Webutation

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 2,972 φορές

…το έχουμε αντιληφθεί όλοι μας! το συζητάμε μεταξύ μας, τώρα όμως αποκτά δικό του όνομα «WEBUTATION», ένας νέος όρος που μπήκε αιφνίδια στη ζωή μας, ένα φαινόμενο της εποχής!

Προέρχεται από τις λέξεις Web (δίκτυο, διαδίκτυο) + Reputation (φήμη, καλό όνομα) και σημαίνει την φήμη που αποκτά  κάποιος μέσα από τα σχόλια που γράφονται γι’ αυτόν στο διαδίκτυο! Σχόλια και κριτικές για την επιστημονική του κατάρτιση, τον επαγγελματισμό του,  αλλά και την ικανότητα επικοινωνίας, την διαθεσιμότητα του, τον χαρακτήρα του. Πρόσφατα διαβάσαμε στο Medscape ένα σχετικό άρθρο «Fighting a Negative “Webutation”: When a Patient Badmouths You Online» και φαίνεται ότι η απόκτηση αυτής της φήμης  αποτελεί αφ’ενός παγκόσμιο φαινόμενο, αφ’ετέρου όμως μπορεί να διαμορφώνεται ως θετική, αλλά και αρνητική. Το τι επικρατεί από τα δύο, αλλά και πόσο σοβαρά είναι τα κέρδη ή οι ζημιές ενός επαγγελματία από το webutation, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε κοινωνίας.

Το σχετικό άρθρο, που αναφέρεται στην Αμερικανική κουλτούρα, σημειώνει ότι θεωρείται μειονέκτημα στις μέρες μας για έναν γιατρό να μην έχει αναφορές για το άτομο του στο διαδίκτυο. Προτείνει δε στους γιατρούς να είναι ενήμεροι για το τι γράφεται γι’ αυτούς, ώστε να μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους σε αρνητικά σχόλια και προχωρώντας ένα βήμα μπροστά παροτρύνει τους γιατρούς να φροντίσουν οι ίδιοι το επαγγελματικό τους προφίλ, αναθέτοντας σε ευχαριστημένους ασθενείς να γράψουν σχόλια  φτιάχνοντας τη δική τους επαγγελματική ιστοσελίδα. Αυτά βέβαια πάντα στη μακρινή και περίεργη Αμερική!

Σχόλια

1) Οι αναφορές που αφορούν σε ένα γιατρό θα πρέπει να είναι επιστημονικές και όχι κοινωνικές και οι όποιες διαφημίσεις λευκές ή γκρίζες θα πρέπει να αποφεύγονται

2) Δεν θα συνιστούσα σε κανένα γιατρό να βάλει πληρωμένους κράχτες να διαλαλούν το πόσο καλός είναι. Είναι υποτιμητικό και συγχρόνως  ανέντιμο.

3) Δεν θα συνιστούσα σε έναν Έλληνα γιατρό να παρακολουθεί το διαδίκτυο για να ανακαλύπτει πικρόχολα ή γενικά αρνητικά σχόλια και στη συνέχεια να υπεραμύνεται του εαυτού του δημόσια.  Ο δημόσιος αυτός διάλογος με άτομα που ως στόχο έχουν να δηλώσουν ότι «είδες τι του έγραψα του γιατρού; Δεν ξέρει από που να φύγει», ποτέ δεν πρόκειται να δικαιώσουν ένα Γιατρό, όσο εμφανής και αν είναι η αδικία σε βάρος του.

4) Πέρα από μία σοβαρή επιστημονική ιστοσελίδα και αυτή χωρίς ερωτήσεις και απαντήσεις, δεν θα συνιστούσα τίποτα άλλο

5) Όσοι από εμάς δημιουργούν ιστοσελίδα, καλό είναι να αποφεύγουν τις υπερβολές για το άτομό τους και να  κρατούν  χαμηλό προφίλ.

6) Εάν δείτε κάτι για τον εαυτό σας να γράφεται σε σελίδες του κουτσομπολιού ή σε διάφορα «δήθεν» σοβαρά ηλεκτρονικά έντυπα όπου μπορείτε να απαντήσετε, μην απαντάτε ούτε για τα καλά, ούτε για τα κακά. Θα εμπλακείτε σε μια κουβέντα χωρίς τελειωμό που θα σας στενοχωρήσει και κυρίως θα σας βλάψει. Θα είστε με τον τρόπο αυτό πιο αξιοπρεπείς από αυτούς που σας συζητούν δίκαια ή άδικα.

7) Διατηρήσετε την επιστημονική σας σοβαρότητα και μην συζητάτε σε faceboock και σε διάφορα blogs. Κυρίως μην εμπλέκεστε σε συζητήσεις για θέματα που δεν είναι της δουλειάς και των γνώσεών σας.

8) Τέλος, είμαστε Έλληνες και όχι Αμερικανοί. Δεν ταιριάζουν όλα της  Αμερικανικής κουλτούρας  στο τεμπεραμέντο μας.

…προέρχεται από τις λέξεις Web (δίκτυο, διαδίκτυο) + Reputation (φήμη, καλό όνομα) και σημαίνει την φήμη που αποκτά  κάποιος μέσα από τα σχόλια που γράφονται γι’ αυτόν στο διαδίκτυο!

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα