Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 4,413 φορές

Με το ξεκίνημα της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς οι εκπαιδευτικοί κάθε βαθμίδας, καθώς και οι παιδίατροι, αλλά και οι γονείς, πρέπει να είναι ενήμεροι ώστε να αναγνωρίζουν στα παιδιά το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης.

Το σύνδρομο έχει περιγραφεί σε ενηλίκους, όμως τα τελευταία χρόνια έχει μελετηθεί και αναγνωρίζεται σε παιδιά , κυρίως όμως σε εφήβους. Χαρακτηριστικό στοιχείο του συνδρόμου είναι να μειώνεται σημαντικά τόσο η πνευματική, όσο και η σωματική επάρκεια του παιδιού.

Πρόκειται για χρόνια νόσο που επηρεάζει σημαντικά το επίπεδο της ζωής των παιδιών που εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης και απόσυρσης και προσπαθούν να αποφύγουν το σχολείο.

Σε εφήβους, συχνά αναπτύσσεται το σύνδρομο μετά από ένα οξύ επεισόδιο ιογενούς λοίμωξης ή τραυματισμού, ενώ άλλες φορές εγκαθίσταται αργά και χωρίς εμφανή αίτια.

Τα παιδιά που πάσχουν μειώνουν την δραστηριότητά τους, θέλουν να κοιμούνται συνεχώς ακόμα και στη διάρκεια της ημέρας, ενώ παρά τον ύπνο δεν αισθάνονται ποτέ ξεκούραστα. Η μυϊκή δύναμη εξασθενεί, κινούνται νωχελικά, νυστάζουν την ώρα που διαβάζουν, ενώ η μνήμη τους μειώνεται σημαντικά. Πόνοι στο θώρακα και στα κάτω άκρα, καθώς και ορθοστατική υπόταση, όπως επίσης διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων, είναι δυνατόν να εμφανισθούν . Η διάγνωση γίνεται μετά τον αποκλεισμό οργανικών παθήσεων που μπορεί να οδηγούν στα ίδια συμπτώματα. Σε εφήβους η επιδείνωση των συμπτωμάτων μπορεί να οφείλεται και σε ορμονικές μεταβολές, καθώς και στην μεταπήδηση από την παιδική στην εφηβική ηλικία, με όλα τα προβλήματα που αυτή η μεταβολή συνεπάγεται. Είναι σημαντικό να τεθεί η διάγνωση έγκαιρα με σκοπό να αποφευχθούν οι απουσίες στο σχολείο, η μείωση της άθλησης και η κοινωνική απόσυρση. Απαξιωτικές φράσεις, απειλές και ειρωνεία, δεν έχουν θέση στην αντιμετώπιση. Αντίθετα επιδεινώνουν το πρόβλημα.  Οι εκπαιδευτικοί και οι γιατροί πρέπει να στρέφουν την προσπάθειά τους προς αυτά τα παιδιά, με στόχο να τα βοηθήσουν. Τους εφήβους πρέπει τους ενθαρρύνουμε ώστε να επανακτήσουν την κοινωνικότητά τους και να ξαναπλησιάσουν τους φίλους τους. Στα παιδιά και στους εφήβους αντιμετωπίζεται  ευκολότερα το σύνδρομο από τους ενηλίκους , μερικές φορές όμως απαιτείται εξειδικευμένη προσπάθεια από ειδικούς, ψυχολόγους και παιδοψυχιάτρους.

Με το ξεκίνημα της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς οι εκπαιδευτικοί κάθε βαθμίδας, καθώς και οι παιδίατροι…

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα