Πρόληψη νοσημάτων από μολυσμένες τροφές.

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 4,664 φορές

 

 

 

Την ιδέα να γράψω ένα τέτοιο άρθρο, μου την έδωσε μία μητέρα που  ζήτησε να την ενημερώσω για την ηλικία που μπορεί ένα μικρό παιδί να αρχίσει να τρώει μέλι, διότι έχει ακούσει πολλές απόψεις για το θέμα αυτό. Την απάντηση θα την βρείτε στις ερωτήσεις – απαντήσεις της ιστοσελίδας και είναι νομίζω η ερώτηση 17.

Οι ασθένειες, λοιπόν, που οφείλονται σε βακτηρίδια ή σε τοξίνες τις οποίες μπορεί να πάρει ο άνθρωπος από κάποια τροφή που δεν είναι σωστά συντηρημένη ή μαγειρεμένη, είναι συχνές και για να αντιληφθείτε το μέγεθος, σας αναφέρω μερικά στατιστικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, τη χώρα που καταγράφουν ακόμη και τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, πέφτοντας από δένδρο!

Υπολογίζουν , λοιπόν , ότι στη χώρα αυτή συμβαίνουν 76 περίπου εκατομμύρια περιπτώσεις νόσου από μολυσμένα τρόφιμα κάθε χρόνο, 325.000 νοσηλείες σε νοσοκομεία από τον ίδιο λόγο και, δυστυχώς 5.000 θάνατοι. Τα παιδιά, οι υπερήλικες, καθώς και άτομα με βλάβη του αμυντικού τους συστήματος, είναι οι κατηγορίες των συνανθρώπων μας, που βλάπτονται περισσότερο.

Για τον κίνδυνο αυτό και προς αποφυγή βλάβης της υγείας, συνιστάται:

1)Πλένετε συχνά τα χέρια σας και τους πάγκους, όταν χειρίζεστε τρόφιμα.

2)Απομακρύνετε τα ύποπτα τρόφιμα.

3)Καταψύχετε χωρίς καθυστέρηση και μην αφήνετε εκτεθειμένα, τρόφιμα που είνα προς συντήρηση.

4)Μαγειρεύετε τα τρόφιμα στη σωστή θερμοκρασία.

Οδηγίες για μερικά από τα πιο συχνά τρόφιμα

Μη παστεριωμένο γάλα και τυρί.

Στις ΗΠΑ, απαγορεύεται η χρήση μη παστεριωμένου γάλακτος.

Ιδιαίτερα τα παιδιά απαγορεύεται να καταναλώνουν γάλα αγελάδος , κατσικίσιο ή πρόβειο, καθώς και προϊόντα, όπως βούτυρο , γιαούρτι ή τυρί , που προέρχονται από γάλα που δεν υπέστη παστερίωση.

Το γάλα και τα  προϊόντα αυτά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να προκαλέσουν σοβαρή νόσο από βακτηρίδια όπως, Salmonella specis,, Campylobacter specis, Mycobacterium Bovis,  Listeria monocytogenes, Brucella and Esherichia coli O157:Η7.

Εφιστάται η  προσοχή σε όλους τους γονείς που ξαφνικά ξερτρελαίνονται με τη φύση και τα αγαθά που αυτή προσφέρει και τους ακούς να λένε :

“Πήγαμε την Κυριακή σε μια φάρμα και τα παιδιά ευχαριστήθηκαν με τα ζώα, έπαιξαν και εξοικειώθηκαν μαζί τους  και το σημαντικότερο, ήπιαν γάλα που μόλις το άρμεξαν από την  κατσίκα, με αφρό και ζεστό»

«Πήραμε τυρί από τη στάνη, καταπληκτικό που μύριζε φρεσκάδα και το είχαν μέσα σε τουλούμια»

Και άλλα πολλά , όμορφα άλλα επικίνδυνα, που το μόνο που εξυπηρέτησαν, ήταν η επαφή με τη φύση.

Αυγά

Τα παιδιά δεν επιτρέπεται να τρώνε άψητα ή μισοψημένα αυγά, εξ αιτίας του κινδύνου της Σαλμονέλλωσης.

Το ίδιο ισχύει και για προϊόντα που περασκευάζονται και περιέχουν ωμά ή μισοβρασμένα αυγά, όπως είναι η μαγιονέζα, παγωτό, tiramisu κ.ά.

Τα αυγά έχουν συνήθως τη σαλμονέλλα στο φλοιό ο οποίος είναι πορώδης και ως εκ τούτου διαπερατός από υγρά. Για το λόγο αυτό και τον κίνδυνο να περάσουν βακτηρίδια μέσα από το φλοιό , δεν πρέπει να πλένουμε ή και να σαπουνίζουμε τα αυγά πριν από το βρασμό.

Και με την ευκαιρία, θα πρέπει να πλένουμε τις μερίδες του κοτόπουλου με γάντια μιας χρήσεως ή με γυμνά χέρια, αλλά να αποφεύγουμε να πιάνουμε , κατά το δυνατόν, τις λείες επιφάνειες του πάγκου. Ένα πέρασμα με διάλυμα ξυδιού της λεκάνης του νεροχύτη και των λοιπών λείων τοιχωμάτων, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδος αποστείρωσης, καθώς βέβαια και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

Ωμά ή μισοψημένα κρέατα

Τα παιδιά δεν πρέπει να καταναλώνουν ωμά ή όχι καλά ψημένα κρέατα, όπως Hamburger.

Γενικά τα μισοψημένα και κυρίως τα άψητα κρέατα σχετίζονται συχνά με παθολογικές καταστάσεις, πολλές φορές απειλητικές για τη ζωή.

Τέτοια παραδείγματα είναι πουλερικά με Σαλμονέλλα και Καμπυλοβακτηρίδιο, κυμάδες με κολοβακτηρίδιο και Σαλμονέλλα, Hot Dogs με λιστέρια, χοιρινά με Τριχίνωση και θηράματα με Φυματίωση, Τουλαραιμία και Τριχίνωση.

Μαχαίρια και άλλα είδη κουζίνας που χρησιμοποιούνται για την επεξεργσία όλων των παραπάνω, θα πρέπει να καθαρίζονται με ιδιαίτερη επιμέλεια.

Χυμοί φρούτων και λαχανικών μη παστεριωμένοι

Τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν φρέσκα λαχανικά ή χυμούς λαχανικών, άμεσα μετά την παρασκευή τους και αυτό είναι το καλύτερο. Σε περίπτωση που δεν έχουμε άλλη λύση από να τους χορηγήσουμε κάποιο προϊόν συσκευασμένο, θα πρέπει να αναγράφεται στο κουτί που το περιέχει ότι έχει υποστεί παστερίωση ή άλλη αντίστοιχη επεξεργασία που το καθιστά ασφαλές.

Οι δηλητηριάσεις από τέτοια παρασκευάσματα οφείλονται σε Σαλμονέλλα ή σε κολοβακτηρίδιο.

Φρέσκα φρούτα

Ακόμη και αν χρησιμοποιηθούν καθαρισμένα, πρέπει προηγουμένως να πλυθούν με επιμέλεια. Το σκεύος στο οποίο θα τα καθαρίσουμε, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί, χωρίς να έχει καθαρισθεί (πλυθεί), πολύ καλά , αν πρόκειται στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσουμε για να σερβίρουμε τα καθαρισμένα φρούτα σε ένα παιδί. Τα βακτηρίδια που μπορεί να προκαλέσουν νόσο από τα φρούτα και λαχανικά, είναι Κυκλόσπορα, Γιαρδια, Νοροϊοί, , Κολοβακτηρίδια, Σαλμονέλλα και Σιγκέλλα.

Όστρακα και ψάρια

Τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν την βρώση ωμών Οστράκων και ψαριών ή ημικατεργασμενων.

Τα προϊόντα αυτά μπορεί να περιέχουν παθογόνα μικρόβια και τοξίνες πολύ επικίνδυνες.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν πρόκειται να καταναλώσουν τέτοια προϊόντα μικρά παιδιά, άτομα με ηπατικές βλάβες ή με βλάβη του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδιαίτερα όταν το αίτιο είναι το vibrio specis.

Επίσης τα ωμά προϊόντα της θάλασσας μπορεί να περιέχουν και ποικιλία από παράσιτα.

Μέλι

Το μέλι , έχει αποδειχθεί ότι περιέχει Clostiridium Butolinum, που παράγει ισχυρή τοξίνη υπεύθυνη για πολύ σημαντική χαλαρή μυϊκή παράλυση, καθώς και βλάβη κρανιακών νεύρων. Η σοβαρή αυτή κατάσταση είναι η λεγόμενη Αλλαντίαση, που θα αναφερθούμε σε ιδιαίτερο κεφάλαιο, μια και αφορά κυρίως σε παιδιά, το δε Clostiridium υπάρχει στο μέλι, σε διάφορα άλλα γλυκά σιρόπια, καθώς και στο χώμα, όπου ένα παιδί μπορεί να μολυνθεί, μετά από τραυματισμό.

Η συσταση σε ότι αφορά στο μέλι, είναι, ότι δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά μικρότερα των 12 μηνών και προσωπικά, επειδή έχω ζήσει το δράμα ενός παιδιού ηλικίας 14 μηνών,  θα έλεγα όχι σε παιδιά μικρότερα  των 16-18 μηνών, καθώς και ενός 4μηνου μωρού, που η γιαγιά του του έβαζε την πιπίλα  μέλι για να το ηρεμήσει.

Ακτινοβολημένα τρόφιμα

Η έκθεση τροφίμων σε ραδιενεργό ακτινοβολία με τη μορφή της ακτινοβολίας –γ, x-rays και σε υψηλό voltage, χρησιμοποιείται από πολλές Κυβερνήσεις, προκειμένου να επιτύχουν ασφαλή αποστείρωση συσκευασμένων προϊόντων.

Περισσότερα από 40 κράτη, έχουν εγκρίνει αυτή τη μέθοδο αποστείρωσης προϊόντων.

Μερικοί είναι επιφυλακτικοί, όχι σε ότι αφορά τον βαθμό της αποστείρωσης, που φαίνεται ότι μάλλον είναι ασφαλής, όσι για την ασφαλή   της χρήση της   ακτινοβολίας, ιδιαίτερα στα προϊόντα κρέατος.

# Επειδή ανέφερα παραπάνω πολλές φορές τον όρο παστερίωση, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι αυτή επιτυγχάνεται είτε με τη χρήση θερμοκρασίας 70-75 βαθμών επό 15-20 λεπτά είτε πρόκειται για ταχεία παστερίωση με έκθεση του προϊόντος σε θερμοκρασία πάνω από 250 βαθμούς επί 1-2 λεπτά της ώρας.

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα