Τρελάθηκε και ο καιρός τη φετινή χρονιά και όχι μόνο οι άνθρωποι!

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 5,565 φορές

Λέτε να μας αποζημιώσει το καλοκαίρι;
Το ευχόμαστε, το ελπίζουμε και γι’αυτό τολμούμε κάποιες συμβουλές!

Τα φυτά, τα ζώα, τα πουλιά, οι άνθρωποι, είναι τα πάντα σε “βαθύ” προβληματισμό, σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες -και όχι μόνο- που επικρατούν τη  φετινή Άνοιξη.

Τα λουλούδια δεν λένε να ανθίσουν, παρά μόνο αυτά που  καλλιεργούνται σε θερμοκήπια.

Τα κοτσύφια της γειτονιάς μου, που χάλαγαν άλλες χρονιές τον κόσμο με το κελαϊδημά τους, έχουν σιγήσει.

Η “πρόγνωση του αυριανού καιρού”, είναι φράση χωρίς περιεχόμενο. Η πρόγνωση αλλάζει κάθε ώρα και φαίνεται ότι οι μετεωρολόγοι, κάνουν την πρόγνωση ανοίγοντας το παράθυρο και βλέποντας το ουρανό!

Οι νοικοκυρές ανεβο-κατεβάζουν από τις ντουλάπες τα χειμερινά και τα καλοκαιρινά.

Στο πίσω κάθισμα των αυτοκινήτων, υπάρχει για κάθε ενδεχόμενο, ένα μπουφάν και μία ομπρέλα.

Μέσα σε όλα αυτά, δεν αντέχεις να ακούς ειδήσεις και να διαβάζεις εφημερίδες.

Λες και όλα έχουν συμμαχίσει υπέρ των συναδέλφων ψυχιάτρων.

Όμως, υπάρχουν κάποιοι ζώντες οργανισμοί, από αυτούς που λέμε ότι κινούνται με μία ενστικτώδη αρμονία και είναι οι λεγόμενοι μικροοργανισμοί (βακτηρίδια, ιοί, μύκητες).

Σχετικές είναι οι επιδράσεις του περιβάλλοντος στη συμπεριφορά τους. Ποιοτικά, δεν έλειψε τίποτα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Η διαφορά ήταν ποσοτική και αφορούσε στη διάρκεια που ο κάθε ένας από αυτούς τους μικροοργανισμούς, απασχόλησε την κοινότητα των ανθρώπων .

Κατά τα άλλα είχαμε και γρίπη, όπου και πάλι επεκράτησε το στέλεχος Η1Ν1 και πολύ λιγότερο τα άλλα στελέχη, για χρονικό διάστημα όμως μικρότερο σε σχέση με άλλες περιόδους. Πέρασε για λίγο και ο RSV, ο ιός παραϊνφλουένζα, κορωναϊοί, αδενοϊοί, ο παρβοϊός19 (Πέμπτη νόσος) με τα κόκκινα μαγουλάκια και το διάχυτο βλατιδώδες εξάνθημα, που όταν δεν συνοδευόταν από πυρετό, θύμιζε αλλεργική αντίδραση  κ.ά.

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος, καθώς και ο πνευμονιόκοκκος, το μυκόπλασμα, τα χλαμύδια και άλλα σπανιότερα βακτηρίδια, πέρασαν  σχετικά αθόρυβα και μόνο ο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος έκανε πιο έντονη παρουσία με μικροεξάρσεις οστρακιάς, σε κάποια σχολία.

Ας ελπίσουμε ότι, μπορεί να μην γευθήκαμε άνοιξη, θα δούμε όμως καλοκαίρι. Δεν αποκλείεται, μέσα στη γενική τρέλα, να δούμε και κανένα καύσωνα τον Ιούνιο, με κάποιο διάλειμμα χαλαζόπτωσης.

Για το καλοκαίρι λοιπόν που έρχεται, καλό είναι να θυμίσουμε στους γονείς μερικά πράγματα

Λοιμώξεις. Οι παντός είδους λοιμώξεις, θα είναι  λιγότερες  και οι περισσότερες  θα είναι ιογενείς. (εντεροϊοί συνήθως)

Από τα βακτηρίδια, προβλέπω ότι θα κυριαρχήσει και πάλι ο Σταφυλόκκοκος της επιδερμίδας που ήδη έκανε την εμφάνισή του με τη συνδρομή και των κουνουπιών, που δημιουργούν στα παιδιά  ένα μόνιμο κνησμό. Το ξύσιμο της περιοχής με τα νύχια, δημιουργεί αόρατες ή και ορατές λύσεις της συνέχειας του δέρματος, από τις οποίες γίνεται ο  εμβολιασμός (είσοδος) του σταφυλοκόκκου.

Μεταδίδεται από το ένα παιδί στο άλλο με χέρια και κοινόχρηστα αντικείμενα και από τη μία θέση του δέρματος στην άλλη με τον κνησμό. Σε όλα αυτά έχει τη σχετική ευθύνη της και η πλημελής καθαριότητα, ένεκα της γενικότερης χαλάρωσης του καλοκαιριού, αλλά και της μεγαλύτερης επιφάνειας εκτεθιμένου δέρματος (λίγα ρούχα).

Η θεραπεία, επίπονη και συχνά, μη επιτυχής, διότι ο σταφυλόκοκκος αυτός της επιδερμίδος, είναι ανθεκτικός, τόσο στα τοπικά φάρμακα, όσο και στα χορηγούμενα από το στόμα.

Προσοχή! Φωλιάζει συνήθως στη μύτη και για το λόγο αυτό πρέπει να απευθύνεται και εκεί η τοπική θεραπευτική αγωγή και συνήθως όχι μόνο στη μύτη του πάσχοντος, αλλά και σε άλλα μέλη της οικογένειας.

Στα συνήθη αντισταφυλοκοκκικά φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα, είναι ανθεκτικός και φαίνεται ότι τη μεγαλύτερη ευαισθησία εμφανίζει στην CTMZ. Από τα τοπικά, σε κρέμες για το δέρμα και αλοιφή για τη μύτη να χρησιμοποιούνται σκευάσματα που περιέχουν ως δραστική ουσία μουπιροσίνη και όχι φουσιδικό οξύ.

Λουτρό καθαριότητας (κεφάλι-σώμα) με χλωρεξιδίνη 4% (hibitane scrub), βοηθάει στον περιορισμό της διασποράς.

Αυτά όλα αναφέρονται στη θεραπεία.

Στα μέτρα πρόληψης, συνιστάται σχολαστική καθαριότητα, απωθητικά κουνουπιών και στις θέσεις των βλατίδων από το τσίμπημα του εντόμου, κρέμες ή γαλακτώματα με αντιϊσταμινική δράση , για την αντιμετώπιση του κνησμού. Σε περιπτώσεις πολλαπλών   τσιμπημάτων κουνουπιών, όπου ο κνησμός είναι διάχυτος είναι πιο αποτελεσματικά τα αντιϊσταμινικά  από την πεπτική οδό, σε σιρόπι ή δισκία για μεγαλύτερα παιδιά.

Φροντίστε τα εμβόλια των παιδιών που βρίσκονται σε εκρεμότητα.

Διαβάστε και το άρθρο «το φαρμακείο των διακοπών»

Μια άλλη, πολύ σημαντική φροντίδα το καλοκαίρι με την έντονη ηλιοφάνια, είναι τα γυαλιά ηλίου για την απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας, που είναι εξόχως βλαπτική για τα μάτια των παιδιών. Πολλά παιδιά δέχονται τα γυαλιά από το δεύτερο κιόλας έτος της ηλικίας, αρκεί να τα χρησιμοποιήσουν και οι ίδιοι οι γονείς, οι οποίοι αποτελούν και παράδειγμα προς μίμηση. Τα παιδιά δεν αφομιώνουν τόσο αυτά που ακούν, όσο αυτά που βλέπουν. Οι συμβουλές με αναφορές στους κινδύνους της ηλιακής ακτινοβολίας στα μάτια, δεν αποδίδουν. Από τέτοια πράγματα δεν καταλαβαίνουν ούτε τα μεγάλα παιδιά.  Δεύτερο σημαντικό στοιχείο που αυξάνει την επιτυχία του εγχειρήματος, είναι να δώσετε στο παιδί την πρωτοβουλία της επιλογής του χρώματος του σκελετού και των φακών.  Να έχετε υπόψιν σας, ότι την ίδια υπεριώδη ακτινοβολία απορροφούν οι ανοιχτόχρωμοι και οι σκούροι φακοί,  ανεξαρτήτως χρώματος.

Δεν υπάρχει λόγος να αγοράσετε πανάκριβα γυαλιά, γιατί η αποτελεσματικότητα είναι ίδια και εκτός τούτου, την Άνοιξη του επομένου έτους, θα μπείτε πάλι στην ίδια διαδικασία, ένεκα της αύξησης των στοιχείων του προσώπου του παιδιού.

Επίσης, όλα τα γυαλιά για παιδιά, αποτελούνται από ακίνδυνα και συγχρόνως ανθεκτικά υλικά.

Αντηλιακά. Είναι ένα απαραίτητο συστατικό της καθημερινής φροντίδας του παιδιού.

Έχω την εντύπωση όμως, ότι η χρήση τους  αγγίζει τα όρια της υπερβολής και με τον τρόπο αυτό καταργείται το σημαντικό πλεονέκτημα της ηλιοφάνειας της Πατρίδας μας.

Τα πολλά ρούχα, που δεν αφήνουν ακάλυπτο σημείο του δέρματος, σε συνδυασμό με την κάλυψη και των ελάχιστων ελεύθερων επιφανειών δέρματος με αντηλιακά, οδηγούν τα περισσότερα παιδιά σε χαμηλή παρουσία 25-ΟΗ-vit D στο αίμα. Το  γεγονός αυτό δεν είναι καθόλου ευχάριστο, αν ληφθεί υπ’όψιν η ιδιαίτερα ευεργετική παρουσία αυτής της βιταμίνης στον οργανισμό του ανθρώπου γενικότερα και όχι μόνο στα παιδιά.

Η έκθεση των παιδιών στον ήλιο πρέπει να γίνεται σταδιακά και η κάλυψη του δέρματος με αντηλιακά πρέπει να φροντίζεται, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες μέρες των διακοπών, όπου η ευαισθησία και τα εγκαύματα είναι συχνότερα. Αργότερα η προστασία να είναι πιο χαλαρή διότι τα ηλιακά εγκαύματα δεν είναι τόσο εύκολα. Μπορεί, δηλαδή, να μειωθεί ο δείκτης προστασίας του αντηλιακού, π.χ από 50 σε 30. (διαβάστε και τα ειδικά άρθρα στο paidiatriki.gr)

Καταλήγοντας, για όλα τα πράγματα και για όλες μας τις ενέργειες, πρέπει να υπάρχει μέτρο.

Ενυδάτωση. Μάθετε στο παιδί σας να πίνει υγρά και να είναι συνεχώς ενυδατωμένο  κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Πίνετε συχνά νερό εσείς για να σας μιμείται, έως ότου του γίνει συνήθεια.

Ένας τρόπος για να έχετε πάντοτε έλεγχο του βαθμού ενυδάτωσης, είναι η συχνότητα της ούρησης ,για τα μεγαλύτερα και το βρέξιμο της πάνας, για τα μικρότερα.

Το έντονα κίτρινο χρώμα των ούρων, αποτελεί επίσης μια χρήσιμη, πρακτική ένδειξη, της έλλειψης υγρών.

Θερμοπληξία. Πρόκειται για μία κατάσταση αρκετά επικίνδυνη για την υγεία του παιδιού μας, αλλά και για την δική μας υγεία.

Η εντύπωση ότι μόνο η  παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, την προκαλεί, είναι λανθασμένη. Το ίδιο επικίνδυνη είναι η έκθεση σε πολύ θερμό περιβάλλον (κλειστά παράθυρα αυτοκινήτου, παιχνίδι με μυϊκή προσπάθεια ακόμη και υπό σκιά και φυσικά η σημαντική έκθεση στον ήλιο).

Το δροσερό αεράκι κάτω από τον ήλιο αποτελεί μια παγίδα, για μικρούς και μεγάλους (ταξίδι με ταχύπλοο) . Αισθάνεσαι το περιβάλλον δροσερό και νοιώθεις ωραία με το αεράκι που σου φυσάει το πρόσωπο και το σώμα, αλλά η αφυδάτωση είναι σημαντική και δεν την αντιλαμβάνεσαι γιατί δεν αισθάνεσαι ιδρωμένος.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα στην ιστοσελίδα μας.

Ατυχήματα.

Απειτείται ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα, με επίκεντρο την πρόληψη.

Τα παιδιά φορούν ελαφρά παπούτσια και πέδιλα με τα δάχτυλα εκτεθιμένα σε τραυματισμούς, ένεκα και του απρόβλεπτα ανώμαλου εδάφους στο οποίο παίζουν.  Τα παιδιά των πόλεων κινδυνεύουν περισσότερο ένεκα την έλλειψης εξοικείωσης με τέτοιο περιβάλλον.

Η θάλασσα, το κολύμπι και το παιχνίδι σ’αυτήν, περιέχουν κινδύνους και για το λόγο αυτό η επιτήρηση πρέπει να είναι αυξημένη και συνεχής.  Το παιχνίδι στην πισίνα είναι εξίσου επικίνδυνο και ο πνιγμός με γλυκό νερό το ίδιο επικίνδυνος με το αλμυρό.  Να επισημάνω για μια ακόμη φορά την ανάγκη συνεχούς επιτήρησης και το πολύ σημαντικό, ότι το παιδί πνίγεται ήρεμα.  Βυθίζεται και ξαναβγαίνει στην επιφάνεια, χωρίς να δείχνει πανικό και ο παρατηρητής θεωρεί ότι παίζει.

Τα σωσίβια βοηθούν το παιδί ώστε να μην βυθισθεί. Επειδή όμως πλέουν στην επιφάνεια του νερού, μπορεί ένα ελαφρό αεράκι να οδηγήσει το παιδί με το σωσίβιο σε βαθειά νερά. Αν πρέπει να έχετε την προσοχή σας στραμένη και σε κάποιο άλλο παιδί, σας συνιστώ το σωσίβιο με το μικρότερο παιδί, να είναι δεμένο με σχοινί στη μέση σας. Αν σας φύγει, δεν μπορείτε να το φθάσετε, όσο δεινοί κολυμβητές και αν είστε, διότι ο πανικός  μειώνει τις δυνατότητές σας και μπορεί να κινδυνεύσετε και εσείς.

Θα μου επιτρέψετε να σας πω: Όχι fredo cappuccino και χαλάρωση, όταν το παιδί μας είναι στο νερό.

Για τους κινδύνους στη θάλασσα, διαβάστε και τα ειδικά άρθρα στην ιστοσελίδα. (πνιγμός – κίνδυνοι στη θάλασσα)

Διατροφή

Αν μπορείτε και σας το επιτρέπουν οι συνθήκες των διακοπών σας, φροντίζετε οι ίδιοι τη διατροφή των παιδιών σας.

Αποφεύγετε όσο είναι δυνατόντα πρόχειρα φαγητά. Ιδιαίτερα να αποφεύγετε αυτά που είναι τυλιγμένα και περιέχουν γιαούρτι, μαγιονέζα, ποικιλία από σάλτσες και άλλα ευπαθή προϊόντα. Προτιμάτε τα εστιατόρια όπου οι εστίες μαγειρέματος είναι εμφανείς στους πελάτες.

Μην δέχεστε αυτός που σας ετοιμάζει το προϊόν, να εισπράτει και τα χρήματα.

Συμπεριφορά των παιδιών μας  σε κοινόχρηστους χώρους

Σεβασμός στο περιβάλλον και στους ανθρώπους που ξεκίνησαν τις διακοπές τους για να ξεκουρασθούν ή για να ξεχάσουν. Προστατέψετε τους άλλους από συμπεριφορές ασυδοσίας από τα παιδιά σας (φωνές, τσιρίδες, διαπληκτισμοί κ.ά.). Δεν αφήνουμε ένα τρίχρονο να σερβιρισθεί μόνο του από τον μπουφέ του ξενοδοχείου και έως ότου φθάσει στο τραπέζι να έχει αδειάσει τα μισά φαγητά στη διαδρομή. Διαβάστε το σχετικό άρθρο «μήπως τώρα μπορούμε και εμείς να γίνουμε καλύτεροι;»

Ο στόχος μου με αυτό το άρθρο ήταν  να σας ενημερώσω, για  προστασία των παιδιών σας. Αν σας τρόμαξα λιγάκι σας ζητώ συγγνώμη.

 

Καλές διακοπές!

 

Λέτε να μας αποζημιώσει το καλοκαίρι;
Το ευχόμαστε, το ελπίζουμε και γι’αυτό τολμούμε κάποιες συμβουλές!

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα