Συμπληρώματα Διατροφής: Μήπως είναι καιρός να δούμε το θέμα σοβαρά; Skip The Supplements…
Διαβάστηκε 1,290 φορές

Είναι το άρθρο των  “The New York Times” της 14ς Δεκεμβρίου 2013 που ακολούθησε μια σειρά από επιστημονικά δημοσιεύματα στο Διεθνή Ιατρικό Τύπο και αναφέρεται στη χρήση φυτικών προϊόντων, εκχυλισμάτων καρπών ή ριζών διαφόρων φυτών, του τύπου των St. John (φυτικών κατά βάση) προϊόντων, που στόχο έχουν να ενισχύσουν τον ψυχισμό καταβεβλημένων και από διάφορες αιτίες εξασθενημένων ατόμων, τη θεραπεία δερματικών προβλημάτων αλλεργικής ή άλλης  αιτιολογίας, την αποκατάσταση της τριχοφυϊας σε περιπτώσεις τριχόπτωσης, την πρόληψη καρκίνου, αλλά και τη θεραπεία του καρκίνου σε απελπιστικές μορφές, τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων κ.α.

Πρόσφατα μπήκαν στη ζωή μας και τα προβιοτικά τα οποία είναι  εντερο-βακτηρίδια που σκοπό έχουν να βελτιώσουν τις συνθήκες πέψης, προσφέροντας ευεξία στο άτομο, να βοηθήσουν στη σύντομη αποκατάσταση της λειτουργίας του εντέρου μετά από μία οξεία διάρροια,  να μειώσουν  τους κωλικούς ακόμη και σε θηλάζοντα βρέφη, με άλλα λόγια να συμπληρώσουν τη φύση κ.ο.κ.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι την ιδέα να ασχοληθούμε με το θέμα μας την πρόσφερε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας-Επιδημιολογίας του Children’s Hospital Of Philadelphia κ. Θεοκλής Ζαούτης, που μας κοινοποίησε το άρθρο των  New York Times.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι οι Παιδίατροι του πιο φημισμένου θα έλεγα, Νοσοκομείου στον κόσμο (CHOP), συνεπικουρούμενοι από  τις υπηρεσίας ποιοτικού ελέγχου, διαπιστώνουν ότι: Πολλοί γονείς προσέρχονται στο Νοσοκομείο έχοντας στις «αποσκευές» τους και διάφορα προϊόντα, όπως αναφέρονται παραπάνω, που ουσιαστικά δεν περιέχουν τίποτα και δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία, άλλοτε δε περιέχουν ουσίες που ουσιαστικά είναι φάρμακα και παρεμβαίνουν στη θεραπεία των μικρών ασθενών αρνητικά.

Έχει υπολογισθεί ότι στις Η Π Α κυκλοφορούν 50.000 τέτοια προϊόντα, χωρίς ποτέ κανείς να έχει ελέγξει τι περιέχουν, σε τι ποσότητες και τις περισσότερες φορές δεν αναγράφεται η σύνθεση, αλλά αποδείχθηκε ότι ούτε αυτοί που τα διοχετεύουν στην αγορά, τη γνωρίζουν!

Κατά καιρούς κυκλοφόρησαν τέτοια βλαπτικά προϊόντα τα οποία συνόδευε εκτενής διαφήμιση που περιέγραφε τις «μαγικές» τους ικανότητες, τα χρησιμοποίησαν εκατομμύρια άνθρωποι  και τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν επικίνδυνα.

Το 2003 προϊόν που το διέθεταν καταστήματα υγιεινών τροφών, διαπιστώθηκε στο εργαστήριο ότι περιείχε επικίνδυνες ποσότητες μολύβδου, υδραργύρου και αρσενικού.

Το 2008 αποσύρθηκαν από τα ράφια καταστημάτων που διέθεταν ενισχυτικές τροφές, δύο προϊόντα που περιείχαν 200 φορές περισσότερο σελήνιο, ουσία που θεωρείται καρκινογόνος. Άτομα που πήραν αυτές τις ουσίες εμφάνισαν διάρροια, πόνους στις αρθρώσεις, μυϊκές κράμπες, απώλεια των μαλλιών, απίσχνανση και εξανθήματα.

Το καλοκαίρι του 2012 προϊόν που διατίθετο στη N.Y., περιείχε αναβολικά στεροειδή. Τα προϊόντα αυτά που τα διέθεταν για μυϊκή αύξηση, προκάλεσαν σε γυναίκες συμπτώματα αρρενοποίησης, όπως διαταραχές της περιόδου, αλλαγή της χροιάς της φωνής, υπερτρίχωση κ.α.

Το Σεπτέμβριο του 2013 στο Ontario, τα ειδικά καταστήματα διέθεταν εκχύλισμα από μείγμα χόρτων και το υγρό αυτό διαπιστώθηκε ότι περιείχε βλαπτικές (τοξικές) ουσίες.

Προτείνουν οι συγγραφείς του άρθρου να αναλάβει το  FDA να βάλει τάξη στην αλόγιστη και επικίνδυνη αυτή πρακτική, που κατά βάση βλάπτει και δεν οφελεί.

Τελευταία έχει έλθει και στην Ελλάδα αυτή η «μόδα» και η αγορά  έχει πλημμυρίσει από τέτοιου είδους προϊόντα που στόχο έχουν την όλο και αυξανόμενη τάση των ανθρώπων των αναπτυγμένων κοινωνιών, να στρέφονται προς τα λεγόμενα «βιολογικά» προϊόντα από τη μία μεριά και ουσίες φυτικές, βιταμίνες  ή μέταλλα που “κάνουν τα παιδιά ανθεκτικά και ατσάλινα” και τους “γέροντες παλικάρια”! Αυξάνουν την άμυνα, αντιμετωπίζουν ασθένειες που η κλασσική ιατρική απέτυχε να θεραπεύσει και άλλα πολλά.

Στα ράφια των Φαρμακείων δεν βλέπεις πλέον φάρμακα, αλλά καλλυντικά και τέτοια  συμπληρώματα διατροφής, που περιέχουν,  βιταμίνες, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, σελήνιο, θείο, σίδηρο και άλλα ελαφρά και βαρέα μέταλλα και στοιχεία γενικότερα, φύκια, αλογοτροφές, μέλι, σκόρδο κ.α., μαγικά τρόφιμα, που αναζωογονούν, ενδυναμώνουν, κάνουν μυϊκή μάζα και διάφορα άλλα, «που δυστυχώς η κλασική Ιατρική δεν κατάφερε να προσφέρει στον άνθρωπο».  Όταν η Ιατρική το κάνει αυτό, το ονομάζουμε doping που είναι Νομικά κολάσιμο.

Επίσης άλλα που καταπολεμούν το βήχα, προλαμβάνουν το άσθμα και γενικά διαφημίζονται ως «φάρμακα», χωρίς να έχουν υποστεί κανέναν εργαστηριακό έλεγχο από κάποιον θεσμικό φορέα προστασίας της Υγείας.

Στο σύνολό τους σχεδόν  αυτά τα προϊόντα δεν αναγράφουν τι περιέχουν και κυρίως σε τι ποσότητα και όταν την αναγράφουν αυτό γίνεται κατά δήλωση του κατασκευαστού. Η έγκριση γίνεται με την υποβολή ενός φακέλου όπου αναγράφονται στοιχεία που μόνο ο παρασκευαστής τα γνωρίζει  και η ακρίβεια των παρεχομένων στοιχείων δεν ελέγχεται εργαστηριακά.

Για να μην αδικούμε την Ελλάδα, αυτό συμβαίνει και στην Αμερική και στην Ευρώπη, όπου ουσιαστικά κατατίθεται ένας φάκελος για έγκριση της ασφάλειας του προϊόντος, για να προωθηθεί στη συνέχεια στο Υπουργείο Εμπορίου για έγκριση της τιμής. Όλα αυτά περιέχουν αρκετούς κινδύνους επειδή ακριβώς δεν είναι γνωστό, όπως προαναφέραμε, τι περιέχουν και σε ποιές ποσότητες. Συνήθως τα παίρνουν άνθρωποι κάποιας  ηλικίας με κάποιο πρόβλημα υγείας για το οποίο παίρνουν και άλλα φάρμακα. Δεν είναι γνωστό συνεπώς και το κατά πόσον τα προϊόντα αυτά παρεμβαίνουν στη δράση των κλασικών φαρμάκων,  ανασταλτικά και βλαπτικά. Τα παίρνουν επίσης παιδιά και έφηβοι για δημιουργία μυϊκής μάζας και για καλύτερη απόδοση κατά την προετοιμασία της εισόδου στο Πανεπιστήμιο. Ακόμη από γονείς που θεωρούν ότι το παιδί τους δεν τρέφεται καλά.

Α! Ξέχασα τα ω-λιπαρά και τα διαφόρων ειδών αντιοξειδωτικά. Πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι τα τελευταία πιθανόν ευθύνονται για καρκινογένεση.

Ένας μύθος που τείνει να καταπέσει, είναι αυτός της βιταμίνης D3, που από δεκαετιών είναι γνωστή η σχέση της με τον μεταβολισμό των οστών. Ξαφνικά άρχισε να διαφημίζεται ότι προλαμβάνει τον καρκίνο του εντέρου, δρα ευεργετικά στο καρδιοαγγειακό σύστημα, προστατεύει από την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 και από αυτοάνοσα νοσήματα κ.α. Όλος αυτός ο καταιγισμός των ευεργετημάτων που ήρθε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αιφνιδίασε την επιστημονική κοινότητα που δεν κατάφερε να αντιδράσει διότι δεν είχε επιχειρήματα αντίρρησης από καλά σχεδιασμένες μελέτες. Πρόσφατα άρχισε το ξήλωμα και η απομυθοποίηση, όταν άρχισε να διαφαίνεται ότι η  διαταραχή που προκαλείται από το νόσημα ρίχνει τα επίπεδα της D3 και όχι ότι η χαμηλή D3 προκαλεί το νόσημα. Δηλαδή μπορούμε να πούμε ότι η κότα έκανε το αυγό! Όσο για τη χρήση υπερβολικών ποσοτήτων ασβεστίου, πρόσφατα υποστηρίχθηκε ότι σχετίζεται με εμφράγματα.

Αναφέρουν οι New York Times χαρακτηριστικά σχετικά με τα διατροφικά συμπληρώματα:

Έως ότου γίνει κάποια νομοθετική ρύθμιση, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ότι πρόσθετο λαμβάνουμε και πάντα να είναι γνώστης και ο γιατρός μας για την οποιαδήποτε χρήση  τέτοιων ουσιών.

Πάντως , επειδή η χρήση τέτοιων ουσιών έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, η Πολιτεία οφείλει να αναπτύξει μηχανισμούς προστασίας των πολιτών πριν αυτά τοποθετηθούν στα ράφια των φαρμακείων και όχι να έρχεται εκ των υστέρων να τα αποσύρει με επιδημιoλογικές μελέτες αναδρομικού χαρακτήρα, όταν δηλαδή είναι αργά διότι θα έχει γίνει η βλάβη στον πληθυσμό.


Σημείωση: Όταν έγραφα το παραπάνω κείμενο, δεν είχε ξεσπάσει ακόμη η διαμάχη ανάμεσα στον Υπουργό Υγείας και τον αντίστοιχο της Ανάπτυξης, για το που θα πωλούνται αυτά τα προϊόντα.

Αισθάνομαι την υποχρέωση να πάρω τεκμηριωμένη θέση επί του θέματος.

Η θέση μου αυτή  δεν μπορεί να έχει συντεχνιακό χαρακτήρα, ούτε να αποπνέει πολιτική. Πρέπει να δω το θέμα ως γιατρός που στόχο έχει να προστατεύσει την υγεία των καταναλωτών.

  1. Τα προϊόντα αυτά περιέχουν χημικές ουσίες, απλές ή σύνθετες και για το λόγο αυτό θα πρέπει να θεωρούνται  «φάρμακα» μια και μπορεί να προκύψει από τη χρήση τους, όφελος ή και βλάβη του ανθρώπου. Φάρμακα θεωρούνται στις Η.Π.Α.
  2. Συστήνουμε στο άρθρο μας, παραπάνω, να αναπτυχθεί μηχανισμός ελέγχου του περιεχομένου του κάθε προϊόντος που πρόκειται να κυκλοφορήσει και να αναγράφεται η ακριβής σύνθεση, ώστε να γνωρίζει ο ασθενής τι παίρνει ως συμπλήρωμα διατροφής.
  3. Στη χώρα μας μέχρι σήμερα τα προϊόντα αυτά πωλούνται από τα φαρμακεία από επιστήμονες, εντεταλμένους να πωλούν φάρμακα, έχουν μάλιστα την υποχρέωση να εξετάζουν την κάθε συνταγή προσεκτικά, για την περίπτωση που έγινε από τον γιατρό κάποιο λάθος, συνήθως υπερδοσολογία.
  4. Στις Η.Π.Α, τον Καναδά και την Δ. Ευρώπη, υπάρχει μια διασπορά των σημείων που πωλούνται φάρμακα και αυτό, σύμφωνα με την αναφορά των ΤIMES, δυσκολεύει πάρα πολύ τον έλεγχο, σε βαθμό που πωλούνται ακόμη και προϊόντα χωρίς άδεια.
  5. Αν γίνει διασπορά της διάθεσή τους και στην Ελλάδα, τότε η πώληση σε SUPER MARKET,  ΜINI MARKET, Καταστήματα Καλλυντικών, Γυμναστήρια , φαρμακεία κ. α., θα οδηγήσει σε μια χαώδη διάθεση που θα καταστήσει αδύνατο τον κάθε έλεγχο.
  6. Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρώ, τουλάχιστον για μια αρχική φάση και έως ότου δημιουργηθούν οι υποδομές, τα προϊόντα αυτά να διατίθενται από Φαρμακεία, σε ειδικά ράφια.

Είναι το άρθρο των  “The New York Times” της 14ς Δεκεμβρίου 2013 που ακολούθησε μια σειρά από επιστημονικά δημοσιεύματα στο Διεθνή Ιατρικό Τύπο και αναφέρεται στη χρήση φυτικών προϊόντων, εκχυλισμάτων καρπών ή ριζών διαφόρων φυτών, του τύπου των St. John (φυτικών κατά βάση) προϊόντων, που στόχο έχουν να ενισχύσουν τον ψυχισμό καταβεβλημένων και από διάφορες αιτίες εξασθενημένων ατόμων, τη θεραπεία δερματικών προβλημάτων αλλεργικής ή άλλης  αιτιολογίας, την αποκατάσταση της τριχοφυϊας σε περιπτώσεις τριχόπτωσης, την πρόληψη καρκίνου, αλλά και τη θεραπεία του καρκίνου σε απελπιστικές μορφές, τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων…

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα