Οι Ειδήσεις …στο Μικροσκόπιο
Διαβάστηκε 3,390 φορές

 

γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Δύο κοινά αντιβιοτικά  είναι εξ ίσου αποτελεσματικά σε λοιμώξεις του δέρματος

Από το άρθρο των L.G. Miller et al που δημοσιεύθηκε στις 19 Μαρτίου 2015 στο New England Journal of Medicine  με τίτλο  “Two PopularAntibiotics Equally Effective in Skin Infections”.

Ο Σταφυλόκοκκος ο ανθεκτικός στη Μethicillin  είναι υπεύθυνος για τις περισσότερες από τις  λοιμώξεις του δέρματος,  που οδηγεί, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, περισσότερους από 14 εκατομ. Αμερικανούς πολίτες στα εξωτερικά ιατρεία Νοσοκομείων ή ιδιωτικών ιατρείων, καθώς επίσης είναι υπεύθυνος και  850.000 περίπου  νοσηλείες σε νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τυχαιοποιημένη μελέτη που έλαβε χώρα από τον Μάϊο του 2009 έως τον Αύγουστο του 2011, οι ερευνητές περιέλαβαν 524 παιδιά και ενηλίκους με φλεγμονές του δέρματος εκ των οποίων οι 280 είχαν κυτταρίτιδα, οι 160 απόστημα μεγαλύτερο των 5 cm και 82 είχαν μικτή βλάβη, κυτταρίτιδα και απόστημα.

Με τυχαία επιλογή οι 264 ασθενείς έλαβαν 300 mg  clindamycin   τρεις φορές την ημέρα επί 10 μέρες , ενώ 260 έλαβαν δισκία CTMZ,  160+800 mg, δύο φορές την ημέρα  για  10 επίσης ημέρες.   Τα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη έλαβαν τα αντίστοιχα αντιβιοτικά με τη μορφή διαλύματος σε δόσεις που υπολογίσθηκαν σύμφωνα με το βάρος .

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχουν μικρές διαφορές μεταξύ των δύο αντιβιοτικών σε ότι αφορά στην αποτελεσματικότητα, μη στατιστικά σημαντικές όμως, σε βαθμό που θεωρούνται ανάλογης δράσης και τα δύο, ανεξάρτητα αν επρόκειτο για κυτταρίτιδα, απόστημα ή μικτή βλάβη.

Σχόλιο

Στη χώρα μας παρατηρήθηκε μια έξαρση των σταφυλοκοκκικών λοιμώξεων κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα κατά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2013 και 2014.  Στις περιπτώσεις όπου απαιτείται συστηματική από του στόματος θεραπεία (βλέπε άρθρο του λοιμωξιολόγου Νίκου Σπυρίδη στο paidiatriki.gr), θα ήταν χρήσιμο αν είχαμε στη διάθεσή μας, προκειμένου για τα παιδιά, CTMZ και Κλινταμυκίνη, σε μορφή διαλύματος. Δυστυχώς όμως η κλινταμυκίνη δεν υπήρξε ποτέ στη χώρα μας ως διάλυμα, τα δε σκευάσματα της CTMZ,  δεν υπάρχουν πλέον και υπάρχει μόνο το σκεύασμα με το εμπορικό όνομα COTRIN το οποίο  εισάγεται από το ΙΦΕΤ.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά οι ημισυνθετικές  πενικιλλίνες και ο συνδυασμός αμοξυκιλλίνης με κλαβουλανικό οξύ, αντιβιοτικά προς τα οποία εμφανίζει πλέον υψηλή αντοχή ο σταφυλόκοκκος.

γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Μικρή αύξηση της συχνότητας του  εγκολεασμού σε βρέφη, σημειώθηκε στην Καλιφόρνια μετά την εφαρμογή του εμβολίου κατά του Rota ιού.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε on line στις 19 Μαρτίου 2015 στο Pediatr infect dis journal με συγγραφέα την Δέσποινα Κοντοπούλου – Ιωαννίδου και συν, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Stanford, California.

Η μελέτη περιέλαβε βρέφη που είχαν νοσηλευθεί στο νοσοκομείο και εξήλθαν με τη διάγνωση του εγκολεασμού κατά τη διάρκεια τριών χρονικών περιόδων:

  1. 1985-1997, όταν ο μόνος χορηγούμενος δια του πεπτικού ιός ήταν ο ιός της πολιομυελίτιδος,
  2. 2000-2005, περίοδο  όπου κανένας ιός δεν δινόταν από το στόμα  με τη μορφή εμβολίου,
  3. 2006-2010, περίοδο κατά την οποία εγκρίθηκαν και εχορηγούντο τα εμβόλια για ιό Rota, ( rotateq –rotarix).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν  ότι  κατά την περίοδο 2006-2010 που εχορηγείτο το εμβόλιο σε σχέση με την περίοδο 2000-2005, υπήρξε αύξηση των περιπτώσεων εγκολεασμού κατά 3.2 περιπτώσεις ανά 100.000 γεννήσεις ανά έτος.

Ο εγκολεασμός ήταν συχνότερος σε βρέφη 6-14 εβδομάδων, δεν είχαν όμως στοιχεία για το αν τα βρέφη αυτά είχαν εμβολιασθεί προηγουμένως με εμβόλιο Rota.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης ο Joseph Zickafoose, Michigan Universitry,  σημειώνει:

Α. Την έλλειψη στοιχείων για προηγούμενο εμβολιασμό των βρεφών με εγκολεασμό

Β.  Το γεγονός ότι παρόμοια αύξηση δεν παρατηρήθηκε σε άλλες Πολιτείες, αλλά και στο σύνολο των ΗΠΑ.

Γ. Ότι η αύξηση αυτή αποτελεί μία παρατήρηση, όπου τα αποτελέσματα δεν  είναι  στατιστικά  αξιόλογα

Δ. Τέλος, πιθανόν να υπάρχει στην Καλιφόρνια μεγαλύτερη επίπτωση εντερικών λοιμώξεων κατά τα τελευταία χρόνια, κάτι που δεν αναφέρεται στη μελέτη.

Σημειώνει δε πολύ ευγενικά και κλείνει το σχόλιό του με το γνωστό: «απαιτούνται και άλλες μελέτες με προοπτικό σχεδιασμό, ώστε να αποδειχθεί αυτή η συσχέτιση»

Προσωπικό μου σχόλιο:  Αν τη μελέτη αυτή την είχαμε πραγματοποιήσει στην Ελλάδα και την στέλναμε προς δημοσίευση στο παραπάνω περιοδικό, δεν θα γύριζαν καν να την κοιτάξουν, όμως ήταν από το Stanford.

Η δεύτερη και σημαντικότερη παρατήρηση έχει να κάνει με τους αρνητές των εμβολιασμών, όπου κακόπιστα θα κρατήσουν τα ασήμαντα στοιχεία, 3.2/ 100.000 γεννήσεις, θα ξεχάσουν ότι η μελέτη έχει ένα σοβαρότατο έλλειμμα, της μη ύπαρξης στοιχείων για προηγούμενο εμβολιασμό και θα κάνουν σημαία τον «ανύπαρκτο κίνδυνο»

 

Παρασκευή 08/05/2015

γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Οδηγίες για την αντιμετώπιση της Αλλεργικής Ρινίτιδας

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του Otolaryng Head Neck surgery, 2 Febr 2015 και την επομένη 3, Φεβρ, έγινε η ανάρτηση από το Medscape.

Δημοσιεύουμε τα βασικά στοιχεία του με κάποιες επί μέρους επισημάνσεις, με αφορμή το γεγονός ότι μετά από έναν δύσκολο και περίεργο κλιματολογικά χειμώνα, ήρθε μια ιδιαίτερα επιθετική Άνοιξη με οργιώδη, θα έλεγα, βλάστηση και έντονη ανθοφορία. Οι βεράντες των σπιτιών είναι γεμάτες γύρη  και όλη η Ελλάδα, δεν της έφθαναν τα άλλα,  φταρνίζεται!

Η Αλλεργική Ρινίτιδα (ΑΡ), αποτελεί μια από τις πλέον συχνές χρόνιες παθολογικές καταστάσεις σε ενηλίκους και παιδιά και οι συγγραφείς του άρθρου με επικεφαλής τον Michael Seidman από το Otolar Head and Neck Surgery,  του Michigan, USA, υπολόγισαν ότι ετησίως χάνονται έως και 2 εκατομ. σχολικές ώρες στις ΗΠΑ.

Η Αλλεργική Ρινίτιδα χαρακτηρίζεται από φλεγμονώδη αντίδραση του βλεννογόνου της μύτης κατά κύριο λόγο, αλλά και της στοματικής κοιλότητας και των οφθαλμικών επιπεφυκότων, δευτερευόντως, σε φυσικά αλλεργιογόνα, φυτικά, σκόνη, τρίχωμα ζώων κ.ά.

Τα συμπτώματα συνίστανται σε συνεχή φταρνίσματα, ρινική έκκριση που μερικές φορές λαμβάνουν τυραννικό  χαρακτήρα, καθώς και επιπεφυκίτιδα με έντονη δακρύρροια και κνησμό της μαλθακής υπερώας.

Για τη διάγνωση αρκεί το ιστορικό του ασθενούς και η κλινική εξέταση, ενώ περιττεύουν οι παρακλινικές και κυρίως οι απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η ακτινογραφία των παραρινίων κόλπων.

Συνάντηση 21 ειδικών στο θέμα συνιστούν τη χορήγηση δεύτερης γενιάς αντιϊσταμινικών και συγχρόνως ψεκασμούς με υδατικά διαλύματα κορτιζόνης στους ρινικούς βλεννογόνους (spray). Με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου ο κλινικός γιατρός έχει να προτείνει κάτι άλλο για τον άρρωστό του, εξειδικεύοντας την αγωγή που την προσαρμόζει  στην περίπτωση. Οι τελευταίες όμως περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα σπάνιες.

Τα ψεκαζόμενα στο ρινικό βλεννογόνο κορτικοειδή, αποτελούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, τον ακρογωνιαίο λίθο της θεραπείας της ΑΡ.

Τα δεύτερης γενιάς αντιϊσταμινικά προσφέρουν μια σημαντική ανακούφιση στον ασθενή, βελτιώνοντας την αναπνοή και με τη δημιουργία συνθηκών για  καλύτερης ποιότητας ύπνο. Στα πλεονεκτήματά τους επίσης πρέπει να προστεθεί η ταχεία ανακούφιση, η εύκολη λήψη μια φορά την ημέρα, η προμήθεια χωρίς ειδική συνταγή, καθώς και η ύπαρξη πολλών γενοσήμων που είναι εξ ίσου επαρκή και αποτελεσματικά, αλλά και φθηνότερα.

Η ανοσοθεραπεία αποτελεί λύση που εφαρμόζεται από ειδικούς και σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια στην περίπτωση αυτή στρέφεται προς την κατεύθυνση της αλλαγής της φυσικής ιστορίας της νόσου.

Άλλα μέτρα δευτερεύοντα μέτρα, όπως πλύσεις του ρινικού βλεννογόνου με νερό ή με αλατούχα διαλύματα, δεν αναφέρονται και δεν συνιστώνται, ένεκα της ταλαιπωρίας του ασθενούς από τη χρήση τους και της αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Ο μύθος της απομάκρυνσης του αλλεργιογόνου με τις πλύσεις αυτές έχει καταπέσει από τη στιγμή που έχει δειχθεί ότι σε λίγα λεπτά μετά τη διαδικασία πλύσης, ο βλεννογόνος την μύτης βρίθει εκ νέου αλλεργιογόνων ουσιών.

Τα υπόλοιπα μέτρα που σχετίζονται με την αποφυγή της επαφής με τα αλλεργιογόνα, εξατομικεύονται και πάντως συχνά είναι οδυνηρά για το παιδί που πρέπει, ίσως, να κλειστεί στο σπίτι για να αποφύγει τη σκόνη του πεύκου, της κάμπιας ή της ελiάς, να απομακρύνει ένα αγαπημένο του ζωάκι κ.ά.

Κυριακή 15/03/2015

γράφει η Νικολέττα Μαστραντωνάκη

CDC: Σύντομες Επισημάνσεις για τα Εμβόλια

…εκεί που οι υπηρεσίες υγείας επαγρυπνούν και συνεργάζονται για την καλύτερη φροντίδα της υγείας του συνόλου.

Για τη γρίπη

Το CDC ανακοίνωσε στην επιτροπή εμβολιασμών (ACIP), πως σύμφωνα με τα δεδομένα η αποτελεσματικότητα του φετινού εμβολίου για την εποχική γρίπη  ήταν μόλις 18%, σε όλες τις ηλικίες, ενώ για το στέλεχος Η3Ν2 της γρίπης Α, πιθανόν να μην πρόσφερε καμία προστασία τόσο αυτό με ζώντα εξασθενημένα στελέχη όσο και αυτό με τα ανενεργά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οφείλεται σε γενετική μετάλλαξη του στελεχών γρίπης Α, σε βαθμό που τα κυκλοφορούντα στελέχη να διαφέρουν μέχρι και 70% από αυτά των εμβολίων.

Και τα δύο εμβόλια έδειξαν ποσοστά προστασίας μέχρι και 95% για τα στελέχη γρίπης Β.

Επίσης αναφέρθηκε εκ νέου, πως το ρινικό σκεύασμα με ζώντα-εξασθενημένα στελέχη, φαίνεται να μην είναι αποτελεσματικό στα παιδιά, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη σύσταση του CDC προς ιατρούς για επιλογή υπέρ αυτού.

Για τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του CDC σε σύνολο 500 κρουσμάτων μηνιγγιτιδικοκκικής νόσου στις ΗΠΑ το 2012, τα 160 οφείλονταν στον Β ορότυπο μηνιγγιτιδόκοκκου.

Μέχρι πρόσφατα υπήρχαν διαθέσιμα εμβόλια για τους 4 (Α,C,W,Y)  ορότυπους Neisseria meningitides και ένα μονοδύναμο (C). Πλέον εγκρίθηκαν και 2 εμβόλια για τον ορότυπο Β, το Trumenba από την Pfizer’s και το Bexsero από τη Novartis, και τα δύο εγκρίθηκαν από τις ηλικίες των 10 ετών μέχρι και 25 ετών.

Με οδηγό τα παραπάνω επιδημιολογικά δεδομένα, η επιτροπή ACIP απέρριψε καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Συνιστά εμβολιασμό 300.000-350.000 ατόμων, άνω των 10 ετών, υψηλού κινδύνου για νόσηση, όπως ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια, ασθενείς με ανατομική ή λειτουργική ασπληνία, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροβιολόγους ασχολούμενους με N. Meningitides, καθώς και άτομα που κινδυνεύουν σε επιδημικό ξέσπασμα, φοιτητικές εστίες, κοιτώνες. Το τελευταίο αν και σπάνιο, όπως εισηγείται το CDC, έχει ήδη συμβεί σε 2 Πανεπιστήμια το 2015. Η επιτροπή θα επανεξετάσει την πρόταση για καθολικό εμβολιασμό στην επόμενη της συνεδρίαση τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Για τον HPV

Η επιτροπή αποφάσισε την ένταξη του νέου Gardasil 9, στο πρόγραμμα εμβολιασμού, μετά την έγκριση που έλαβε το Δεκέμβριο από το FDA, για χρήση σε κορίτσια 9-26 ετών και αγόρια  9-15 ετών.

Σχόλια

  • Ανεξάρτητα από την αποτυχία του εμβολιασμού για γρίπη κατά την περίοδο 2014-2015, από την επόμενη περίοδο, να φροντίσουμε για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων
  • Το εμβόλιο για τον ορότυπο Β μηνιγγιτιδοκόκκου (Bexsero), δεν εγκρίθηκε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών
  • Το 9δύναμο GARDASΙL, δεν κυκλοφόρησε ακόμη στην Ελλάδα. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα ανακοινώσει τρόπο εμβολιασμού, καθώς και δυνατότητα συμπλήρωσης δόσεων, μετά την έγκρισή του.

Σάββατο 14/03/2015

γράφει η Ελένη Βαρσάμη

Νέες Διατροφικές Οδηγίες από USA

Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν οι καινούργιες διατροφικές οδηγίες από την σχετική επιτροπή (Dietary Guidelines Advisory Committee) στην Αμερική. Πρόκειται για ένα κείμενο 570 σελίδων, που στόχο είχε να χρησιμοποιήσει νέα επιστημονικά δεδομένα, επαρκή, που να μπορούν να εμπλουτίσουν τις μέχρι τώρα οδηγίες ή να προτείνουν καινούργιες. Χρειάστηκαν 18 μήνες δουλειάς, μέχρι η επιτροπή να φτάσει στο τελικό κείμενο τον περασμένο Φεβρουάριο.

Όπως σημειώνεται, το μισό περίπου του αμερικάνικου πληθυσμού πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα που σχετίζεται με την κακή διατροφή και την απουσία άσκησης και μπορεί να προληφθεί. Περίπου τα 2/3 του ενήλικου πληθυσμού και το 1/3 του παιδικού είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται βασικές συμβουλές, όπως η κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, σιτηρών ολική άλεσης και χαμηλών σε λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων και ο περιορισμός του κρέατος και της ζάχαρης. Βαρύτητα δίνεται επίσης σε συμπεριφορές που σχετίζονται με κακή διατροφή και πρέπει να περιοριστούν, όπως η τηλεόραση και το γρήγορο φαγητό, ενώ αντίθετα καλό είναι να τρώει η οικογένεια μαζί και κάθε άτομο να παρακολουθεί την διατροφή και το βάρος του συστηματικά.

Πέρα από τις βασικές συμβουλές υπάρχουν και μερικές εκπλήξεις στην αναφορά αυτή. Ενδεικτικά:

  • Για πρώτη φορά γίνεται λόγος για την επίπτωση των διατροφικών μας συνηθειών στο περιβάλλον. Υποστηρίζεται, λοιπόν, πως μια δίαιτα βασισμένη σε φυτικά κυρίως προϊόντα και λιγότερο σε ζωικά είναι ευνοϊκή όχι μόνο για την υγεία μας, αλλά και για το περιβάλλον, για την καλύτερη χρήση της γης, του νερού και της ενέργειας.
  • Καλά νέα έχει η επιτροπή για τους λάτρεις του καφέ. Πρόσληψη περίπου 400mg καφεΐνης την ημέρα (δηλαδή 3-5 φλιτζάνια καφέ) θα μπορούσε να είναι κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής, καθώς φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και της καρδιαγγειακής νόσου. Σημειώνεται βέβαια πως δεν συμπεριλαμβάνεται η προσθήκη ζάχαρης και γάλακτος.
  • Για το αλάτι αναφέρεται πως ακόμη χρειάζεται να μειωθεί η ημερήσια πρόσληψη, με στόχο τα 2300mg ανά ημέρα.
  • Όσον αφορά την προσλαμβανόμενη από τις τροφές χοληστερόλη, προτείνεται να μην υπάρχει περιορισμός, καθώς φαίνεται ότι δεν σχετίζεται με την καρδιακή νόσο.
  • Αναφέρεται πως η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% των ημερήσιων θερμίδων και το ίδιο ποσοστό ισχύει και για την ζάχαρη. Ιδιαίτερη μνεία για τα αναψυκτικά και τους χυμούς και λένε πως αντί να αντικαταστήσουμε την ζάχαρη με άλλες γλυκαντικές ουσίες, ας προτιμήσουμε να πιούμε νερό αντί για χυμό.

Πάντως, όπως σημειώνει η Dr Barbara Millen, πρόεδρος της επιτροπής, δεν χρειάζεται να αποκλείσουμε διατροφικές ομάδες για να πετύχουμε μια υγιεινή διατροφή. Μάλλον κάθε άνθρωπος μπορεί να συνδυάσει με μεγάλη ευελιξία τροφές, ανάλογα με τις ανάγκες του, τις προτιμήσεις του και την διατροφική κουλτούρα στην οποία ζει.

ΣΧΟΛΙΟ:

Μπορεί η έκθεση αυτή να βασίστηκε σε δεδομένα για τις διατροφικές συνήθειες των Αμερικάνων, αλλά ίσως και οι δικές μας διατροφικές συνήθειες, άρα και οι ανάγκες μας για βελτίωση, δεν διαφέρουν πολύ. Όπως αναφέρθηκε, πρόκειται για κείμενο 570 σελίδων. Ίσως αξίζει μια ματιά!

http://www.medscape.com/viewarticle/840328?src=emailthis

Δευτέρα 09/03/2015

γράφει η Ειρήνη Γιαννάτου

Ο εμβολιασμός της εγκύου για κοκκύτη προστατεύει το μικρό βρέφος

Είναι γνωστό ότι ο κοκκύτης είναι μία σοβαρή ασθένεια για όλους, κυρίως όμως για τα μικρά βρέφη όπου μπορεί να εξελιχθεί σε θανατηφόρο νόσο. Τα βρέφη που κινδυνεύουν περισσότερο είναι τα μικρότερα των 2-4 μηνών που δεν έχουν  ξεκινήσει ακόμη την ενεργητική ανοσοποίηση . Για να καλυφθεί αυτό το χρονικό κενό στην προστασία των βρεφών, το CDC προτείνει τον εμβολιασμό των εγκύων με το Tdap στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδανικά μεταξύ 27-36 εβδομάδος κύησης, ώστε να επιτυγχάνεται το μέγιστο της μεταφοράς των αντισωμάτων έναντι του κοκκύτη στο έμβρυο, δια   του πλακούντα.

Ο εμβολιασμός των εγκύων με το Tdap είναι ασφαλής και αποτελεσματικός τόσο για την έγκυο , όσο και για το έμβρυο.

Ωστόσο λίγες έγκυες γυναίκες εμβολιάζονται σήμερα. Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου το 15% των εγκύων στις ΗΠΑ έλαβε το εμβόλιο στην τελευταία τους εγκυμοσύνη. Κάποια συστήματα υγείας έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας που αγγίζουν το 50%.

Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς προσπαθεί να εντάξει το Tdap στην συνήθη φροντίδα των εγκύων, τονίζοντας ότι:

  • Η χορήγηση του Tdap στην εγκυμοσύνη παρέχει την καλύτερη προστασία για τη μητέρα και το βρέφος.
  • Η χορήγηση του εμβολίου  στη μητέρα μετά τον τοκετό δεν παρέχει ανοσία στο βρέφος
  • Ο εμβολιασμός του περιβάλλοντος του παιδιού για κοκκύτη μπορεί να είναι  αποτελεσματικός, έχει όμως δυσκολίες στον συντονισμό, κοστίζει περισσότερο και εκτός τούτου δεν αντιμετωπίζονται οι απρόβλεπτες επαφές του νεογνού και του μικρού βρέφους
  • Ο εμβολιασμός πριν τη σύλληψη δεν καλύπτει το νεογνό και πρέπει να  επαναληφθεί μεταξύ 27 και 36ης  εβδομάδος κύησης
  • Ο εμβολιασμός, εαν απαιτηθεί να γίνει πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη, πρέπει να επαναληφθεί στο τρίτο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΟ

Για την Ελλάδα το πρόβλημα είναι οι συνάδελφοι μαιευτήρες –γυναικολόγοι, οι οποίοι δεν συνιστούν εμβολιασμό για γρίπη, πόσο μάλλον αν κάποιος τους συστήσει να εμβολιάσουν την έγκυο για κοκκύτη!

 

Κυριακή 08/03/2015

γράφει η Ειρήνη Γιαννάτου

Η κατανάλωση των αυγών δεν αποτελεί πλέον απειλή για την υγεία.

Oι λάτρεις του αυγού και του κόκκινου κρέατος μπορούν να χαρούν με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την διατροφή στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες θεωρείται ότι η χοληστερόλη που λαμβάνουμε από στις τροφές, δεν αυξάνει τόσο όσο νομίζαμε στο παρελθόν τα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος, σε βαθμό που να είναι αυτές βλαπτικές και άρα δεν σχετίζεται τόσο στενά με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Μέχρι σήμερα οι κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούσαν την πρόσληψη της χοληστερόλης να περιορίζεται στα 300mg την ημέρα, ποσότητα  που αντιστοιχούσε σε 2 αυγά.

Ο Steven Nissen, Διευθυντής του Τμήματος Καρδιαγγειακών νοσημάτων στο Νοσοκομείο του  Cleveland δήλωσε ότι “Πολλοί από εμάς πιστεύαμε τελευταία, ότι οι διαιτητικές οδηγίες για τον περιορισμό του αυγού και του κόκκινου κρέατος σε βαθμό στέρησης, ήταν σε λάθος κατεύθυνση”.  Θεωρεί ως καλύτερη διατροφή τη Μεσογειακή, που συνδυάζει πρωτεΐνη, δημητριακά, λάδι, και καρύδια και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σχόλια

  • Το αυγό αποτελεί πολύτιμη τροφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και η απενοχοποίηση του όσον αφορά τις δυσλιπιδαιμίες και τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι σημαντική. Που σημαίνει ότι η κατανάλωση αυγών, λευκό και κίτρινο, μπορείνα αρχίσει να είναι περισσότερο ελεύθερη.
  • Σε ότι αφορά όμως στο κόκκινο κρέας, ας είμαστε επιφυλακτικοί με δεδομόνο ότι ενοχοποιείται και για άλλες παθήσεις π.χ καρκίνο του εντέρου. Επειδή οι οδηγίες έρχονται και παρέρχονται ας είμαστε προς το παρόν προσεκτικοί στην κατανάλωση του.

 

Παλαιότερα άρθρα…

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα