Οι φίλοι μας και εμείς!
Διαβάστηκε 3,206 φορές

Τα ζώα είναι εξαιρετικοί φίλοι και δάσκαλοι για τα παιδιά. Τους μαθαίνουν να αγαπούν και να σέβονται τα ζώα καθώς και το πώς πρέπει να τους συμπεριφέρονται. Tα κάνουν υπεύθυνα, συντροφικά, και τρυφερά. Πρέπει όμως  να καταλάβουμε και να το μεταφέρουμε και στα παιδιά, ότι τα ζώα δεν είναι άψυχο παιχνίδι που θα το πετάξουμε όταν το βαρεθούμε, ούτε και δώρο Χριστουγέννων που είδαμε σε μια βιτρίνα pet shop. Είναι δώρο ζωής.

 


Αποφασίζοντας να πάρετε ένα μωρό σκύλο ή γάτα δεσμεύεστε για μια περίοδο 15 χρόνων περίπου. Αυτό προϋποθέτει χρόνο και χρήμα. Το κατοικίδιο μας πρέπει να έχει σε καθημερινή βάση μια ισορροπημένη διατροφή. Δεν ζουν μόνο με ψωμί ή κομμάτια ψαριού. Πρέπει να εμβολιάζονται ετησίως και να εξετάζονται  από κτηνίατρο. Μην πάρετε ένα σκύλο για να τον αφήνετε μόνο σε ένα μπαλκόνι  ή δεμένο με αλυσίδα ενός μέτρου. Αντίθετα με την γάτα που είναι ανεξάρτητη και πιο μοναχική, ο σκύλος είναι κοινωνικό ζώο και έχει ανάγκη από συντροφιά. Σκεφτείτε τι θα κάνετε με το ζώο σας την στιγμή των διακοπών. Αν δεν μπορείτε να το πάρετε μαζί σας, πρέπει να προβλέψετε μια λύση.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι  σκύλοι και γάτες που πωλούνται σε pet shops  προέρχονται από εκτροφεία βιομηχανικού τύπου, όπου η ευζωία τους θυσιάζεται προς όφελος του περιθωρίου κέρδους. Επίσης ένας σημαντικός αριθμός σκύλων  εισάγεται παράνομα στην Ευρώπη από χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης . Αγοράζονται σε εξευτελιστικές τιμές και μεταπωλούνται από εκτροφεία ή pet shops. Τα κουτάβια που αποχωρίζονται την μητέρα τους από  πολύ νωρίς είναι συχνά αδύναμα ή άρρωστα. Αυτά που μεγαλώνουν σε κλουβί, παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς. Τέλος ένας μεγάλος αριθμός ζώων πεθαίνουν κατά την μεταφορά από εξάντληση ή αφυδάτωση. Γιατί να αγοράζουμε και να συντηρούμε ένα ανήθικο εμπόριο όταν υπάρχουν τόσα ζώα στους δρόμους που περιμένουν ένα σπίτι;

Θα πρέπει να διδάξουμε τα παιδιά μας ότι δεν χαϊδεύουμε ένα σκύλο που δεν γνωρίζουμε , ακόμα και αν συνοδεύεται αν δεν ρωτήσουμε τον ιδιοκτήτη του, ή αν δεν ρωτήσουμε τους γονείς μας. Δεν είναι όλα τα σκυλάκια σαν αυτά που έχουμε σπίτι μας. Ο κάθε σκύλος είναι διαφορετικός. Δεν τους πιάνουμε το κεφάλι. Τους χαϊδεύουμε χαμηλά στον θώρακα ή στο πλάι, και ΠΟΤΕ όταν τρώει  ή κοιμάται.

Με τους εμβολιασμούς  τα ζώα παραμένουν υγιή. Ο κίνδυνος της λύσσας έχει εξαλειφθεί στην χώρα μας, όπως και σε πολλές  άλλες Ευρωπαϊκές.

Τα σκυλιά επίσης στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται για θεραπείες σε ορφανοτροφεία, ιδρύματα, γηροκομεία και νοσοκομεία.

Στην Ελλάδα χιλιάδες σκύλοι και γάτες κατοικούν στις πόλεις και στην ύπαιθρο. Ζουν κατά μέσο όρο δυο μόνο χρόνια,  γιατί οι συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ δύσκολες. Σήμερα φιλοζωϊκές οργανώσεις και ορισμένοι προοδευτικοί Δήμοι στην Ελλάδα ακολουθούν προγράμματα σίτισης, στείρωσης και κτηνιατρικής περίθαλψης των αδέσποτων, διασφαλίζοντας την σωστή φροντίδα των ζώων ώστε να παραμένουν υγιή. Η στείρωση είναι ο μόνος σίγουρος και ασφαλής για το ζώο τρόπος, για να μην γεννηθούν και άλλα  ανεπιθύμητα κουτάβια. Αυτό ισχύει και για αδέσποτα και για δεσποζόμενα, μιας και είναι δύσκολο να βρεθούν σπίτια για όλα τα κουτάβια που θα γεννήσει η σκυλίτσα μας. Το ένα στα 3 καταλήγει στο δρόμο. Τα στειρωμένα ζώα δεν αισθάνονται πλέον την ανάγκη να περιπλανώνται, προς αναζήτηση συντρόφου. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες να χάσετε το κατοικίδιο σας, που με την σειρά του μειώνει τις πιθανότητες να πέσει θύμα τροχαίου ή δηλητηρίασης.

 

 

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΕΣΦΑΛΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ.

Μια θηλυκιά σκύλα ή γάτα πρέπει να γεννήσει πριν στειρωθεί;

Αυτό είναι εντελώς περιττό, και το μόνο που κάνει είναι να συμβάλλει στο πρόβλημα υπερπληθυσμού των ζώων.

Είναι αφύσικο να στερώ στο κατοικίδιο μου την ερωτική ζωή;

Όχι. Τα σκυλιά και οι γάτες ζευγαρώνουν αποκλειστικά για την ικανοποίηση ορμονικών αναγκών.

Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία ενός ζώου αφότου στειρωθεί;

Αντίθετα υπάρχουν μόνο οφέλη στην υγεία του αφού μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου των μαστών, και εξαλείφει τις πιθανότητες για πυομήτρα.

Είναι ενάντια στην φύση;

Έχουμε ήδη αλλάξει την φύση με την εξημέρωση των σκύλων και των γάτων , και την μετατροπή τους σε κατοικίδια. Σίγουρα είναι μεγαλύτερο έγκλημα κατά της φύσης το να απομακρύνουμε τα μωρά γατάκια και κουταβάκια που θηλάζουν  ακόμα από τις μητέρες τους και να τα πετάμε στα σκουπίδια στους δρόμους, στην θάλασσα. Ως ιδιοκτήτης κατοικίδιου έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε είτε να συμβάλετε στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού  των αδέσποτων, είτε να βοηθήσετε στην επίλυση του.

 

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΣΙΡΚΟ

Μην επισκέπτεστε τσίρκο με ζώα. Γιατί να πληρώσετε για  να δείτε ζώα να υποφέρουν? Επειδή το τσίρκο ταξιδεύει  από πόλη σε πόλη είναι αδύνατο να προσφέρει στα ζώα  κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Μεγαλοπρεπή ζώα, όπως τα λιοντάρια, οι τίγρεις, οι ιπποπόταμοι και οι αρκούδες είναι αναγκασμένα να περνούν την ζωή τους σε μικρά κλουβιά, στο πίσω μέρος φορτηγών. Όταν ζουν ελεύθεροι οι ελέφαντες περπατούν πολλά χιλιόμετρα κάθε ημέρα. Στο τσίρκο περνούν τις περισσότερες ώρες δεμένοι με αλυσίδες στα  πόδια, σχεδόν ανήμποροι να κουνηθούν. Για να τους διδάξουν διάφορες δεξιότητες ή για να τα αναγκάσουν να βγουν στην αρένα, οι θηριοδαμαστές χτυπούν ή σπρώχνουν με ράβδους τα ζώα. Τα διάφορα που έχουν μάθει για να διασκεδάζουν τον κόσμο, δεν διασκεδάζουν τα ίδια τα ζώα. Είναι αναγκασμένα να το κάνουν.

 

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑΝ  ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΟ ΣΚΥΛΟ;

Αν συναντήσετε κάπου ένα σκύλο που πάει βόλτα με λουρί συνοδευόμενος από τον ιδιοκτήτη του, και θέλετε να γνωριστείτε , πρώτα ρωτάτε όποιον σας συνοδεύει και μετά απαραίτητα  τον συνοδό του σκύλου, αν μπορείτε να τον χαϊδέψετε. Αν ναι, σταθείτε μπροστά του  ακίνητοι, σε απόσταση ενός μέτρου. Απλώστε ήρεμα το χέρι σας με την παλάμη προς τα κάτω για να έρθει να το μυρίσει. Κατεβάστε ήρεμα το χέρι σας προς το στήθος του και χαϊδέψτε τον εκεί μαλακά. Αποφεύγετε πάντα να σκύψετε πάνω από το σώμα του σκύλου.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣ ΑΔΕΣΠΟΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.

Πρώτα απ΄όλα συναντώντας έναν αδέσποτο σκύλο, ρωτάμε κάποιον μεγάλο αν μας αφήνει να καλέσετε τον σκύλο κοντά σας. Αν ναι, σταθείτε ακίνητοι τουλάχιστον δυο μέτρα μακριά του, χαμηλώστε λυγίζοντας λίγο τα γόνατα σας, μιλήστε του με γλυκιά φωνή, και απλώστε ήρεμα το χέρι σας με την παλάμη προς τα κάτω, και ποτέ πάνω στο κεφάλι. Αν σας πλησιάσει αφήστε τον να μυρίσει το χέρι σας. Αν δεν έρθει, πρέπει να σεβαστείτε την επιθυμία του. Μην πάτε προς το μέρος του εσείς, γιατί το ότι δεν σας πλησίασε σημαίνει ότι μπορεί να σας φοβάται. Αφήστε τον λοιπόν στην ησυχία του. Αν τον πιέσετε ακολουθώντας ή πλησιάζοντας τον, θα τον φοβίσετε ακόμη περισσότερο. Μην ξεχνάτε ότι ένας σκύλος που κουνά την ουρά του δεν είναι πάντα χαρούμενος. Ο συγκεκριμένος μπορεί να φοβάται να σας πλησιάσει,  γιατί την τελευταία φορά που τόλμησε κάτι τέτοιο, κάποιος του φέρθηκε άσχημα και τον τρόμαξε. Αν ο σκύλος έρθει κοντά σας, χαϊδέψτε τον με τον τρόπο που είπαμε, χωρίς να σκύψετε πάνω από το σώμα του. Έτσι του λέτε στην γλώσσα του ότι είσαστε φίλοι του και όχι εχθροί του. Αν την ώρα που απλώνετε το χέρι σας να τον χαϊδέψετε, εκείνος κάνει προς τα πίσω ή γρυλλίσει, ήρεμα τραβήξτε το χέρι σας, σηκωθείτε και αργά απομακρυνθείτε, αφήνοντας τον στην ησυχία του.

Αν σας συμβεί ένα σκύλος να τρέξει και να πηδήξει πάνω σας , μαζέψτε τα χεριά σας πίσω από τον σβέρκο σας και αργά περπατήστε προς τα πίσω.

Μην κοιτάτε επίμονα ένα σκύλο στα μάτια γιατί θα νομίσει ότι τον απειλείτε.

Οι σκυλίτσες που έχουν κουτάβια θα τα προστατέψουν με κάθε τρόπο, οπότε μην τις ενοχλείτε.

Ποτέ δεν ενοχλούμε ένα σκύλο την ώρα που τρώει ή κοιμάται.

Σε όλους τους σκύλους φερόμαστε με σεβασμό. Δεν τους κυνηγάμε, δεν τους περικυκλώνουμε, δεν τους πλησιάζουμε από πίσω, αλλά μόνο από μπροστά. Δεν τους πειράζουμε τα αυτιά, την ουρά και δεν τραβάμε την γούνα τους. Δεν αγκαλιάζουμε ποτέ έναν άγνωστο σκύλο-ίσως ούτε και τον δικό μας- εκτός αν το κάνουμε πολύ ήρεμα, χωρίς στριγκλιές  και επίμονο κοίταγμα στα μάτια, χωρίς να σκύβουμε πάνω του.

Και μην ξεχνάτε εμβολιάζουμε έναν σκύλο για να μην αρρωστήσει εκείνος, κολλώντας κάποια ασθένεια από άλλο ζώο. Τα εμβόλια προστατεύουν το ζώο που εμβολιάστηκε και όχι εμάς.  Από την άλλη μεριά,  οι πολύ λίγες ασθένειες που μπορεί να κολλήσει ο άνθρωπος από ένα σκύλο (που πχ δεν φοράει κολάρο ή δεν παίρνει χαπάκια για ενδοπαράσιτα) είναι δερματικές παθήσεις ή παράσιτα. Γι αυτό αφού χαϊδέψουμε ένα σκύλο, πλένουμε τα χέρια μας, όπως άλλωστε τα πλένουμε όταν π.χ γυρίζουμε από το σχολείο, την παιδική χαρά, όταν πάμε στην τουαλέτα, όταν κάνουμε χειραψία με άλλους ανθρώπους και πριν φάμε.  (Πηγή  SAPT HELLAS)

Έχουμε ένα ζώο στο σπίτι και περιμένουμε ένα μωρό.

Το ζώο, σκύλος ή γάτα θα παραμείνει στο σπίτι και όταν μεγαλώσει το μωρό θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι

 


Τα ζώα είναι εξαιρετικοί φίλοι και δάσκαλοι για τα παιδιά. Tα κάνουν υπεύθυνα, συντροφικά, και τρυφερά…

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα