθεί οπωσδήποτε. Ο πυρετός μπορεί να είναι το μοναδικό σημάδι μια σοβαρής λοίμωξης και τέτοιες λοιμώξεις πρέπει να αποκλείονται πριν την έναρξη συμπτωματικής θεραπείας.

ΑΚΕΤΑΜΙΝΟΦΑΙΝΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΙΜΠΟΥΠΡΟΦΕΝΗΣ

  • Για παιδιά χωρίς υποκείμενη νόσο ή  με υποκείμενη νόσο που δεν επηρεάζεται από την επιλογή του αντιπυρετικού, αρχίζουμε με ακεταμινοφαίνη , ένεκα  του μακρόχρονου ιστορικού ασφάλειας
  • Η ιμπουπροφένη δίνεται ως πρώτη επιλογή αν επιθυμούμε και αντιφλεγμονώδη δράση.
  • Αν η θερμοκρασία αυξάνεται και η δυσφορία του παιδιού δεν βελτιώνεται 3-4 ώρες μετά την χορήγηση ακεταμινοφαίνης ή ιμπουπροφένης είναι λογικό να γυρίσουμε από την ακεταμινοφαίνη σε ιμπουπροφένη και αντίστοιχα.
  • Η χρήση των δυο αντιπυρετικών  σε συνδυασμό παρόλο που μπορεί να εφαρμοσθεί, δεν έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλειά της. Μέχρι να υπάρξουν αποδείξεις  ο συνδυασμός τους πρέπει να γίνεται με προσοχή, ώστε να αποφευχθεί η υπερδοσολογία και η τοξικότητα.
  • Δόση Ακεταμινοφαίνης:10-15mg/kg κάθε δόση(μέγιστη δόση 800mg-1g), κάθε 4 -6 ώρες(όχι >5δοσεις το 24ωρο,μεγιστη ημερήσια δόση 90mg/kg μέχρι  4g/24ωρο).
  • Δόση Ιμπουπροφένης:10mg/kg κάθε δόση(μέγιστη δόση 600mg) , κάθε 6 ώρες(μέγιστη ημερήσια δόση 40mg/kg  μέχρι 2.4g/24ωρο)
  • Η ιμπουπροφένη γενικά δε συνιστάται σε βρέφη<6μηνών λόγω  της περιορισμένης νεφρικής λειτουργίας.  Είναι ασφαλής στη σωστή δόση και με συγχορήγηση φαγητού
  • Η υπερδοσολογία ιμπουπροφένης αντιμετωπίζεται πιο εύκολα από την υπερδοσολογία της ακεταμινοφαίνης.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Επιμονή πυρετού >4-5ημέρες,σημαντική αύξηση του ύψους του πυρετού στην πορεία της ασθένειας, εμφάνιση νέων συμπτωμάτων, αποτελεί σοβαρό λόγο ανησυχίας και ο ασθενής πρέπει να διερευνηθεί για επιπλοκή

 

Επιμονή πυρετού >4-5ημέρες, σημαντική αύξηση του ύψους του πυρετού στην πορεία της ασθένειας, εμφάνιση νέων συμπτωμάτων, αποτελεί σοβαρό λόγο ανησυχίας και ο ασθενής πρέπει να διερευνηθεί για επιπλοκή…

 

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα