Το κλάμα του μωρού

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 12,798 φορές

Είναι ο μοναδικό τρόπος επικοινωνίας που διαθέτει. Κλαίει πολύ συχνά για σημαντικούς και συνηθέστερα για ασήμαντους λόγους. Μπορεί να κλαίει για αρκετή ώρα συνεχώς ή να κάνει μικρές διακοπές και να ξαναρχίζει. Είναι γεγονός ότι κατά τον πρώτο ή και δεύτερο μήνα δεν διαφοροποιεί το κλάμα ανάλογα με την επιθυμία του και οι γονείς βρίσκονται συχνά σε απόγνωση.

Δεν ισχύει αυτό που λέγεται ότι τα αγόρια δεν πρέπει να κλαίνε γιατί μπορεί να εμφανίσουν κήλη. Αν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, το φτάρνισμα είναι πολύ πιο σημαντικός παράγοντας προς τούτο.

Με την πάροδο των εβδομάδων, ιδιαίτερα η μητέρα, αρχίζει να ξεχωρίζει το κλάμα της πείνας, την ανάγκη της αγκαλιάς, το ξεμούδιασμα, τα βρεγμένα ρούχα κλπ. Όσο μεγαλώνει, το κλάμα γίνεται επίμονο και δυνατότερο. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανήσυχο και να κλαίει ορισμένες ώρες την ημέρα κυρίως απογευματινές. Αυτές τις ώρες είναι δύσκολο να το ηρεμήσουμε. Έχει φάει, έχει κάνει ερυγή, είναι καθαρό και στεγνό, είναι στην αγκαλιά μας και όμως συνεχίζει να κλαίει. Χρειάζεται λίγη υπομονή και θα περάσει, όπως και τα προηγούμενα απογεύματα.

Το κλάμα του πόνου είναι έντονο, σπαρακτικό, με το παιδί να τεντώνει χέρια και πόδια. Είναι συνεχές όταν ο πόνος είναι συνεχής ή διακοπτόμενο με φάσεις ηρεμίας, όταν ο πόνος είναι διακεκομμένος.
Γενικά θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι στο μωρό δεν μπορεί να μπει ένας «διακόπτης» που να το κλείνει και να το ανοίγει. Έχει ανάγκες που διαφέρουν από νεογνό σε νεογνό, αλλά και που τις εκδηλώνει διαφορετικά το νεογνό ή το βρέφος. Εάν τα συνειδητοποιήσετε όλα αυτά θα είστε ως γονείς πιο ήρεμοι και με μεγαλύτερη υπομονή.

Ο εκνευρισμός κινείται αμφίδρομα παιδί-γονιός και επιδεινώνει την κατάσταση.

Προσοχή! όχι εκρήξεις θυμού που μπορεί, άθελα μας, να οδηγήσουν σε κακοποίηση. Να βεβαιωθείτε ότι το παιδί δεν ζεσταίνεται, δεν είναι βρεγμένο, δεν είναι κακοντυμένο (διπλωμένα ρούχα), δεν πεινάει, και είχε κένωση πρόσφατα. Μετά από αυτά αρχίζει να λειτουργεί η παρουσία σας, χάδια, αγκαλιά, μπάνιο, ομιλία, τραγούδι, μουσική με ρυθμό, βόλτα και στην ανάγκη βόλτα με αυτοκίνητο ή με το καροτσάκι.

Μην κάνετε το λάθος να το κοιμίζετε στα χέρια κουνώντας το ώστε να κοιμάται με ναυτία. Θα συνηθίσει και όταν φθάσει 8 kg δεν θα μπορείτε να αντεπεξέλθετε σ’ αυτή την ανάγκη. Όλα τα παραπάνω με την προϋπόθεση ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στο παιδί. Αυτό το κάτι μπορεί να είναι πυρετός, έμετοι, διάρροια, εξανθήματα, βήχας, ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, έξοδος υγρού από τον ακουστικό πόρο, πρήξιμο σε κάποια άρθρωση, αδυναμία κίνησης κάποιου άκρου, ένα σκληρό πρήξιμο πάνω από τα γεννητικά του όργανα (δεξιά ή αριστερά), αιφνίδια αύξηση του μεγέθους κάποιου όρχη, κένωση με μεγάλη ποσότητα άπεπτων στοιχείων ή αίματος κ.α.

Είναι ο μοναδικό τρόπος επικοινωνίας που διαθέτει. Κλαίει πολύ συχνά για σημαντικούς και συνηθέστερα για ασήμαντους λόγους. Μπορεί να κλαίει για αρκετή ώρα…

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα